Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πάνω από 34.000 κατοικίες πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα
Πάνω από 34.000 κατοικίες πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

Πάνω από 34.000 κατοικίες πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

Μέχρι σήμερα 34.200 κατοικίες έχουν πωληθεί σε αλλοδαπούς ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ο πρόεδρος της ένωσης τ/κ εργολάβων, Τζιαφέρ Γκιουρτζαφέρ, με πρώτη περιοχή σε πωλήσεις το Τρίκωμο και ακολουθούν: Άγιος Επίκτητος Κερύνειας, Άγιος Αμβρόσιος, Ακανθού, Φλαμμούδι.

Η εφημερίδα σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο έδωσε στοιχεία με βάση τις δηλώσεις του κ. Γκιουρτζαφέρ ο οποίος σημείωσε ότι 15.000 κατοικίες πουλήθηκαν στην περιοχή του Τρικώμου, 9.000 ανατολικά της Κερύνειας, στην Ακανθού και στο Φλαμμούδι και 4.000 σε Λάπηθο και Καραβά.

Επίσης, 2.400 κατοικίες πουλήθηκαν στην πόλη της Κερύνειας και περίπου 2000 στα Καζιβερά, 200 στην περιοχή του Πέλαπαϊς και 600 στην περιοχή της Καρπασίας.

 

 

Στο Τρίκωμο, ανέφερε ο κ. Γκιουρτζαφέρ, με έκταση 203 εκ τ.μ, περιοχή 700.000 τ.μ ή 523 δεκάρια γης, πουλήθηκε σε αλλοδαπούς.

Η παράνομη αγορά και πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς δεν μπορεί να ελεγχθεί, πρόσθεσε και ζήτησε τον να γίνει «νομοθεσία» για να ελέγχεται το τί γίνεται σε κάθε τομέα. «Εάν ρυθμιστούν σωστά οι νόμοι για τη μετανάστευση, δεν θα επηρεαστούμε άσχημα ακόμα και αν έρθουν 100.000 ξένοι στη χώρα, αλλά αν προχωρήσουμε χωρίς αυτούς τους κανονισμούς, ακόμη και 5.000 αλλοδαποί που έρχονται θα μας επηρεάσουν άσχημα».

Έφερε ακόμη ένα παράδειγμα για τις περιοχές Αγίου Επίκητου και Αγίου Αμβροσίου στην Κερύνεια, που έχουν πολύ γρήγορα κι απότομα αναπτυχθεί, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα «επίσημα» στοιχεία, το 55% της έκτασης εκεί είναι δασική και από τα 26 εκ τ.μ. συνολικά μόνο το 1,8 εκ τ.μ., δηλαδή το 0,67% έχει πουληθεί σε ξένους.

Ακόμη όμως κι αν ο αριθμός αυτός είναι μικρός, σημείωσε, υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένης «νομοθεσίας» για το καθεστώς των ξένων υπηκόων στα κατεχόμενα και την δραστηριοποίησή τους και την άσκηση ελέγχου των «κανονισμών και νόμων».

Νομικές επιπτώσεις από τις πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα

Η αύξηση των πωλήσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο νομικών επιπτώσεων σε διεθνή δικαστήρια, εκτιμά δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν, επικαλούμενο τον ειδικό στο ευρωπαϊκό δίκαιο, νομικό Λατίφ Αράν για το ενδεχόμενο επανάληψης υποθέσεων όπως εκείνη των Όραμς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα σήμερα στην Γενί Ντουζέν, ο κ. Αράν εξήγησε ότι η υπόθεση Όραμς έχει δύο πτυχές. Η υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η υπόθεση ενώπιον οποιουδήποτε κρατικού δικαστηρίου σε χώρα μέλος της ΕΕ, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΚΔ.

Εξήγησε επίσης ότι μια απόφαση που τελεσιδικεί στην Κύπρο αναγνωρίζεται αυτόματα στα δικαστήρια των χωρών μελών της ΕΕ και μπορεί να προβλέπει την κατεδάφιση του ακινήτου που κατασκευάσθηκε στην ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα και την καταβολή αποζημίωσης. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποτελεσματικό έλεγχο στο βορρά. Επομένως δεν μπορεί να γίνει εκκένωση (του ακινήτου). Για να εφαρμοστεί το αποζημιωτικό σκέλος της απόφασης θα πρέπει ο εναγόμενος να έχει χρήματα ή κινητή ή ακίνητη περιουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διαφορετικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Ο τ/κ νομικός υπενθύμισε τι έγινε με την υπόθεση Όραμς, που ήταν ζεύγος Βρετανών οι οποίοι αγόρασαν στην Λάπηθο έκταση που ανήκε στον Μελέτη Αποστολίδη και έχτισαν σπίτι, με τον ε/κ να ανοίγει υπόθεση στο δικαστήριο εναντίον τους.

Σε ερώτηση εάν σήμερα θα μπορούσαν να υποβληθούν αγωγές όπως αυτές εναντίον των Όραμς ο κ. Αράν απάντησε ότι τέτοιες υποθέσεις μπορούν να ασκηθούν εναντίον οποιουδήποτε έχει το νόμιμο δικαίωμα να περάσει από το βορρά στο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας νότο, που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, και εναντίον όσων κατέχουν ε/κ ακίνητη περιουσία «στα βόρεια του νησιού» με οποιαδήποτε ιδιότητα, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής.

«Αλλά για να είναι αποτελεσματική η υπόθεση, αυτά τα άτομα πρέπει να έχουν περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα σε τράπεζα είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία είτε στην ΕΕ. Το ΗΒ δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Ο Κανονισμός 44/2001 δεν εφαρμόζεται πλέον εκεί. Οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας επειδή δεν μπορούν να περάσουν από τον βορρά στο νότο, δεν μπορούν να τους ασκηθούν τέτοιες διώξεις». Υποστήριξε επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων, Ουκρανών και Ιρανών υπηκόων δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην ΕΕ. Άρα η αγωγή εναντίον τους δεν θα είναι αποτελεσματική».

Στο ερώτημα ποιος έχει το δικαίωμα να υποβάλει τέτοιες αγωγές, ο τ/κ νομικός απάντησε πως είναι αστικές αγωγές και μπορούν να ασκηθούν μόνο από άτομα που άφησαν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα ή από τους νόμιμους κληρονόμους τους.

Κληθείς να εκτιμήσει εάν τέτοιες αγωγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις ακινήτων, ο κ. Αράν είπε πως δεν το νομίζει γιατί αυτές οι δίκες και οι διαδικασίες είναι πολύ δαπανηρές. Ίσως, συνέχισε, θα μπορούσε να ανοιχτεί εναντίον ενός ή δύο μεγάλων επενδυτών για να τους εκφοβίσει, αλλά κι αυτοί θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από την ΕΕ πριν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης και να την καταστήσουν έτσι αναποτελεσματική.

«Δεν νομίζω ότι θα ανοίξει (τέτοια υπόθεση) εναντίον των Τουρκοκυπρίων για πολιτικούς λόγους. Διότι μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων προς τα νότια και να τους εμποδίσει να ανοίξουν λογαριασμούς σε τράπεζες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Send this to a friend