Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Ασθενούν» τα νοσοκομεία: Δεκάδες κλίνες σε αχρησία λόγω υποστελέχωσης
«Ασθενούν» τα νοσοκομεία: Δεκάδες κλίνες σε αχρησία λόγω υποστελέχωσης

«Ασθενούν» τα νοσοκομεία: Δεκάδες κλίνες σε αχρησία λόγω υποστελέχωσης

Αγκάθι για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων εξακολουθεί να αποτελεί η υποστελέχωση, με δεκάδες κλίνες να παραμένουν σε αχρησία λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεύτερο ανοιχτό μέτωπο στον τομέα της Υγείας, είναι αυτό των συλλογικών συμβάσεων, με τις συντεχνίες μάλιστα να προχωρούν σε απεργειακά μέτρα εξαπολύοντας πυρά κατά του ΟΚΥπΥ. 

Μη διαθέσιμες 90 κλίνες
Σε αχρησία βρίσκονται 90 κλίνες ανά το παγκύπριο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Μιλώντας στο AlphaNews.live ο κ. Θεόδωρος Πετέλης, αναφέρει ότι παρά τη συμφωνία για στελέχωση των νοσοκομείων, μόλις 36 έχουν προσληφθεί.


Θεόδωρος Πετέλης – Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
«Ο λόγος, αφορά αποκλειστικά στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού με βάση αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δυστυχώς ο ΟΚΥπΥ παρ’ όλες τις δεσμεύσεις του δεν έχει προχωρήσει να στελεχώσει επαρκώς τα νοσηλευτήρια με νοσηλευτικό προσωπικό.»

Όπως εξηγεί, παρά την ύπαρξη όλων των υπολοίπων παραγόντων (εξοπλισμού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού), οι κλίνες αυτές δε μπορούν να λειτουργήσουν, δημιουργώντας αλυσιδωτές συνέπειες με κύριους αποδέκτες και τους ασθενείς.

Θεόδωρος Πετέλης – Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
«Αυτό είναι και ένα πολύ σοβαρό θέμα όσον αφορά και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Δημιουργείται συμφόρηση στα ΤΑΕΠ. Γιατί αν δεν υπάρχουν οι κλίνες διαθέσιμες πάνω, άρα δε γίνεται σωστή κινητικότητα των ασθενών, υπάρχει συμφόρηση πάνω στα ΤΑΕΠ, υπάρχει δυσαρέσκεια, φαινόμενα σωματικής ή λεκτικής βίας τα οποία βλέπουμε κάθε τόσο λόγω αυτής της κατάστασης.»

Με τον κ. Πετέλη να επισημαίνει και την οικονομική προέκταση του προβλήματος, καθώς ο Οργανισμός έχει απωλέσει σημαντικά έσοδα λόγω των ελλείψεων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενη στην υποστελέχωση των ΤΑΕΠ, η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, είπε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται όλες οι προσλήψεις και στο Νοσοκομείο Πάφου, όπου υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα, και στα άλλα νοσηλευτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία στα κρατικά νοσηλευτήρια αποφάσισαν οι συντεχνίες
«Αγκάθι» οι συλλογικές συμβάσεις
Ως κύριο πρόβλημα του Οργανισμού, χαρακτηρίζει ο κ. Πετέλης τη διαχείριση του προσωπικού, αναφερόμενος στην έλλειψη συλλογικών συμβάσεων.

Θεόδωρος Πετέλης – Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
«Αυτή τη στιγνή ο Οργανισμός δεν είναι και ο καλύτερος εργοδότης. Μιλάμε για έναν Οργανισμό που έχει αναλάβει εδώ και πέντε χρόνια, και για τα άτομα τα οποία έχει προσλάβει δεν έχει ακόμα δημιουργήσει συλλογικές συμβάσεις, πράγμα το οποίο δεν τον κάνει ελκυστικό ως εργοδότη για τους επαγγελματίες Υγείας.»

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, σε κοινή συνάντησή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. αποφάσισαν τη λήψη απεργιακών μέτρων στις 25 Οκτωβρίου με αίτημα τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας για το προσωπικό του ΟΚΥπΥ., κάνοντας λόγο για «απαξιωτική στάση» του Οργανισμού.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend