Κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ βρισκόταν το 2022 το ποσοστό των ενηλίκων στην Κύπρο που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (10,5% στην Κύπρο, έναντι 11,9% στην ΕΕ), τη στιγμή που 96 από τις 240 περιφέρειες της ΕΕ κατέγραφαν ποσοστά ίσα ή υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατανομή των ποσοστών τείνει να είναι ομοιογενής στο εσωτερικό της κάθε χώρας, κάτι που αντανακλά την ύπαρξη πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και κατάρτισης περισσότερο σε εθνικό επίπεδο παρά σε επίπεδο περιφερειών. Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος θεωρείται ενιαία περιφέρεια σε επίπεδο NUTS2.
Ειδικότερα, το 2022, σε 96 από τις 240 περιφέρειες της ΕΕ σε επίπεδο NUTS2 καταγράφονταν ποσοστά συμμετοχής ίσα ή υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (11,9%). Η ομάδα αυτών των 96 περιφερειών περιελάμβανε όλες τις περιφέρειες της Δανίας, της Ισπανίας, των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα (οι οποίες θεωρούνται ενιαία περιφέρεια σε επίπεδο NUTS2).
Από αυτές, 24 περιφέρειες είχαν καταγράψει ποσοστά ατόμων ηλικίας 25-64 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα) μεγαλύτερα του 25% .
Τα ποσοστά συμμετοχής ήταν μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της ΕΕ σε οκτώ περιφέρειες της Σουηδίας, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην περιφέρεια της Στοκχόλμης.
Στις 24 περιφέρειες με ποσοστά άνω των 25% περιλαμβάνονται επίσης και οι πέντε περιφέρειες της Δανίας, και εννέα από τις 12 περιφέρειες των Κάτω Χωρών. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Hovedstaden (περιφέρεια της δανικής πρωτεύουσας) και στην Ουτρέχτη (Κάτω Χώρες).
Στον κατάλογο βρίσκονταν επίσης ακόμα δύο περιφέρειες που περιλαμβάνουν τις πρωτεύουσες των χωρών που βρίσκονται: την Ελσίνκι – Ούουσιμαα στη Φινλανδία και την περιφέρεια Μπρατισλάβας στη Σλοβακία.
Στο άλλο άκρο της κατάταξης, 29 περιφέρειες σε επίπεδο NUTS2 κατέγραψαν ποσοστά κάτω του 5% στην συμμετοχή στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων το 2022.
Οι περιφέρειες αυτές συμπεριλάμβαναν και τις έξι περιφέρειες της Βουλγαρίας, 10 από τις 12 περιφέρειες της Ελλάδας (δεν υπάρχουν στοιχεία για τα Ιόνια Νησιά) και τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες της Κροατίας. Στην ομάδα αυτή, με λιγότερες περιφέρειες, συμπεριλαμβάνονταν επίσης πέντε περιφέρειες στην Πολωνία, τρεις στη Ρουμανία, καθώς και μία στο Βέλγιο και μία στη Γερμανία.
Υψηλότερα ποσοστά μεταξύ γυναικών
Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 25-64 ετών που συμμετείχαν σε εκπαίδευση και κατάρτιση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα βρισκόταν στο 12,9%, ποσοστό που ήταν 2,1 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) υψηλότερο από ότι μεταξύ των ανδρών (10,8 %).
Στην Κύπρο η διαφορά ήταν αρκετά μικρή, με το ποσοστό μεταξύ των γυναικών να ανέρχεται στο 10,5% και το ποσοστό μεταξύ των ανδρών να βρίσκεται στο 10,4%.
Σε 192 από τις 233 περιφέρειες NUTS2 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τα ποσοστά μεταξύ των γυναικών ήταν υψηλότερα από αυτά μεταξύ των ανδρών. Τα ποσοστά ήταν ίσα σε τρεις περιφέρειες, ενώ στις υπόλοιπες 38 περιφέρειες τα ποσοστά συμμετοχής των ανδρών ήταν υψηλότερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής μεταξύ των γυναικών καταγράφηκαν ιδιαίτερα στις περιφέρειες όπου είχαν καταγραφεί γενικότερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Πιο συγκεκριμένα, στις οκτώ περιφέρειες της Σουηδίας το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ήταν μεταξύ 11,5 και 17,6 πμ υψηλότερο από αυτό μεταξύ των ανδρών, με την υψηλότερη διαφορά να καταγράφεται στην περιφέρεια της Κεντρικής Νόρλαντ.
Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των γυναικών καταγράφηκαν επίσης στις πρωτεύουσες δύο άλλων σκανδιναβικών χωρών της ΕΕ, στην περιφέρεια Ελσίνκι – Ούουσιμαα στη Φινλανδία (9,8 πμ) και Hovedstaden στη Δανία (9,1 πμ).
Οι περισσότερες περιφέρειες στις οποίες τα ποσοστά συμμετοχής ήταν υψηλότερα μεταξύ των ανδρών βρίσκονταν συγκεντρωμένες στη Γερμανία (13 περιφέρειες), τη Ρουμανία (πέντε περιφέρειες), την Τσεχία (τέσσερις περιφέρειες), την Ιταλία (τέσσερις περιφέρειες, κυρίως στη βόρια Ιταλία), την Ελλάδα (τρεις περιφέρειες) και τη Σλοβακία (τρεις περιφέρειες).