Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το 2024 θα έχουμε το ψηλότερο πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας, λέει ο Υπ. Εργασίας
Το 2024 θα έχουμε το ψηλότερο πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας, λέει ο Υπ. Εργασίας

Το 2024 θα έχουμε το ψηλότερο πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας, λέει ο Υπ. Εργασίας

Την εκτίμηση ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας, εξέφρασε απόψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι πολύ θετικό και θα δημιουργεί την προοπτική για τη συνέχιση της τάσης μείωσης του δημόσιου χρέους, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε χαιρετισμό του στην 61η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λάρνακας, ο Υπουργός επαναβεβαίωσε ότι «κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση που είναι η συλλογική συνεργασία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου. Ωστόσο, επειδή η χώρα μας έχει περάσει από πολλές δυσκολίες και αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, μπορούμε πλέον να μιλούμε για τις δυνατότητες όλων, οι οποίες μας επέτρεψαν μέσα από την ωριμότητα, την εργατικότητα και την υπευθυνότητα μας, μετά από τις μεγάλες δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων, να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και σήμερα η οικονομία μας να βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία που βασίζεται σε γερά θεμέλια».

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται ότι οι προοπτικές είναι θετικές, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι γεωπολιτικές συνθήκες μεταβάλλονται, οι διεθνείς εξελίξεις μας επηρεάζουν με τρόπους που, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, δεν μπορούσαν να ήταν ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα.

Παρ ’όλα αυτά όμως, πρόσθεσε, «οι εκτιμήσεις είναι θετικές και σε σχέση με την προοπτική για να έχουμε την επόμενη χρονιά ρυθμούς ανάπτυξης που να είναι μεγαλύτεροι από τον πληθωρισμό, κάτι που είναι απαραίτητο, για να έχουμε ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία μας».

Ακόμα, συνέχισε, «η εκτίμηση σε σχέση με τα δημοσιονομικά δεδομένα, είναι ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε το υψηλότερο πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που εφ’ όσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα είναι πάρα πολύ θετικό και θα δημιουργεί την προοπτική που θέλουμε να έχουμε για τη συνέχιση της τάσης μείωσης του δημόσιου χρέους».

Αυτά, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας «είναι τα στοιχεία που αξιολόγησε πριν μερικές εβδομάδες ένας από τους αυστηρότερους Οίκους Αξιολόγησης ο οποίος αναβάθμισε την οικονομία της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, γεγονός που είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε επίσης ότι ως «κυβέρνηση ανταποκρινόμαστε και θα συνεχίσουμε με τη συνεργασία όλων να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε «στις βασικότερες προϋποθέσεις που η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε συγκεκριμένους στόχους που καθορίζονται πλέον και νομοθετικά, σε σχέση με το ότι οι προϋπολογισμοί μας πρέπει να είναι πλεονασματικοί,  έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον περιορισμό του χρέους κάτι που θα απελευθερώσει επιπρόσθετες δυνατότητες για την οικονομία της χώρας και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

«Οτιδήποτε κάνουμε και αποφασίζουμε είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως «με την οικονομία δεν παίζουμε, με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν κάνουμε πειράματα και κινούμαστε μέσα στα πλαίσια που είναι καθορισμένα».

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε επίσης και «στην ισορροπία που χρειάζεται να υπάρχει μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των δυνατοτήτων της οικονομίας. Ως κυβέρνηση εκπροσωπούμε το δημόσιο συμφέρον και για την σωστή εκπροσώπηση του δημοσίου συμφέροντος, χρειάζεται να καταφέρνουμε να βρίσκουμε τις κατάλληλες ισορροπίες κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τον διάλογο, την τεκμηρίωση και την σωστή επιχειρηματολογία».

Οφείλω να ομολογήσω, συνέχισε ότι «τους τελευταίους μήνες, που μου ανατέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτός ο ρόλος, διαπιστώνω ότι όλοι έχουμε διάθεση διαλεκτική και όλοι είμαστε πρόθυμοι μέσα από τη δημόσια συζήτηση και τον κοινωνικό διάλογο να βρούμε τις κοινές συνιστάμενές που είναι απαραίτητες για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην σημασία της διατήρησης της ομαλότητας και της σταθερότητας, σημειώνοντας ότι «μέσα από τον κοινωνικό διάλογο με τον τρόπο που είναι θεσμοθετημένος, μπορούμε με υπομονή και μεθοδικότητα να βρίσκουμε τις λύσεις που είναι απαραίτητες χωρίς να οδηγούμαστε σε οποιουδήποτε είδους συγκρούσεις ή αντιπαραθέσεις».

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιώτου έκανε αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη Κύπρο και πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτές που πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία, να συνεχίσουμε να έχουμε την τάση που έχουμε αλλά και να την επιταχύνουμε.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων εκείνο που πρέπει να επιτύχουμε είναι την επιτάχυνση οποιασδήποτε διαδικασίας γίνεται από το κράτος και επηρεάζει την αγορά και την οικονομία» είπε και αναγνωρίζοντας ότι «δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι έχουμε αδυναμίες».

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο Υπουργός διαβεβαίωσε «για την προσπάθεια που καταβάλλουμε μεθοδικά και στοχευμένα. «Εκτιμώ ότι για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση της αγοράς και τη στελέχωση των επιχειρήσεων και των οργανισμών των επιχειρηματιών, που λόγω των δημογραφικών περιορισμών που έχουμε και του μεγέθους της οικονομίας που θέλουμε να έχουμε, χρειαζόμαστε στελέχωση και από πολίτες που δεν είναι Κύπριοι ούτε Ευρωπαίοι», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι «για να γίνεται αυτό σωστά, πρέπει οι διαδικασίες που εφαρμόζονται να είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς να υπόσχομαι θαύματα τα οποία δεν είναι εφικτά, τα αποτελέσματα στην προσπάθεια για την επιτάχυνση, θα είναι τέτοια» που θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να τα αισθανθούν και να τα νοιώσουν στην καθημερινότητα της δουλειάς τους, κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο τόσο επί της ουσίας όσο και ψυχολογικά.

Τέλος ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού και είπε πως «για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, ιδιαίτερα στην διπλή μετάβαση, τη πράσινη και τη ψηφιακή, χρειάζεται πέραν από τις μεταγραφές από την Ευρώπη και τρίτες χώρες, να έχουμε και την οργανική ανάπτυξη που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε οι δικοί μας άνθρωποι, ο βασικός κυπριακός κορμός της Κυπριακής οικονομίας, οι κύπριοι εργαζόμενοι να διαθέτουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον».

Send this to a friend