Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προδρόμος Αλαμπρίτης: Χρέος και ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας
Προδρόμος Αλαμπρίτης: Χρέος και ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας

Προδρόμος Αλαμπρίτης: Χρέος και ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας

 

 

Πρόκειται για ένα πετυχημένο επαγγελματία στον τομέα του με ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό και σημαντική παρουσία στα κοινά της πόλης μας αλλά και της επαρχίας Λάρνακας.

Μέσα από τη συνέντευξη θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο απλό κι ανθρώπινο. Μας μιλάει με χιούμορ και ειλικρίνεια για όσα τον απασχολούν για τις προκλήσεις και τους στόχους του στη βουλή. Αλλά και μας αναλύει καίρια θέματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία μας, όπως τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και το μεταναστευτικό.

Πρόδρομε μου είναι με μεγάλη μου χαρά που σε καλωσορίζω στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αραδίππου και με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι είσαι εδώ μαζί μας, παρά το βαρυφορτωμένο σου πρόγραμμα. Γνωριζόμαστε μέσα από τα κοινά οπότε μου επιτρέπεις να σου μιλώ στον ενικό έτσι;

 

Αλίμονο! (γέλια) Εγώ να σας ευχαριστήσω και εσένα Ρέα προσωπικά γι’ αυτή την ευκαιρία που μου δίνεις να εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις, σε θέματα κοινωνικού αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος.

Ας αρχίσουμε λέγοντας μας λοιπόν λίγα πράγματα για σένα, που ίσως κάποιοι εκτός του περιβάλλοντος σου να μην γνωρίζουν.

Οι ρίζες της οικογένεια μου πάνε 150 χρόνια πίσω στην περιοχή Αλάμπρα, εξού και το επώνυμο Αλαμπρίτης.

Εγώ παρόλ’ αυτά, και με τιμά αυτό, είμαι γέννημα θρέμμα της Αραδίππου και πρωτότοκος γιός του Πανικού Αλαμπρίτη και της Ελένης Σιταρένου.

Είμαι νυμφευμένος με τη Χριστίνα Ευαγγελίδου κι έχουμε δύο παιδιά τον Παναγιώτη και τη μικρή Κάλια.

Φοίτησα στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου και υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία ως λοχίας πυροβολικού. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Εργάστηκα για 15 χρόνια στην εκπαίδευση, ως αντικαταστάτης, στα προαιρετικά ολοήμερα και μετά με σύμβαση. Φυσικά όλα αυτά προτού αλλάξω κατεύθυνση και καταλήξω στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων ως Βουλευτής της Επαρχίας Λάρνακας τα τελευταία δύο χρόνια.

Είμαι αναπληρωτής Πρόεδρος στην Επιτροπή Δημογραφικού της Βουλής, ενώ συμμετέχω στην Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας. Παράλληλα συμμετέχω και στην Επιτροπή Μεταφορών ενώ είμαι επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Έχεις για αρκετά πράγματα να ανησυχείς δηλαδή. Αν σου δινόταν η ευκαιρία για κάτι πιο ουσιαστικό όπως π.χ. τη θέση του Υπουργού Παιδείας αφού είναι και η κατάρτιση σου, θα αποδεχόσουν;

Ναι (γέλια) ωραία όπως το έθεσες. Η αλήθεια δεν είναι στους άμεσους στόχους μου, αλλά έμαθα να λέω “Ποτέ μην λες ποτέ”. Εξάλλου, όταν είκοσι χρονών φοιτητής εντασσόμουν στη Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, δεν φανταζόμουν τότε ότι μετά από 20 χρόνια θα ήμουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μίλησε μας για τη δράση σου στην Π.Α.Δ.ΕΔ. ως εκπαιδευτικός, και ποια η ενασχόληση σου με τα κοινά;

Η ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία (Παγκύπρια Δημοκρατική Έπαλξης Δασκάλων και Νηπιαγωγών) είναι συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων.

Ξεκίνησα ουσιαστικά τη δράση μου στα συνδικαλιστικά απ’ όταν ήμουνα φοιτητής με την παράταξη της Πρωτοπορίας και συνέχισα μετά και ως εκπαιδευτικός.

Στην Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) συμμετείχα ως Γενικός Αντιπρόσωπος και ήμουν μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ενώ συμμετείχα και σε διάφορες επιτροπές της ΠΟΕΔ Λάρνακας.

Σε όλη αυτή την πορεία είχα την ευκαιρία μέσα από συνέδρια, συναντήσεις και τη γενικότερη δράση μου, να συνεισφέρω και εγώ, στο μέτρο του δυνατού, στη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού.

Η πολιτική πότε προέκυψε στη ζωή σου Πρόδρομε. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτήν;

Όπως είπε κι ο Αριστοτέλης “Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν”, όποτε από μικρός συμμετείχα στα κοινωνικά δρώμενα. Ήμουν μέλος από μαθητής στη νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, συμμετείχα στον πολιτιστικό όμιλο Ομόνοια Αραδίππου, στο πανεπιστήμιο συμμετείχα σε φοιτητικούς ομίλους και στο χορευτικό συγκρότημα. Συμμετείχα κι ακόμα συνεχίζω να ακολουθώ τα Πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, Αραδίππου.

Το μικρόβιο της πολιτικής και της προσφοράς, όμως, το πήρα από τον πατέρα μου, που ήταν ενταγμένος σε διάφορα κοινωνικά σύνολα όπως Επιτροπές, Σωματεία, συνδέσμους κ.ά. έτσι μύησε όλη την οικογένεια, όχι μόνο εμένα αλλά και τα αδέλφια μου.

Η πολιτική πάντα με προκαλούσε. ΄Ένα κομμάτι μου ήταν πάντα δοσμένο σ’ αυτή. Η δράση μου ξεκίνησε σταδιακά στην πολιτική. Στα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα με την ΦΠΚ Πρωτοπορία και αργότερα συμμετείχα ενεργά στη νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσα στέλεχος της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας όταν ήμουν εκπαιδευτικός κι ακολούθως εκλέγηκα στο πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Πως δέχτηκε η οικογένεια σου αυτή την…δεν την λες και μικρή αλλαγή;

Όταν έπαιρνα την απόφαση να εμπλακώ πιο ενεργά στο πολιτικό στίβο είχα την κατανόηση της οικογένειας αλλά όχι την συγκατάθεση τους. Γνωρίζουν στην οικογένεια πόσο απαιτητικός είναι ο ρόλος του βουλευτή και πόσες θυσίες χρειάζονται.

Όλα τα επαγγέλματα έχουν τις θυσίες τους, απλά ο θεσμός του βουλευτή έχει πολλές απαιτήσεις, που σου στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικογένεια σου. Μπορώ να σου πω ότι αυτό το κομμάτι είναι το μόνο που πραγματικά μου λείπει αυτό το διάστημα των δύο χρόνων.

Η σύζυγος μου είχε τις αμφιβολίες της αλλά γνωρίζοντας το ενδιαφέρον μου για την πολιτική και τα κοινωνικά δρώμενα, στάθηκε και στέκεται στο πλευρό μου και οφείλω να την ευχαριστήσω και δημόσια για την κατανόηση και την πολυεπίπεδη στήριξή της.

Στα μάτια των περισσότερων πολιτών η πολιτική είναι συνώνυμο της διαφθοράς. Θα θυμάσαι κι εσύ νεαρός ακόμη, κάτι που δεν παραλείπανε στις φιλικές συγκεντρώσεις ήταν να στοχοποιούν τους πολιτικούς. Τώρα είσαι κι εσύ ένας απ’ αυτούς. Πως αλλάζει αυτή η αντίληψη;

Η πολιτική και οι πολιτικοί κρίνονται πολύ αυστηρά και έτσι πρέπει να είναι. Όμως, όπως και άλλοι θεσμοί της κυπριακής κοινωνίας έτσι και η πολιτική, περνά μια κρίση. Γενικότερα οι θεσμοί αμφισβητούνται και είναι επακόλουθο να αμφισβητούνται και οι πολιτικοί.

Εννοείται ότι κάποιοι έδωσαν και την ευκαιρία στον κόσμο να έχει αυτή την αντίληψη, αλλά η γενικότητα ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι προσωπικά με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Καταρχήν διαφθορά δυστυχώς υπάρχει και σε άλλα επαγγέλματα και σε άλλους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας. Όχι πως αυτό είναι δικαιολογία.

Θεωρώ όμως ότι ναι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί έδωσαν την ευκαιρία να στιγματιστεί και το σύνολο. Και για μένα αυτό είναι μια πρόκληση, μέσα από τη δράση μου στη Βουλή και μέσα από το βίο, τα έργα και την προσφορά μου να συμβάλω στην αλλαγή αυτής της εντύπωσης.

Αυτή η αντίληψη μπορεί να αλλάξει μέσα από τη δουλειά, τη δράση, την προσφορά και τις πράξεις μας. Και αυτό οφείλουμε να πράξουμε, για να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των πολιτών.

Ποιον θεωρείς πρότυπο και θεωρείς ότι επηρέασε την πολιτική σου πορεία;

Πρότυπο για μένα ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης. Ένας άνθρωπος που πάντα μου προκαλούσε δέος. Αυτός ο πολιτικός ρεαλισμός που έκφραζε και αντιπροσώπευε ο Γλαύκος Κληρίδης, αλλά και γενικότερα η πορεία του στη ζωή.

Στους πιο νέους σαν φιγούρα η οποία πάντα αντίκριζα με σεβασμό, ήταν ο συμπολίτης μας Τάσος Μητσόπουλος. Είχε αυτό το κάτι ξεχωριστό το οποίο δυστυχώς λείπει από την πολιτική στις μέρες μας. Ήταν η ενσάρκωση της ηρεμίας και της πραότητας. Συζητούσε ήρεμα και ποτέ δεν έπαιρνε αποφάσεις εν βρασμό ψυχής. Δυστυχώς τον χάσαμε γρήγορα. Η πολιτική αλλά και η κοινωνία έχασε έναν εξαίρετο άνθρωπο.

Τι θεωρείς μείζονος σημασίας για τη Βουλή;

Η Βουλή και οι Βουλευτές είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθούμε στις αξιώσεις των πολιτών. Να ασχοληθούμε δηλαδή με θέματα ουσίας, και όχι με θέματα εικόνας. Με πολιτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, με τα πολλά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην κοινωνία και που πρέπει ως βουλευτές να βάλουμε σε προτεραιότητα, ώστε να κεντρίσουμε και το ενδιαφέρον των πολιτών.

Πολλοί έχουν τη λάθος εντύπωση ότι η Βουλή είναι μόνο η ολομέλεια που κάνει συνεδρία κάθε Πέμπτη στις 4.00 το απόγευμα.

Αυτό είναι λάθος εντύπωση. Υπάρχουν Επιτροπές όπως προανάφερα που συνεδριάζουν από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη και προετοιμάζουν τα θέματα, όπως τη μελέτη των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμου.

Συζητούμε, ανταλλάζουμε απόψεις, ακούμε εισηγήσεις, προσκαλούμε οργανωμένα σύνολα, διάφορους φορείς, πολίτες αλλά και την εκτελεστική εξουσία στις συνεδρίες των επιτροπών.

Όλο το έργο που παράγεται και δυστυχώς δεν φαίνεται πρέπει να αναδειχτεί. Πρέπει παράλληλα να αποφεύγονται κακές νοοτροπίες, κακές συμπεριφορές, ώστε να μην προσβάλουν το θεσμό και γενικά το σύνολο των βουλευτών.

Οι γυναίκες, πόσο αποδεκτές είναι σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο;

Δυστυχώς οι γυναίκες υποαντιπροσωπεύονται τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη πολιτική γενικότερα. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε ο ρόλος της γυναίκας στη πολιτική και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων να ενδυναμωθεί και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες.

Γίνονται κάποια βήματα φυσικά, αλλά είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό δώσαμε δείγματα γραφής σπάζοντας τις γυάλινες οροφές και εκλέγοντας τόσο στην προεδρία της Βουλής όσο και στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού την κυριά Αννίτα Δημήτριου.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και ποιες οι προτεραιότητες;

Προτεραιότητα για μένα είναι τα θέματα παιδείας. Λόγω και του πρότερου μου βίου ως εκπαιδευτικός, γνωρίζω τα θέματα που απασχολούν την Εκπαίδευση.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στη παιδεία μας ώστε να καταφέρουμε να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μας. Όσον αφορά τα αναλυτικά προγράμματα, τις υποδομές, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα ωρολόγια προγράμματα, πρέπει όλα να εκσυγχρονιστούν, έτσι ώστε να προετοιμάζουμε τους μαθητές για το κόσμο και τις απαιτήσεις του αύριο.

