Οι προτάσεις ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για το πλάνο ανάπτυξης της Λάρνακας 2028 – 2034
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την ώρα που ο Δήμος Λάρνακας προετοιμάζεται πυρετωδώς για ωρίμανση έργων προς χρηματοδότηση από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027), ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για τον επόμενο χρηματοδοτικό κύκλο της επταετίας 2028-2034.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει εγκριθεί συγκεκριμένο πλάνο ωρίμανσης έργων υποδομής, τα οποία θα τεθούν για έγκριση προς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στο πλάνο ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας, το οποίο εγκρίθηκε από την επιτροπή Πολεοδομίας του Δήμου Λάρνακας το περασμένο καλοκαίρι κι εξασφάλισε το πράσινο φως από την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου στις 3 Νοεμβρίου 2023.
Συγκεκριμένους καταλόγους προτάσεων υπέβαλαν οι δημοτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ πρότεινε τα ακόλουθα έργα:
– Ανέγερση νέου Μουσείου Θάλασσας και Πολιτισμού στην περιοχή Παμπούλας.
– Δημιουργία νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή του διυλιστηρίου με ένα σχέδιο που να το καθιστά το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Λάρνακας, με πράσινο, χώρους αθλοπαιδιών, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια, εκθέσεις εξωτερικών έργων τέχνης, μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, πλατεία εκδηλώσεων κ.α.
– Επέκταση του υφιστάμενου έργου ενοποίησης των πλατειών Ακρόπολης και Αλκής με πλακόστρωτο και πεζοδρόμια ειδικά προσβάσιμα σε ΑμεΑ μέχρι τον κυκλικό κόμβο της Χρυσοπολίτισσας, το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου κι επιστροφή μέχρι την οδό Αγίου Νεοφύτου, όπου ανακαλύφθηκε το ψηφιδωτό με τους «Άθλους του Ηρακλή».
– Συνολικό πλάνο ανάπλασης της περιοχής Μακένζι με ολοκληρωμένο σχέδιο από τον δήμο.
– Συνολική αναβάθμιση του χώρου γύρω από το μνημείο των Καμάρων μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.
– Ολοκληρωτική ανάπλαση και τοπιοτέχνηση του ψαρολίμανου.
– Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου «Γεώργιος Λυκούργος» και ανάπλαση της πλατείας Βασιλέως Παύλου.
Τι προτείνει το ΑΚΕΛ
—————————–
Εξάλλου, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την ομάδα του ΑΚΕΛ είναι οι εξής:
– Ανέγερση κατοικιών ή διαμερισμάτων για προσφορά προσιτού ενοικίου σε ευπαθείς ομάδες.
– Δημιουργία αθλητικού πάρκου και εκδηλώσεων παρόμοιου με το έργο στο Τσιακκιλερό.
– Σύνδεση συνοικιακών πάρκων με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.
– Ανέγερση νέου σύγχρονου δημοτικού θεάτρου χωρητικότητας πέραν των χιλίων θέσεων με δεδομένη και την υποψηφιότητα της πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030.
– Μελέτη για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου με αξιοποίηση διατηρητέας κατοικίας στην περιοχή του Αη Γιάννη.
– Δημιουργία δημόσιων χώρων στάθμευσης σε υφιστάμενους αναξιοποίητους χώρους.
– Προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για πλήρη ανάπλαση των Φοινικούδων σε συνδυασμό με την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας.
– Ανάπλαση της πλατείας Βασιλέως Παύλου σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση του παλιού κινηματογράφου ΡΕΞ και την απομάκρυνση του Ταχυδρομείου.
– Ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων με παραχώρηση κινήτρων στο κέντρο της πόλης.
– Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου και Δημοτικού Φωτοβολταϊκού Πάρκου στα πλαίσια του νέου δήμου που θα δημιουργηθεί μετά την συνένωση με Λιβάδια και Ορόκλινη.
Πέραν των δύο ολοκληρωμένων προτάσεων από τις δύο μεγάλες δημοτικές ομάδες, υπέβαλαν εισηγήσεις ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ηλία, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία αποβάθρας στη λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, καθώς και τη δημιουργία πλατείας παρά την εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας.
Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ Ανδρέας Χριστοφόρου ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, την ανάπλαση των Καμάρων και τον εξωραϊσμό της περιοχής του Τεκκέ.