Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ‘Ερευνα ΕΕ: 49% παιδιών 10-18 βίωσαν διαδικτυακή επιθετικότητα στο lockdown
‘Ερευνα ΕΕ: 49% παιδιών 10-18 βίωσαν διαδικτυακή επιθετικότητα στο lockdown

‘Ερευνα ΕΕ: 49% παιδιών 10-18 βίωσαν διαδικτυακή επιθετικότητα στο lockdown

Aσφαλές διαδίκτυο για τα παιδιά ζήτησαν οι Ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με την έρευνα EU Kids Online 2020, το 23% των παιδιών μεταξύ 9 και 16 ετών έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο, ωστόσο κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΕ που περιελάμβανε 11 χώρες της ΕΕ, το 49% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 βίωσαν τουλάχιστον μία μορφή διαδικτυακής επιθετικότητας.

Στο ψήφισμα οι Ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να κρατήσει τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο, να αποτρέψει τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου online grooming.

 

 

Στο κείμενο που εγκρίθηκε οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν πως το διαδικτυακό μίσος, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το σεξουαλικό περιεχόμενο, οι βίαιες εικόνες, το περιεχόμενο που προωθεί τις διατροφικές διαταραχές και η παραπληροφόρηση είναι μεταξύ των κινδύνων για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη επιθετικότητα, προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και αλλοιωμένες αξίες και συμπεριφορές.

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν στοχευμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών με αναπηρίες και παιδιών από μειονεκτικά περιβάλλοντα και για την ένταξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων ως υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος σπουδών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει, αναφέρουν, να εκπαιδεύονται σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον γονικό έλεγχο και πώς να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν το διαδικτυακό grooming.

Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές η ΕΕ χρειάζεται μια αποκλειστική στρατηγική κατά του εκφοβισμού και του διαδικτυακού εκφοβισμού στα σχολεία και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν στην προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα «Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά», που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, έχει τρεις πυλώνες: ασφαλείς ψηφιακές εμπειρίες που επιδιώκουν την προστασία των παιδιών από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, ενδυνάμωση ή ψηφιακός γραμματισμός, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές και προώθηση της ενεργού συμμετοχής, δίνοντας στα παιδιά λόγο στο ψηφιακό περιβάλλον.

Send this to a friend