Home ΛΑΡΝΑΚΑ Α. Βύρας: Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι προσφορές για τις νέες εγκαταστάσεις του CMMI στο Μακένζι
Α. Βύρας: Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι προσφορές για τις νέες εγκαταστάσεις του CMMI στο Μακένζι

Α. Βύρας: Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι προσφορές για τις νέες εγκαταστάσεις του CMMI στο Μακένζι

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αξιοσημείωτο είναι το έργο που επιτελεί το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας (CMMI), το οποίο εδρεύει στη Λάρνακα.

Ιδιαίτερη αναφορά για την προσφορά του Cyprus Marine & Maritime Institute στη Λάρνακα και την Κύπρο γενικότερα, έκανε ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας, στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης, που έγινε για τον απολογισμό του έργου, που επιτέλεσε το νυν δημοτικό συμβούλιο την τελευταία εφταετία (2017-2023).

Όπως αναφέρθηκε, παρόλο που το κέντρο μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, εντούτοις έχει κατορθώσει να υπογράψει 43 μνημόνια συνεργασίας και να μετρά περισσότερους από 700 συνεργάτες σε 45 χώρες. Σημείωσε, ακόμα, ότι το CMMI λαμβάνει αναγνώριση τόσο από  την τοπική κοινωνία, όσο και από τον ανεξάρτητο οργανισμό Thetius, το οποίο πρόσφατα το κατέταξε στα 20 πιο καινοτόμα ιδρύματα του κόσμου, ανάμεσα σε κολοσσούς με τεράστιες δυναμικές.

Ο Α. Βύρας είπε ότι η ύπαρξη και η επιτυχής λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο πάρθηκε η πολιτική απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι έγινε αποδεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), για δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα. Η στέγαση της υπό αναφορά πανεπιστημιακής σχολής προγραμματίζεται στον ίδιο χώρο με τις καινούργιες εγκαταστάσεις του CMMI, στην περιοχή Μακένζι, παρά το παλιό αεροδρόμιο.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι η προκήρυξη των προσφορών για την δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων του κέντρου προγραμματίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019. Έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχη χρηματοδότηση από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Στόχος του ινστιτούτου είναι να προωθήσει τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών της βιομηχανικής και κοινωνικής γαλάζιας οικονομίας.

Send this to a friend