Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση: «Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις αρκετά: Η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας»
Πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση:  «Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις αρκετά: Η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας»

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση: «Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις αρκετά: Η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας»
Το EUROPE-DIRECT Δήμου Λάρνακας (https://eudirectlarnaca.eu/) και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία, ανοικτή συζήτηση, για τα θέματα ψυχικής υγείας και τις επιπτώσεις στο χώρο εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγεται ο διάλογος για τα θέματα ψυχικής υγείας και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των εργαζομένων, όπως επίσης και στο κόστος που προκύπτει από την μη ανάληψη δράσης.

 

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κάθε πτυχή της εργασιακής, της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής λόγω της οικονομική κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας κι ότι καλούμαστε να «ανοίξουμε τα μάτια μας» σε ένα σοβαρό ζήτημα, αφού η ψυχική υγεία δεν είναι αποκλειστικά ατομικό, αλλά ένα ευρύτερα κοινωνικό ζήτημα.


Χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια ευρύτερη κουλτούρα ενσυναίσθησης, να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές, για τη θωράκιση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Όπως είναι για παράδειγμα τα σεμινάρια διαχείρισης άγχους, η πρόσβαση σε εξειδικευμένους συμβούλους κ.ά.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου, ανάφερε στην ομιλία της ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προβλήματα ψυχικής υγείας, επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδόν ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους αναφέρει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Το ποσοστό δε, των νέων που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε αρκετές χώρες της Ένωσης υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Ανάφερε, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμεύετε  για συνεχή έλεγχο των πολιτικών ψυχικής υγείας, προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική στήριξη στον αγώνα για ευαισθητοποίηση.

 

 

Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή κ. Λουκά Φουρλά, ως ο κύριος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων για το 2023, στο οποίο εντάχθηκαν με πρωτοβουλία του ιδίου, αναφορές για τη ψυχική υγεία. Ο κ. Φουρλάς, μίλησε για ένα σημαντικό θέμα που συνεχίζει ακόνη να έχει επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία: τη ψυχική υγεία όσων έζησαν την εισβολή και τις επιπτώσεις στη ζωή τόσο των ιδίων τα χρόνια που ακολούθησαν, όσων και του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής, κ. Maria Walsh, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς και έχει αναδείξει τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν την ψυχική υγεία, τα οποία αποτελούν και μεγάλο πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη γενικότερα, μας ενημέρωσε για τη στρατηγική της  ΕΕ και για την εξομοίωση της ψυχικής υγείας με τη σωματική υγεία, καθώς και για την ενωσιακή χρηματοδότηση ύψους 1,23 δις ευρώ.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, ανάφερε ότι 1.6 δισεκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στον κόσμο, επηρεάστηκαν ψυχολογικά από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και ενώ έχουμε μετρήσιμες ενδείξεις για τις οικονομικές επιπτώσεις, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ για τις ψυχό-οικονομικές.

Στις ηλικίες 15-25 χρονών, διπλασιάστηκαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, μετατρέποντας πλέον τους νέους σε μια νέα ευπαθή ομάδα. Ο κ. Φελλάς τόνισε τη σημαντικότητα υποστηρικτικών προγραμμάτων για να μπορέσουμε επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.Send this to a friend