Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Βαλεντίνα Νικολάου: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν μπορούσα να ησυχάσω.. ήθελα συνεχώς να γνωρίζω και να μαθαίνω καινούρια πράγματα
Βαλεντίνα Νικολάου: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν μπορούσα να ησυχάσω.. ήθελα συνεχώς να γνωρίζω και να μαθαίνω καινούρια πράγματα

Βαλεντίνα Νικολάου: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν μπορούσα να ησυχάσω.. ήθελα συνεχώς να γνωρίζω και να μαθαίνω καινούρια πράγματα

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Η Βαλεντίνα Νικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρνακα. Σπούδασε Δημοσιογραφία, Θεατρολογία και Υποκριτική σε σχολές της Ελλάδας και την τελευταία 10ετια εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης είτε ως δημοσιογράφος/παρουσιάστρια είτε ως ηθοποιός.

Έχει περάσει από την Αρχισυνταξία και την αρθρογραφία, στην παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών και ως ηθοποιός τα τελευταία χρόνια την βλέπουμε ενεργά σε θέατρο και τηλεόραση. Επιπλέον για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την διδασκαλία θεάτρου και με το τραγούδι.

1/ Μιλήστε μας λίγο για εσάς, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας;

Τα τελευταία χρόνια πέρασα από πολλές διαφορετικές καταστάσεις, οι οποίες λειτούργησαν ως ένας μοχλός αφύπνισης ώστε να κάνω την αυτοκριτική που χρειαζόταν και να ανακαλύψω στοιχεία του χαρακτήρα μου, που μέχρι πρότινος δεν τα γνώριζα. Πάντα ήμουν ένας ευαίσθητος άνθρωπος με έναν ιδιαίτερο δικό μου τρόπο να λειτουργώ και να μοιράζομαι. Δεν μου αρέσει να ξοδεύω τον εαυτό μου και αυτό είναι νομίζω το στοιχείο που με έκανε να μην φαίνομαι και τόσο ανθρώπινη ή προσιτή κάποιες φορές …Δεν είχα βρει τον τρόπο να τα ισορροπώ…Πλέον βρίσκοντας το κέντρο μου, είμαι στην καλύτερη φάση να επενδύσω στα προτερήματα μου και να μετατρέψω τις αδυναμίες μου σε ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες.

2/ Από τη δημοσιογραφία στην υποκριτική και στις μουσικές εμφανίσεις. Πόσο άλλαξε η πραγματικότητα σας;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν μπορούσα να ησυχάσω..ήθελα συνεχώς να γνωρίζω και να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Είμαι ένας άνθρωπος που στοχοπροσηλώνεται αλλά δεν εφησυχάζει. Είμαι πολυπράγμων και το να μεταπηδήσω από την μία δημιουργική κατάσταση στην άλλη, μου δίνει την ευκαιρία να είμαι σε μια μόνιμη επαγρύπνηση.

Η δημοσιογραφία με ελκύει και με εξιτάρει. Η υποκριτική με μαγεύει. Νιώθω ηθοποιός, λειτουργώ σαν δημοσιογράφος.. το τραγούδι δεν είναι το επάγγελμα μου..ειναι το χόμπι που με κάνει να αισθάνομαι ότι μπορώ να το επικοινωνήσω και να το μοιραστώ.

3/ Θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος; Τι σας εκφράζει περισσότερο;

Με εκφράζει ό,τι μπορεί να μου δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσω τις αντοχές μου, τις γνώσεις μου, να αμφιταλαντευτώ, να αφουγκραστώ ένα αλλιώτικο κόσμο, έναν ξένο εαυτό και να ανακαλύψω νέους δρόμους. Φυσικά, η άμεση σχέση κοινού με τον ηθοποιό στο θέατρο, όταν γίνεσαι ο πομπός και αυτοί οι δέκτες είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται .

4/ Πως βλέπετε τα πολιτιστικά δρώμενα στην Κύπρο γενικά αλλά και στη Λάρνακα ειδικότερα;

Η Κύπρος αλλάζει, η Λάρνακα αλλάζει. Συνεχώς βλέπουμε τους ανθρώπους της πόλης μας να προσπαθούν, να καινοτομούν, να πηγαίνουν σε άλλα επίπεδα και αυτό είναι σπουδαίο. Εμείς είμαστε ο πολιτισμός…οι άνθρωποι δημιουργούμε τον πολιτισμό …οι πόλεις μεγαλώνουν και εξελίσσονται όταν “μεγάλοι άνθρωποι” γίνονται φάροι…ακόμα και στα πιο σκοτεινά σοκάκια κάτι θα φωτίσει!

5/ Τι θα αλλάζατε από όλα όσα συμβαίνουν στον λεγόμενο χώρο του Πολιτισμού;

Περισσότερη Τέχνη, Θέατρο, Ποίηση, Μουσική στα σχολεία, σε ιδιωτικά εργαστήρια, σε εργαστήρια του Δήμου. Οι προηγούμενες γενιές προσπαθούν με όσες γνώσεις και όσα ερεθίσματα είχαν. Πρέπει να φτιάξουμε ανθρώπους πια, που να γνωρίζουν τις ρίζες και τον πολιτισμό μας. Πρέπει να δώσουμε εργαλεία και κίνητρα στις νέες γενιές να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο από εμάς στο χώρο του Πολιτισμού. Να του δώσουν την αξια και την σπουδαιότητα που του πρέπει.

6/ Το κράτος ενισχύει τις καλλιτεχνικές προσπάθειες;

Το κράτος έχει κάνει προσπάθειες να είναι κοντά στις καλλιτεχνικές δράσεις. Με σχέδια και οικονομικά κονδύλια. Νιώθω όμως ότι όλα γίνονται επειδή πρέπει. Δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους ο καλλιτεχνικός κόσμος και τα δρώμενα.

Πολιτισμός και τέχνες είναι συνυφασμένα και αποτελούν ένα συνονθύλευμα της Παιδείας.

7 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Επαγγελματικά μόλις τελείωσα από τις παραστάσεις στο Θέατρο Σκάλα και παράλληλα είμαι στα γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά. Ετοιμάζουμε κάποια γυρίσματα για ταινία μεγάλου μήκους και προετοιμαζόμαστε για κάποιες μουσικές εμφανίσεις. Στις 15 Οκτωβρίου θα είμαστε στο Preserve στην Λαρνακα για ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με τον Δημήτρη Λαλαίο και οι υπόλοιπες εμφανίσεις θα προγραμματιστούν και θα ανακοινωθούν.

Όσον αφορά τα σχέδια της ζωής μου για το μέλλον; Όταν σχεδιάζουμε την ζωή μας, το μέλλον γελάει…τίποτα δεν προγραμματίζεται..αυτή είναι η σπουδαιότητα της ύπαρξης μας!

Send this to a friend