Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ H πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
H πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

H πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες τα ξημερώματα βρήκε τραγικό θάνατο ο Παρασκευάς Προδόμου, 61 ετών, από τη Λάρνακα. Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 3 το πρωί, στον αυτοκινητόδρομο Κοφίνου – Λάρνακας, κοντά στην έξοδο των Κλαυδιών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτοκίνητο που οδηγούσε 42χρονος Βρετανός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, με κατεύθυνση από την Κοφίνου προς τη Λάρνακα, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται προσέκρουσε στο όχημα του 61χρονου που ταξίδευε στην ίδια κατεύθυνση και προπορευόταν.

Λόγω της πρόσκρουσης, το σαλούν όχημα του 61χρονου ακολούθησε «τρελή» πορεία κι εκσφενδονίστηκε σε παρακείμενο χαντάκι του δρόμου, προς τ’ αριστερά σύμφωνα με την πορεία του, όπου και ανετράπη. Το αυτοκίνητου μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών. Ο οδηγός απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμμια του οχήματός του από άνδρες της ΕΜΑΚ και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός πιστοποίησε τον θάνατο του.


Από τις προκαταρτικές εξετάσεις φαίνεται πως για άλλη μια φορά αιτία του θανατηφόρου δυστυχήματος ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας και η υπερβολική ταχύτητα. Ο 42χρονος οδηγός του άλλου αυτοκινήτου δεν τραυματίστηκε από την πρόσκρουση. Εναντίον του εξασφαλίστηκε ένταλμα σύλληψης βάσει του οποίου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάσει οποιαδήποτε μαρτυρία άλλων οδηγών που ήταν στην σκηνή την ώρα του δυστυχήματος.

Η κηδεία του άτυχου Προδρόμου θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα αύριο Τετάρτη στις 3.00 το μεσημέρι.

 

Πραγματοποιήθηκε, στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού στη Λάρνακα, το συνέδριο με θέμα «Μετανάστευση και Ιστορία. Η Συμβολή των Μεταναστών στην Οικονομία της Κύπρου».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσής, τα Αρχεία Λάρνακας Φοίβος Σταυρίδης και το CMMI.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου οι Ακαδημαϊκοί κ. Α. Λοϊζίδου Πουρατιέ, κ. Θ. Σταυρίδης, κ. Ν. Καραπιδάκης, κ. Α. Χατζηκυριάκου, κ. Ι. Χατζηκυριάκος και κ. Ε. Ματθοπούλου ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες σε διάφορους ιστορικούς σταθμούς της μετανάστευσης, προς και από την Κύπρο, μεταξύ 17ου και 20ου αιώνα. Ξεκινώντας από τους Γάλλους εμπόρους και τους Επτανήσιους που επέλεξαν την Κύπρο ως νέα πατρίδα και καταλήγοντας στην υποδοχή διαφόρων ομάδων μεταναστών στον 20ο αιώνα και συνεχίζοντας με την μαζική μετανάστευση Κυπρίων περί τα τέλη 19ου και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα τόσο προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής όσο και  προς Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, οι εισηγήσεις σκιαγράφησαν τον αμφίδρομο χαρακτήρα των μεταναστευτικών ροών δια μέσου των αιώνων.

Τελειώνοντας με ένα βιογραφικό ταξίδι στην ιστορία της γνωστής οικογένειας Λαρνακιωτών Μαντοβάνι,  το πρώτο μέρος του συνεδρίου ανέδειξε τόσο τη διαχρονικότητα και το πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο χαρακτήρα του φαινομένου της μετανάστευσης, όσο και άλλων θεμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν ο παγκόσμιος χαρακτήρας δημιουργίας συνθηκών μετακίνησης σύμφωνα με τη μετακίνηση θεσμών και συμφερόντων, η μεταφορά γνώσεων, δεξιοτήτων και πολιτισμού, η οικονομική σημασία της μετανάστευσης, καθώς επίσης και οι ανησυχίες, φόβοι, προκαταλήψεις, στερεότυπα και καχυποψία των εκάστοτε γηγενή κατοίκων έναντι μεταναστών.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου διεξήχθη ιδιαίτερα εποικοδομητική  συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Δήμο Λάρνακας ο κ. Μ. Κουκουμάς, από το  ΚΕΒΕ ο κ. Α. Αλέξη, από το ΕΒΕ Λάρνακας ο κ. Σ. Σταύρου, από τον Συνδέσμο Καταπιστευματοδόχων Κύπρου ο κ. Χ. Ιωάννου και από την Συντεχνίας ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ Λάρνακας κ. Α. Κουννής, κατά την οποία αναδείχθηκε τόσο η σημαντική συμβολή των μεταναστών σε διάφορους τομείς της Κυπριακής οικονομίας, όσο και οι προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Μ. Μπέης, συντονιστής του Εθνικού Σημείου Επαφής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν λειτουργοί διαφόρων υπηρεσιών, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι ΜΚΟ, καθώς και δημότες Λάρνακας.

 

 

Send this to a friend