Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ισχυρισμοί «επιτροπής τδβκ Πύλας» για ε/κ προσπάθεια επέκτασης κυριαρχίας
Ισχυρισμοί «επιτροπής τδβκ Πύλας» για ε/κ προσπάθεια επέκτασης κυριαρχίας

Ισχυρισμοί «επιτροπής τδβκ Πύλας» για ε/κ προσπάθεια επέκτασης κυριαρχίας

Τον ισχυρισμό ότι «η δήλωση του Ε/κ Κοινοτάρχη της Πύλας σχετικά με τον διαχωρισμό οικοπέδων στη νεκρή ζώνη και η πρόσκληση για υποβολή αίτησης αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να επεκτείνει την κυριαρχία της στην Πύλα και να εμφανίσει το χωριό μεταξύ των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ε/κ πλευράς», προβάλλει σε ανακοίνωσή της η «επιτροπή τδβκ Πύλας», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του «υπουργείου εξωτερικών».

«Δεν είναι αποδεκτός ο μονομερής διαχωρισμός (οικοπέδων) στην Πύλα, όπου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ζουν μαζί, η τουρκοκυπριακή και  ηελληνοκυπριακή αστυνομία παρεμβαίνουν συντονισμένα, όπου τα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά Γραφεία των Κοινοταρχών λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις, με αποφάσεις που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης των ε/κ αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «δεν τίθεται θέμα έγκρισης οποιασδήποτε δραστηριότητας στη νεκρή ζώνη που δεν έχει συμφωνηθεί από κοινού από την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης υποστηρίζεται ακόμη ότι «σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, κάθε έργο που σχετίζεται με την Πύλα, τα ζωτικά ζητήματα που συνδέονται άμεσα με κυριαρχικά δικαιώματα, όπως το περιουσιακό, υπόκεινται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών και των δύο πλευρών. (Τέτοιες αποφάσεις) μπορεί να υλοποιηθούν με τον συντονισμό και τη συνεννόηση των δύο τοπικών αρχών, προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων της Πύλας», αναφερεται.

Προβάλλεται ακόμα ο ισχυρισμός ότι «τρίτα μέρη που υποστηρίζουν τις παράνομες προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να αντιμετωπίσει την Πύλα ως έδαφος υπό την κυριαρχία της δεν έχουν σχέση με την αρχή της ισότητας».

Η «επιτροπή» αναφέρει ότι αναμένει ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, «η οποία είναι υποχρεωμένη να τηρεί ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές στο νησί και να ενεργεί αμερόληπτα, θα ενεργήσει με επίγνωση αυτής της ευθύνης, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των προσπαθειών μονομερούς διαχωρισμού οικοπέδων στη νεκρή ζώνη και θα καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, καλούνται οι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας να παραγνωρίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις του Ε/κ Κοινοτάρχη της Πύλας και «να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον Τ/κ κοινοτάρχη της Πύλας».

Send this to a friend