Ανδρέας Παπαλλάς: Το ΕΤΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές και ποικίλες προκλήσεις
Ο Ανδρέας Παπαλλάς αποφοίτησε από το Πανεπιστημιο του Sheffield και το Πανεπιστημιο του Cambridge (RIBA Part I & II) ενώ σύντομα ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστημιο της Οξφορδης.
Εργάστηκε σε γραφεία στο Λονδίνο και από το 2016 επιστρέφοντας στη Κύπρο εξασκεί το επάγγελμα στο γραφειο Architecture Design Practice (ADP) στη Λάρνακα. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ) από το 2017 μέχρι το 2022 στη θέση του Γραμματέα Φοιτητών και Νέων Αρχιτεκτόνων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας ήταν συντονιστής της Επιτροπής Φοιτητών και Νέων Αρχιτεκτόνων και συμμετείχε στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Από τις διάφορες δράσεις του στον ΣΑΚ ξεχωρίζει η δημιουργία κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας των Βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής τα οποία πραγματοποιούνται με επιτυχία από το 2019.
Μεταξύ άλλων εκπροσώπησε τον ΣΑΚ στη Βουλη των Αντιπροσώπων για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στη πρώτη κατοικία, ετοίμασε αναλυτικές εκθέσεις για το θέμα της προσιτής κατοικίας στα πλαίσια ομάδας εργασίας του ΕΤΕΚ, αποτέλεσε μέλος της ομάδας δοκιμαστικής χρήσης του συστήματος “ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ” υποβάλλοντας εισηγήσεις για τη βελτίωση του και έχει πρόσφατα συνδιοργανώσει εκ μέρους του ΕΤΕΚ δημόσια διαβούλευση για το θέμα της πεζοδρόμησης της Οδού Ανεξαρτησίας στο Δήμο Λεμεσού.
1/ Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς;
Έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Αγγλία στα πανεπιστήμια του Sheffield και του Cambridge. Εξασκώ το επάγγελμα του αρχιτέκτονα από το 2016 στο γραφείο Architecture Design Practice (ADP) στη Λάρνακα. Ταυτόχρονα ολοκληρώνω το διδακτορικό μου στο τομέα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Έχω επίσης διατελέσει Ειδικός Επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάσκοντας και διεξάγοντας έρευνα σε τομείς όπως η Βιώσιμη Αστική Διακυβέρνηση.
2/ Τι σας ώθησε να υποβάλετε υποψηφιότητα για το Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕΚ στις επικείμενες εκλογές;
Η ενασχόληση μου με τα κοινά άρχισε από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ)όπου είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω ως Γραμματέας Φοιτητών και Αρχιτεκτόνων από το 2017έως το 2022. Στα πέντε χρόνια της θητείας μου είχα την ευκαιρία να συντονίσω την Επιτροπή Φοιτητών και Νέων Αρχιτεκτόνων και να ασχοληθώ με θέματα τα οποία απασχολούν τους νέους αρχιτέκτονες. Οργανώσαμε Θερινά Εργαστήρια στην Οδού, τις Πάνω Πλάτρες και τη Λάρνακα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, δημιουργήσαμε τα Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, μια διοργάνωση που έγινε θεσμός κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιλαμβανόμενος τον θετικό αντίκτυπος που είχε το έργο που κάναμε τόσο στους συναδέλφους όσο και στην ευρύτερη κοινωνία αλλά και ιδιαίτερα στου νέους, η διάθεση μου για σκληρή δουλειά και έγνοια για το μέλλον του επαγγέλματος ενίσχυσε την επιθυμία μου να συνεχίσω να προσφέρω. Το ΕΤΕΚ έχει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος και της Κυπριακή κοινωνίας και πιστεύω ότι υπάρχει χώρος και λόγος για νέους όπως εμένα για να συμβάλουν θετικά.
3/ Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικά θέματα/προκλήσεις που θα απασχολήσουν το ΕΤΕΚ την ερχόμενη τριετία;
Το ΕΤΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο επόμενο διάστημα πολλές και ποικίλες προκλήσεις. Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024 θα αποτελέσει ευκαιρία για βελτίωση τουπολύπλοκουκαι χρονοβόρου συστήματος αδειοδότησης.Θα πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αδειοδότηση η οποία πρέπει να γίνει πραγματικά ψηφιακή με αυτόματη διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται.Το κανονιστικό πλαίσιο χρειάζεται οπωσδήποτε να απλοποιηθεί και να κατηγοριοποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι μελετητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορθή και ξεκάθαρη πληροφόρηση.Επιπρόσθετα θεωρώ χρήσιμη την αναφοράστην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Τέτοιες τεχνολογίες εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να παρέχουν ευκαιρίες όπως τη δυνατότητα προσομοίωσης και ανάλυσης πολύπλοκων αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων.Ωστόσο, μαζί με αυτές τις ευκαιρίες προκύπτουν και προκλήσεις όπως η προστασία των δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ΕΤΕΚ πρέπει να διασφαλίσει ότι η χρήση τέτοιων τεχνολογιών συμμορφώνεται με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας των δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων, προωθώντας πρότυπα και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές για την επαγγελματική πρακτική των αρχιτεκτόνων στον κόσμο των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης. Με την σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο για τους αρχιτέκτονες, συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα με την τεχνολογία για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής.
4/ Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τους πολίτες είναι το ζήτημα της Προσιτής κατοικίας. Τι πρέπει να γίνει για μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική;
Τα τελευταία χρόνια το κόστος απόκτησης στέγης έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η αγορά ή ανέγερση ιδιόκτητης κατοικίας έχει γίνει δύσκολη έως και ανέφικτη για πολλά νέα ζευγάρια. Η συζήτηση για μειωμένο ΦΠΑ πρώτης κατοικίας ως κοινωνικό μέτρο αποτέλεσε ευκαιρία για μια ευρεία αξιολόγηση των μεθόδων μείωσης του κόστους απόκτησης στέγης, την οποία πραγματοποίησε ομάδα εργασίας του ΕΤΕΚ στην οποία συμμετείχα. Η πολυσέλιδη έκθεση και ανάλυση που έγινε έχει συνδιαμορφώσει τις θέσεις και προτάσεις του ΕΤΕΚ, μερικές από τις οποίες έχουν υιοθετηθεί στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πέρα από αυτά, χρειάζεται η αναβάθμιση του ρόλου και τον πόρων του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, η ενεργός συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων και η αύξηση των πόρων του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.
5/ Τι πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα;
Η ανάλυση και μελέτη που έχουμε διεκπεραιώσει στα πλαίσια της ομάδας εργασίας του ΕΤΕΚ, δείχνει ότι χρειάζεται παρέμβαση η οποία να συνδυάζει κίνητρα και αντικίνητρα. Υπάρχουν άμεσες ευκαιρίες για παρέμβαση, όπως κίνητρα για επανένταξη υφιστάμενων κενών κατοικιών και του αδρανούς οικιστικού στοκ στην αγορά, με χορηγίες για επιδιόρθωση και επανάχρηση γερασμένων διαμερισμάτων και πολυκατοικιών. Για παράδειγμα σε χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται πολιτική ‘απαλλοτρίωσης χρήσης’ όπου το δημόσιο αναλαμβάνει την επιδιόρθωση και αποκατάσταση ιδιωτικών οικιστικών μονάδων οι οποίες εντάσσονται στην αγορά για χρονικό διάστημα τέτοιο, ώστε να ανακτήσει το κόστος. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις γερασμένων διαμερισμάτων στις πόλεις μας, όπου οι ιδιοκτήτες αδυνατούν οικονομικά να τα επιδιορθώσουν και αποκαταστήσουν. Υπάρχουν καλά παραδείγματα δράσεων για αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τα οποία θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε με την αποτελεσματική παρέμβαση του ΕΤΕΚ ως ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους και με την βούληση του κράτους να προσεγγίσει το θέμα δημιουργικά και τολμηρά.
6/ Ποια είναι τα δικά σας πλάνα αν εκλεγείτε στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ;
Αν οι συνάδελφοι με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, θα δουλέψω σκληρά για ένα Επιμελητήριο το οποίο να είναι προσβάσιμο σε όλα τα μέλη του, όπου με διαφάνεια και υπευθυνότητα θα προσεγγίζει τις διάφορες προκλήσεις και που θα παρέχει ευκαιρίες για εκπαίδευση και κίνητρα στα μέλη του για να προχωρούν και να εξελίσσονται επαγγελματικά. Ένα Επιμελητήριο το οποίονα αποτελεί πηγή καινοτομίας και να είναι τεχνολογικά πρωτοπόρο, προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα να λειτουργεί ως αποτελεσματικός σύμβουλος του κράτους, με επιστημονική τεκμηρίωση και να αποτελεί τη φωνή των επαγγελματιών των κλάδων στα όργανα λήψης αποφάσεων, συμμετοχικό και συμπεριληπτικό.Να είναι σύμμαχος των νέων,επίκεντρο της επαγγελματικής ανάπτυξης τους, σημείο επαφής για τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση του επαγγέλματος. Επιπρόσθετα να είναι προσιτό στην κοινωνία, ανοικτό για διάλογο και σε επαφή με τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο, το ΕΤΕΚ θα αναδειχθεί σε έναν κοινωνικό φορέα που απευθύνεται σε όλους, ενισχύοντας την ανταλλαγή ιδεών και τη συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού τοπίου και περιβάλλοντος.