Τώρα τίθεται και το θέμα του κλιματισμού στα σχολεία. Είναι ανεπίτρεπτο το ότι ο μόνος κλειστός εργασιακός χώρος ο οποίος δεν έχει κλιματισμό στην Κύπρο είναι τα σχολεία μας. Το θεωρώ απαράδεκτο, αν σκεφτείτε τις συνθήκες που ζούμε με την παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας τους μήνες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και Μάιο-Ιούνη. Έγιναν φυσικά κάποιες εξαγγελίες από την Υπουργό, αλλά αναμένουμε να δούμε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιείται μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι τα θέματα που μας απασχολούν μέσα από την Επιτροπή Δημογραφικού στην οποία είμαι Αναπληρωτής Πρόεδρος: θέματα στήριξης των οικογενειών, στήριξης των πολύτεκνων, στήριξης των νέων μητέρων, των νέων εργαζομένων, και των νέων ζευγαριών. Στην ίδια Επιτροπή είναι και το μεταναστευτικό, ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και για το οποίο γίνεται ευρεία συζήτηση στις μέρες μας. Δυστυχώς το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι αριθμοί που καλούμαστε σαν Κύπρος να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιοι.

Τέλος, με ιδιαίτερο ζήλο παρακολουθώ τα θέματα της πόλης και της επαρχίας μας, την ανάπτυξη των περιοχών μας, θέματα των κοινοτήτων, των δήμων και θέματα που απασχολούν γενικότερα τους πολίτες της επαρχίας μας.

Όσο αφορά το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ποια είναι η άποψη σου σαν πατέρας;

Είναι ένα θέμα για το οποίο δυστυχώς υπάρχει και αναπαράγεται έντονη παραπληροφόρηση. Διαδίδεται ότι στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα δείχνουν ανήθικες σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου στα παιδιά ή ότι θα τα σπρώξουμε στην ομοφυλοφιλία.

Αντιθέτως αυτό το μάθημα θα προστατέψει τα παιδιά μας και θα τα βοηθήσει να μιλήσουν. Είμαι κι εγώ πατέρας και εάν γνώριζα ότι θα έχει κακές επιπτώσεις στο δικό μου παιδί, σίγουρα πρώτος εγώ δεν θα έδινα τη θετική μου ψήφο στην προώθηση αυτής της απόφασης.

Ξεκινώντας πρώτα από τα παιδιά του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, τους μεταφέρουμε το μήνυμα του “κανόνα του εσωρούχου”. Δηλαδή κανένα παιδάκι ή μεγαλύτερος δεν αγγίζει το εσώρουχό του παιδιού. Και να σας ενημερώσω ότι μέσα από αυτό το μάθημα προέκυψε εξιχνίαση σεξουαλικής παρενόχλησης ενός παιδιού από τον παππού του. Το παιδί μέσα από το μάθημα αντιλήφθηκε ότι αυτό που συνέβαινε στη ζωή του ήταν λάθος και το κατάγγειλε στους γονείς του. Φανταστείτε πόσες περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μέσα από αυτό.

Όσο αφορά την Μέση Εκπαίδευση μέσα από το μάθημα προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από σεξουαλική κακοποίηση, τους εφήβους, τις έφηβες από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ήρθαν εις γνώση μας περιπτώσεις όπου έφηβες πάνε στα κατεχόμενα και κάνουν εκτρώσεις. Είναι πράγματα που δυστυχώς συμβαίνουν και θέλουμε να αποφύγουμε.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είδαμε νέο αίμα να ρέει στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, να το πω έτσι. Αλλά βλέπουμε και περιπτώσεις νεαρών μεν πολιτικών αλλά με απαρχαιωμένες ιδέες που μας μεταφέρουν πίσω στις δεκαετίες 70-80. Εσύ τι φρέσκο έχεις να προσφέρεις στην πολιτική;

Οι πολιτικές και οι νέες ιδέες δεν είναι θέμα ηλικιακό. Το φρέσκο στη πολιτική είναι θέμα που ο κάθε ένας πολιτικός μπορεί να πρεσβεύει, ανεξαίρετου ηλικίας, και συνδέεται με τις πολιτικές και αντιλήψεις που ακολουθεί, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών του.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι μέσα από τις εμπειρίες μου και τις γνώσεις που απέκτησα το προηγούμενο διάστημα, μπορώ να συμβάλω και εγώ με το δικό μου τρόπο, να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι, μέσα από τις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω, αλλά και γενικότερα, μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, ώστε να φέρουμε νέες ιδέες, προτάσεις ή εισηγήσεις, για θέματα που απασχολούν τον πολίτη.

