Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ανοχύρωτη από τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα, θα παραμείνει για ακόμα έναν χειμώνα η περιοχή Καμάρες, στη Λάρνακα, με τους κατοίκους ν’ αγωνιούν για τυχόν νέες πλημμύρες, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εννέα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η εκτέλεση οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού έργου, αλλά ούτε καν η σχετική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, όλη αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων αυξάνει συνεχώς την δαπάνη εις βάρος του δημοσίου. Η, δε, επιδείνωση των καιρικών φαινομένων αυξάνει τους κινδύνους πρόκλησης νέων καταστροφών.

Θυμίζουμε, ότι ο εφιάλτης των πλημμυρών επέστρεψε στην περιοχή Καμάρες τον Νοέμβριο του 2016, με λιγότερες αυτή την φορά καταστροφές, καθότι η μπόρα, τότε, διήρκησε μόλις μερικά λεπτά.

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι πλημμύρες στην ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή των Καμάρων – Βεργίνας δεν οφείλονταν μόνο στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα, αφού, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής, οι αρμόδιες αρχές δεν μερίμνησαν ώστε να γίνουν οι ελάχιστες προληπτικές ενέργειες προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι καταστροφές.

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι στις Καμάρες ακούν υποσχέσεις κι εξαγγελίες είτε από αρμόδιους υπουργούς, είτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έργα ακόμα να δουν.

Την ίδια ώρα, η αγωνία τους συνεχίζεται εν’ όψει και της επερχόμενης χειμερινής περιόδου. Όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι στις Καμάρες έχουν αποστείλει σωρεία επιστολών προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών για ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής μελέτης κι έναρξη των έργων, χωρίς μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εκτός από κάποιες προσωρινές εργασίες απάμβλυνσης του προβλήματος που έχουν ήδη γίνει, τα εξαγγελθέντα από το κράτος μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ακόμα να ξεκινήσουν (ούτε καν έχουν προκηρυχθεί).

Εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην κατασκευή των εξαγγελθέντων αντιπλημμυρικών έργων, κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους ως προς τη διαχείριση της δημόσιας σύμβασης μεταξύ Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας και μελετητή για την εκπόνηση της μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους, η καταγγελία δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά ήλπιζαν ότι η παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα μπορούσε να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της μελέτης κι έναρξης των έργων.

Όπως σημειώνουν, ωστόσο, παρατηρείται καθυστέρηση στην εξέταση της καταγγελίας τους. Θυμίζουμε, ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην εκπόνηση ολόκληρης της αντιπλημμυρικής μελέτης, συμφωνήθηκε όπως το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ν’ αναλάβει την εκτέλεση των έργων του τμήματος της μελέτης που έχει ολοκληρωθεί, χωρίς όμως να γίνει ακόμα γνωστό οτιδήποτε για την εκπόνηση της υπόλοιπης μελέτης και για την εκτέλεση όλων των έργων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στους κατοίκους της περιοχής, οι εργασίες έστω στο τμήμα που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λάρνακας ακόμα ν’ αρχίσουν (ούτε έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές). Στην τελευταία τους επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, οι κάτοικοι στις Καμάρες εκφράζουν την λύπη και απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει την ευαισθησία, όπως επισημαίνουν, ν’ αντιληφθεί την αγωνία τους, καθότι εννέα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις εξαγγελίες του.

 

Συνεργασία του Δήμου Αθηένου και της Εταιρείας  Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στο Έργο «Αθηενίτικα της Διατροφής μας»

Ο Δήμος Αθηένου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας τους για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης της Αθηένου, συμμετέχουν στο Έργο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας», με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού δικτύου ανάδειξης και προβολής της τοπικής γαστρονομίας της Αθηένου.

Πρόκειται για ένα Έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας & Αμμοχώστου, στα πλαίσια του Μέτρου 19-LEADER «Δράσεις Συνεργασίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό €30.000.

  1. Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι ο Δήμος Αθηένου και συμμετέχουν επίσης ως εταίροι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, καθώς και Αθηενίτες παραγωγοί αθηενίτικου ψωμιού και αθηενίτικου λοκουμιού του γάμου.

Αναλυτικότερα, το Έργο στοχεύει:

α. Στη διείσδυση των αθηενίτικων προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία μέσω της αξιοποίησής τους στο πρόγευμα των ξενοδοχείων.

β. Στην αναβάθμιση των συσκευασιών και της παρουσίασης, ώστε να καταστούν ελκυστικά δώρα.

γ. Στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας ώστε να πετύχουν την κατοχύρωση στο ψωμί, στο λουκούμι και στο αθηενίτικο λάδι ως προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

δ. Στη μετάδοση της γνώσης και του σεβασμού για την παράδοση στα παιδιά και στις μέλλουσες γενεές της Αθηένου και της Κύπρου γενικότερα, μέσα από δράσεις γνωριμίας των παιδιών με τα αθηενίτικα προϊόντα.

  1. Μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί τα ακόλουθα:

α. Έχει διαμορφωθεί κοινό σήμα (brand) για ένα καλάθι αθηενίτικων προϊόντων.

β. Έχει εκδοθεί ο Οδηγός «Αθηενίτικες Γεύσεις και Αρώματα στη Διατροφή μας», υπό τη γενική επιμέλεια του σεφ Γιώργου Κυπριανού, με συνταγές από αθηενίτικα προϊόντα.

γ. Έχει ξεκινήσει η ετοιμασία δύο φακέλων για προώθηση κατοχύρωσης ως ΠΓΕ του αθηενίτικου ψωμιού και του λοκουμιού από την Εταιρεία «Α. Μ. Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ».

δ. Έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία εργαστήριο εκπαίδευσης σεφ ξενοδοχείων στο ξενοδοχείο Lordos Beach Hotel & Spa από τον σεφ Γιώργο Κυπριανού και  βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα προώθησης των αθηενίτικων προϊόντων στα ξενοδοχεία της Λάρνακας Lordos Beach Hotel & Spa, Radisson Beach Resort Larnaca, Golden Bay Beach Hotel, Sentido Sandy Beach και Lebay Beach Hotel.

  1. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια του 5ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για την τοπική γαστρονομία, οι οποίες θα απευθύνονται σε παιδιά. Παράλληλα, θα προσφέρεται στα παιδιά δωρεάν υγιεινό πρόγευμα από αθηενίτικα προϊόντα και η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαρία Καντηλάφτη θα δίνει συμβουλές σε γονείς και παιδιά για την υγιεινή διατροφή με αθηενίτικα προϊόντα.

Επίσης στο Έργο προβλέπεται να γίνει εκπαίδευση παραγωγών για τη χρήση βελτιωμένων συσκευασιών στα τοπικά αθηενίτικα προϊόντα.

  1. Η Αθηένου ήταν διαχρονικά και παραμένει στο επίκεντρο της κυπριακής γαστρονομίας. Το Έργο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας» συμβάλλει ακριβώς στην ενίσχυση και στην προβολή αυτής της μοναδικότητας.

Send this to a friend