Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ζούσαν στοιβαγμένοι περίπου 60 μετανάστες στο διαμέρισμα που «λαμπάδιασε» (βίντεο)
Ζούσαν στοιβαγμένοι περίπου 60 μετανάστες στο διαμέρισμα που «λαμπάδιασε» (βίντεο)

Ζούσαν στοιβαγμένοι περίπου 60 μετανάστες στο διαμέρισμα που «λαμπάδιασε» (βίντεο)

Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα χθες το βράδυ μετά τη μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας και συγκεκριμένα στην οδό Αισχύλου, σε διαμέρισμα που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο κτιρίου. 

Ο κύριος Γιώργος  μένει στην πολυκατοικία τα τελευταία 20 χρόνια. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν στο σπίτι του.. άκουσε τις φωνές και βγήκε έξω. Έντρομος αντίκρισε το πύρινο μέτωπο κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του.

Γιώργος Σωτηριάδης, Κάτοικος πολυκατοικίας
Τόση φωτιά, έτσι βεβαίως εγώ φοβήθηκα, μόνο το πασαπόρτι έβαλα και έφυγα πίσω εκεί, κάτω, έξω!

Όλα ξεκίνησαν στις 9:30 όταν η πυροσβεστική υπηρεσία λαμβάνει τηλεφώνημα. Λίγα λεπτά αργότερα, τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα καταφθάνουν στη σκηνή και ρίχνονται στη μάχη.

Ανδρέας Κεττής, Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Ανταποκριθήκαμε εκεί με συνολικά 5 πυροσβεστικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και τηλεσκοπικού βραχιονοφόρου οχήματος, καθότι έχουμε γνώση της ιδιομορφίας του χώρου εκεί.

Ευάγγελος Κοκκαλαρας, Κάτοικος πολυκατοικίας
«Ήτανε από ξύλο, όλη η σκεπή, η κατασκευή, τα πλαϊνά και έτσι επεκτάθηκε γρήγορα η φωτιά.»

Έντρομοι κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη φωτιά να μαίνεται, με μόνο φόβο να μην επεκταθεί στα γύρω κτίρια με κίνδυνο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ανδρέας Κεττής, Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Η έγνοια μας και η επικέντρωση των δυνάμεων μας ήταν να μην επεκταθεί σε διπλανά κτίρια και υποστατικά, καθότι όλοι ξέρουμε τη συνοχή των κτιρίων που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μιάμιση περίπου ώρα μετά την άφιξή της στο σημείο, η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά. Μετά τη μερική καταστολή της πυρκαγιάς, ομάδες πυροσβεστών, με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών εισήλθαν εντός του δευτέρου ορόφου και έκαναν ενδελεχή έρευνα για να διακριβωθεί κατά πόσον υπήρχαν τυχόν παγιδευμένα άτομα εντός του διαμερίσματος.

Ανδρέας Κεττής, Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Ευτυχώς, δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε άτομα, τα οποία πιθανόν να ήταν παγιδευμένα.

Εκτός κινδύνου

Μοναδικός τραυματίας ένα ανήλικο παιδάκι, το οποίο στην προσπάθεια του να φύγει για να σωθεί από τη φωτιά είχε υποστεί εγκαύματα, και πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας του να είναι ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Παρολίγον τραγωδία

Για παραλίγο τραγωδία κάνουν λόγο οι περίοικοι καθώς στο εν λόγω διαμέρισμα, σε μερικά μόλις τετραγωνικά, ζούσαν στοιβαγμένοι δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός.

Γιώργος Σωτηριάδης, Κάτοικος πολυκατοικίας
Εκεί μένουν σε ένα δωμάτιο 20 -30 δεν ξέρω πόσα άτομα είναι.

Ευάγγελος Κοκκαλαρας, Κάτοικος πολυκατοικίας
Περίπου 40 -60 άτομα μένανε απάνω με παιδάκια. Πάντως η ασφάλεια δεν υπήρξε για αυτά τα άτομα και ευτυχώς που δεν είχαμε απώλειες ζωής.

Αυτοψία Alpha

Στάχτες και αποκαΐδια είναι όσα κατέγραψε η κάμερα του Alpha σε αυτοψία που έκανε σήμερα το πρωί στον χώρο. Από τα απομεινάρια αντιλαμβανόμαστε πως το εν λόγω διαμέρισμα διέθετε 4 υπνοδωμάτια, 4 τουαλέτες 2 κουζίνες και 2 κοινοχρήστους χώρους, υπολογίζοντας πως είναι χωρητικότητας μάξιμουμ 10 ατόμων. Στην πραγματικότητα ωστόσο φιλοξενούσε τον εξαπλάσιο αριθμό.  Μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά τα οποία ήταν εκτεθειμένα καθημερινά στον κίνδυνο. Διαμένοντας στον 2 όροφο ενός κτιρίου που δε διαθέτει καθόλου περίφραξη.

Ευάγγελος Κοκκαλαρας, Κάτοικος πολυκατοικίας
Υπήρχαν διώροφα και τριώροφα κρεβάτια μέσα χωρίς να το γνωρίζουμε εμείς. Πάντα στις σκάλες που ανεβαίναμε βλέπαμε πάντα. Κανέναν δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ποιον είδαμε χθες, ποιον είδαμε σήμερα. Μονο ρωτούσαμε από που είσαι, από Κονγκό, από Σομαλία δεν ξέρω από που. Μεγάλο πρόβλημα υπήρχε εδώ σε εμάς αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.

Τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει  άμεσα κάποια μέριμνα εκ μέρους του κράτους καθώς η κατάσταση έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτο, όπως τονίζουν, σημείο.

Αναζητούνται τα αίτια

Μια κατσαρόλα με φαγητό φαίνεται πάντως πως ήταν η αφορμή για την πρόκληση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ευάγγελος Κοκκαλαρας, Κάτοικος πολυκατοικίας
Απ’ ό,τι έμαθα μαγείρευαν οι μητέρες τους στα γκάζια και κάποιο παιδάκι άγγιξε ένα καλώδιο κοντά στη φωτιά και επεκτάθηκε περισσότερο η φωτιά.

Ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία θα συνεχίζει τις έρευνες σε συνεργασία με άλλα αρμόδια κρατικά τμήματα, καθότι, όπως επισημαίνει, ο συγκεκριμένος χώρος χρήζει περαιτέρω εξετάσεων και σε θέματα ηλεκτρικής υποδομής, εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών συσκευών.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend