Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Στο Υπουργικό τα προβλήματα σε κτηνοτροφικές μονάδες – Eισηγήσεις για μέτρα
Στο Υπουργικό τα προβλήματα σε κτηνοτροφικές μονάδες – Eισηγήσεις για μέτρα

Στο Υπουργικό τα προβλήματα σε κτηνοτροφικές μονάδες – Eισηγήσεις για μέτρα

Με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις κτηνοτροφικές περιοχές, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, ενημέρωσε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για την έκθεση Τεχνικής Επιτροπής, που συστάθηκε για το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στο Υπουργικό ενημερώθηκε για την έκθεση της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με σκοπό την αξιολόγηση των κτηνοτροφικών περιοχών, ζωνών και εγκαταστάσεων και την υποβολή εισηγήσεων για συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκαλούνται.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή πραγματοποίησε 346 επισκέψεις σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και κατέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη συνέχεια, όπως είπε, προχώρησε με την καταγραφή διαφόρων εισηγήσεων βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων.

Μεταξύ των εισηγήσεων της Επιτροπής, όπως είπε, είναι η βελτίωση των υποδομών, η κατασκευή κεντρικών σταθμών επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς επίσης και η εξέταση σχεδίου μετεγκατάστασης κάποιων οχληρών υποστατικών, τα οποία γειτνιάζουν με γειτονικές περιοχές

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την έκθεση της Επιτροπής και έχει επίσης εγκρίνει και δώσει οδηγίες στον Υπουργό Γεωργίας για να εξετάσεις τις εισηγήσεις της Επιτροπής και να καταρτίσει σχέδιο δράσης με στόχο την υλοποίηση των εισηγήσεων.

Ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι πολλά, μεταξύ αυτών η εγγύτητα στις κατοικημένες περιοχές, οχληρία, δυσοσμία που προκαλείται από τα υποστατικά εκτροφής ζώων ή την αποθήκευση υγρών και στερεών αποβλήτων, η έλλειψη υποδομών, η μη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, η ύπαρξη κτηνοτροφικών υποστατικών, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει άδειες, η κατασκευή κτηνοτροφικών υποστατικών με ευτελή και δυνητικά επικίνδυνα υλικά, η οπτική ρύπανση και σε ορισμένες περιπτώσεις η αδυναμία συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι πρόβλημα αποτελεί και η στενή γειτνίαση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και κίνδυνο στη βιοασφάλεια.

Ερωτηθείς για το ποιος θα αναλάβει το κόστος για τα έργου που πρέπει να γίνουν, ο Υπουργός είπε ότι ένα μεγάλο μέρος οπωσδήποτε θα το αναλάβει το κράτος και υπάρχουν ειδικές πρόνοιες στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Για το 2024 , ανέφερε, έχει γίνει πρόβλεψη για 500,000 ευρώ.

Σε ερώτηση για τις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναφέρθηκε τα Πολεμίδια, την περιοχή Κάτω Μονής και κάποιες άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν όντως κάποια προβλήματα.

Καταλήγοντας ο κ. Ξενοφώνοτας ανέφερε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ετοιμαστεί το Σχέδιο Δράσης ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Send this to a friend