Να αναφέρω ότι στόχος μου, μέσω της κοινοβουλευτικής μου δράσης, είναι η πόλη και επαρχία της Λάρνακας να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο δρόμο προς την ανάπτυξη, κάτι που βλέπετε κι εσείς ότι δειλά-δειλά άρχισε. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα αλλά και την επαρχία της. Ήδη βλέπουμε ότι γίνονται έργα υποδομής, μετά και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών και υγραερίου. Από την μια είναι η μαρίνα, η επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου, της οποίας αναμένουμε την υλοποίηση. Προχωρά κι ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας στην επόμενη φάση, ενώ ξεπροβάλουν και νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Όλα αυτά σίγουρα πάντα με σεβασμό προς τους πολίτες μας. Να μην είναι μια άναρχη ανάπτυξη όπως συμβαίνει στις άλλες πόλεις με τα πανύψηλα κτίρια και το κόστος ζωής που εκτοξεύεται στα ύψη. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη που θα γίνει στην πόλη της Λάρνακας θα είναι σε ρυθμούς στους οποίους θα μπορεί να αντέξει ο κόσμος και οι πολίτες της.

Βάζεις ταμπέλες σε ανθρώπους ή δίνεις δεύτερες ευκαιρίες;

Όχι! Είμαι από τους ανθρώπους που δίνω δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες. Ο κάθε άνθρωπος είναι αυτό που τον εκφράζει και πρέπει να το σεβόμαστε. Είναι μια στάση ζωής αυτό για μένα.

Όσο αφορά το μεταναστευτικό αν και αναφέρθηκες λίγο στο θέμα πιο πάνω. Πιστεύεις στην ανθρωπιστική προσέγγιση ή στη σκληρή γραμμή;

Αρχικά, θα ήθελα να καταδικάσω τα πρόσφατα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Χλώρακα και τη Λεμεσό. Η οποιαδήποτε μορφή βίας και οι εμπρησμοί που εξελίχθηκαν στις διαμαρτυρίες είναι ντροπιαστικές και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με σωστές και αποτελεσματικές πολιτικές και όχι με τρομοκρατικές πράξεις.

Ναι, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Όμως οι άνθρωποι που έρχονται στην Κύπρο δεν φταίνε σε τίποτε. Είναι κάποιοι άνθρωποι που για κάποιους λόγους μπαίνουν σε μια βάρκα και κάποιοι επιτήδειοι τους εκμεταλλεύονται.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς σαν κυβέρνηση και σαν Βουλή για να το αποτρέψουμε, γιατί κακά τα ψέματα ο τόπος μας δεν μπορεί να αντέξει τους τεράστιους αριθμούς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Φτάσαμε σε οριακό σημείο και το γνωρίζω γιατί συμμετέχω στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για το Δημογραφικό, που μελετούμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Οι αιτητές πολιτικού ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού της Κύπρου. Δυστυχώς αργήσαμε να λάβουμε στα σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα αν και έγιναν προσπάθειες από τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Προσλήφθηκε λοιπόν προσωπικό στις Υπηρεσίες Ασύλου και Μετανάστευσης για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων. Υπάρχουν πρόσωπα που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο γιατί οι χώρες τους από όπου έρχονται δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση οπότε δεν κινδυνεύουν. Άρα αυτών απορρίπτονται οι αιτήσεις τους γρήγορα και πηγαίνουν πίσω στις χώρες τους. Όταν η χώρα τους δεν συνεργάζεται και δεν τους δέχεται πίσω θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιβαλλόταν να γίνουν χώροι φιλοξενίας γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα. Πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε όμως κι ανθρώπινα. Δεν μπορείς να τους έχεις κλειδωμένους δίχως φαγητό και νερό, αλλιώς θα πάνε να κλέψουν, θα κάνουν οχλαγωγίες και φασαρίες που βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν.

Κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι επιστροφές μεταναστών στη χώρα προέλευσης τους και ότι μειώθηκαν τα επιδόματα. Πλέον 1 άτομο δικαιούται €261 συν €100 ευρώ επίδομα ενοικίου.

Μας δίνει κάποια κονδύλια η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν είναι αρκετά. Όμως δεν είναι μονάχα το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε. Γιατί δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Τουρκία. Οι πλείστοι μετανάστες έρχονται παράνομα από τα κατεχόμενα. Φυσικά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες κι αυτές προσπαθούμε να λύσουμε.

Δεν είμαστε μισάνθρωποι, ούτε μπορούμε απλά να τους πετάξουμε στη θάλασσα. Είμαστε ένας πολιτισμένος λαός αλλά κι αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να σέβονται το χώρο, τον πολιτισμό και τη θρησκεία της χώρας που τους φιλοξενεί.

Ας πάμε στην Εκκλησία τώρα. Πόσο σύμφωνο σε βρίσκει η ανάμειξη της Εκκλησίας;

Ο ρόλος της Εκκλησίας, πάντοτε διαχρονικά, ήταν πάρα πολύ σημαντικός. Η Εκκλησία δικαιούται, αλλά και πρέπει, να έχει άποψη, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της και τα όρια της. Δηλαδή για τα θέματα διακυβέρνησης και πολιτικής πρέπει να ασχολούνται οι πολιτικοί και για τα εκκλησιαστικά θέματα η Εκκλησία. Σίγουρα έχει το δικαίωμα ο κάθε Αρχιεπίσκοπος και ο κάθε πατέρας της Εκκλησίας να έχει την άποψη του, αλλά δεν μπορεί να επεμβαίνει και να την επιβάλλει στους πολίτες, είτε αυτά έχουν να κάνουν με θέματα υγείας ή θέματα πολιτικής. Οπότε πρέπει να είναι ευδιάκριτοι οι ρόλοι, Κράτους-Εκκλησίας.

Πόσο σύμφωνο σε βρίσκει ακόμη η ελευθερία της καλλιτεχνικής ή και τυπογραφικής έκφρασης; Η διακωμώδηση κάποιων καταστάσεων ή αντιλήψεων έχει όρια;

Η τέχνη δεν πρέπει να έχει όρια, φτάνει να μην προσβάλει. Όπως είδαμε σε μια πρόσφατη περίπτωση, ο καλλιτέχνης πρόσβαλε τα ιερά και τα όσια. Σε αυτό διαφωνώ κάθετα. Σίγουρα δεν πρέπει να λογοκρίνουμε την τέχνη, αλλά και η τέχνη να μην φτάνει σε σημείο να γίνεται χυδαία και να ξεπερνά τα όρια ηθικής. Υπάρχει και η νομοθεσία που το απαγορεύει.

Για τα περιστατικά στην Πύλα τι έχεις να πεις; Βλέπουμε ότι πολύς κόσμος είναι θυμωμένος για την ολιγωρία της κυβέρνησης.

Ήταν η πρώτη φορά που οι εξαγγελίες και οι καταδίκες έγιναν αστραπιαία από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν οι Τούρκοι σταματήσαν τις εργασίες στην πράσινη γραμμή και κατευθύνουν το δρόμο προς τις κατεχόμενες περιοχές. Το είδα προσωπικά αυτό γιατί ήμουνα εκεί κι εδώ θέλω να αναφέρω τις ανακρίβειες που ειπώθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε μία περίπτωση μιλούσαν για ανησυχία κι αναστάτωση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων στην Πύλα. Ήμουνα παρόν και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ένταση μεταξύ τους. Η ένταση ήταν μεταξύ των ΟΗΕδων και των Τούρκων, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι ακούμε.

Κάτι που συνέβηκε και σε έκανε να νοιώσεις άβολα;

Άβολη στιγμή για μένα ήταν όταν έπρεπε να συναντήσω τον πεθερό μου, σαν….πεθερό κι όχι σαν συνεργάτη (γέλια).

Κάτι ευχάριστο που το θυμάσαι ακόμη;

Το ευχάριστο εννοείται ότι είναι η γέννηση των παιδιών μου. Το πρώτο τους βλέμμα ερχόμενα στον κόσμο, αυτό είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται.

Πρόδρομε μου πραγματικά απόλαυσα τη συνομιλία μαζί σου και σ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Σου εύχομαι τα καλύτερα, επαγγελματικά και προσωπικά.

Εγώ σ’ ευχαριστώ. Απευθυνόμενος και στους συνδημότες μου καθότι κι εγώ Αραδιππιώτης, τους υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να κάνω το αδύνατο-δυνατό ώστε να στηρίξουμε τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη μας.

Δεν είμαι απρόσιτος, τουναντίον μ’ αρέσει η προσωπική επαφή με τον κόσμο. Γι’ αυτό κάθε Δευτέρα βρίσκομαι στο γραφείο μου και είμαι στη διάθεση του κάθε συνδημότη, από την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, για να συζητήσουμε θέματα που τον αφορούν ή τον προβληματίζουν. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 99272587. Και πάλι σας ευχαριστώ!

Πηγή: www.e-aradippou.cy / Ρέα Κουμπαρή

 

Send this to a friend