Κακοκαιρία «Daniel»: Δέκα νεκροί και αγνοούμενοι στον θεσσαλικό κάμπο – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους
Ανυπολόγιστή είναι η τραγωδία μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», καθώς ήδη μετράμε 10 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους, ενώ ο θεσσαλικός κάμπος έχει… σβηστεί από τον χάρτη και θα πρέπει πρέπει να περάσουν χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η ασύλληπτη καταστροφή.
Ζωές βυθίστηκαν μέσα σε τόνους λάσπης. Οι εικόνες με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού θα χαραχθούν για πάντα στις μνήμες. Και το κακό δεν τελείωσε, καθώς το 112 ηχεί στις περιοχές γύρω από τον ξέχειλο Πηνειό.
Τα στοιχεία για τους 10 νεκρούς
Αναλυτικά, οι 10 συνάνθρωποί μας που έχουν εντοπιστεί νεκροί μέχρι στιγμής σε Πήλιο, Βόλο, Καρδίτσα και Δομοκό, είναι οι εξής:
1. Στις 5-09-2023 άνδρας 51 ετών που παρασύρθηκε στον Άγια Αικατερίνη Βόλου
2. Στις 6-09-2023 γυναίκα 87ετων στο Πάλτση Πηλίου
3. Στις 6-09-2923 άνδρας 82 ετών στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας
4. Στις 7-09-2023 51 ετών στο Πετρωτό Δομοκού
5. Στις 7-9-2023 2 ηλικιωμένες (75 και 85) από οικία στην Αστρίτσα
6. Στις 8-09-2023 μια ηλικιωμένη στη Μαραθέα από οικία
7. Στις 8-09-2023 δυο γυναίκες από δύο διαφορετικές οικίες στον Παλαμά, η πρώτη πνιγμένη και η δεύτερη καταπλακωμένη
8. Στις 8-09-2023, μια γυναίκα από την παραλία Θεοτόκος πλησίον του οικισμού Λυρή στο νοτιοανατολικό Πήλιο. Τη δικογραφία ανέλαβε το Λιμενικό επειδή εντοπίστηκε στην παραλιακή περιοχή. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Βόλου.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ακόμη ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στον Βόλο. Πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος στην προσπάθειά του να πάρει λίγο νερό από την θάλασσα, στην περιοχή του Αναύρου, γλίστρησε και έπεσε στη ακτή που είναι γεμάτη με τεχνικά μπλόκια με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και στη συνέχεια να πνιγεί. Η σορός του εντοπίσθηκε σήμερα το πρωί, μπροστά από τον “Ίσαλο” και περισυνελέγη από άνδρες του Λιμενικού που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή.
Στήνουν αναχώματα στην Λάρισα
Οι κάτοικοι στην Λάρισακαι στήνουν αναχώματα με σακιά προκειμένου να προστατευτούν από τα νερά. Σε βίντεο στα social media αποτυπώνονται οι προσπάθειες τους και η αγωνία τους.
Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως και την Παρασκευή σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Οδύνη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, θλίψη για τις περιουσίες που κατάπιε η λάσπη, αγωνία για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Αυτά είναι τα συναισθήματα, μετά την απόλυτη καταστροφή στα χωριά της Καρδίτσας.
Η κατάσταση είναι δραματική και αρκετοί κάτοικοι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι. Στο χωριό Μεταμόρφωση ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».
«Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το “112” στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή. Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι θα είμαστε στο πεδίο. Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο Open.
Η κακοκαιρία άφησε πίσω της μια απέραντη θάλασσα λάσπης, η οποία έχει καλύψει πλήρως τα σπίτια, με τους κατοίκους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ψηλότερους ορόφους ή στις ταράτσες των σπιτιών τους και να αποζητούν βοήθεια, πόσιμο νερό και φαγητό. Κραυγή βοήθειας από κατοίκους, που με ό,τι μέσο διαθέτουν αναζητούν επιζώντες μέσα στα νερά που σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν το ένα μέτρο.
Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια ολόκληρα έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες. Η καταστροφή είναι βιβλική. Το χωριό είναι μια απέραντη λίμνη και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας. Το ευτυχές πάντως είναι ότι όλοι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν αγνοείται, ενώ επανέρχονται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Λάρισα. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων. Μήνυμα από το 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι της Γιάννουλης, ενώ σε ετοιμότητα καλούνται όσοι βρίσκονται σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές. Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις για εκκένωση και μέτρα προστασίας των κατοίκων Γιάννουλης και Αγίου Θωμά. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης.
Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο Δήμος Φαρκαδόνας. Ο Πηνειός υπερχείλισε και η στάθμη του νερού στα χωριά της περιοχής φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Η στάθμη του φθάνει μάλιστα τα 9,90 μέτρα, ενώ η προηγούμενη φορά που σήμανε συναγερμός η στάθμη του ήταν στα 6,80 μέτρα. Στο χωριό Πηνειάδα δεκάδες κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι.
Πυροσβεστική, στρατός και πολιτική προστασία επιχειρούν με κάθε μέσο για τη διάσωση των παγιδευμένων. Με σούπερ πούμα οι διασώστες καταρριχώνται στις στέγες και τις ταράτσες όπου έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν. Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.
Στον Βόλο οι κάτοικοι παλεύουν κάθε λεπτό που περνά με την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Η πόλη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στο σύνολο των υποδομών της. Μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα από το μέγεθος της καταστροφής.
Η θάλασσα στην παραλία της Αγριάς Βόλου έχει αλλάξει χρώμα στα πενήντα πρώτα μέτρα από την ακτή. O κυκλώνας Daniel φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου του χωριού και κατέβασε από το βουνό κορμούς, πέτρες και χώμα μαζί με κλαδιά, “θάβοντας” στη λάσπη τον παραλιακό δρόμο. Τα φέρτα υλικά έφτασαν έξω από τα σπίτια, μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια, κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές. Οι κάτοικοι από το πρωί με φτυάρια έβγαζαν το χώμα από τα σπίτια , ενώ συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας έσκαβαν μέσα στο χείμαρρο για να ανοίξουν δρόμους για το νερό.
Και στο Πήλιο το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, ξενοδοχεία άδεια και με προβλήματα στην υδροδότηση. Μηλίνα, Αργαλαστή, Πλατανιάς έχουν πλημμυρίσει. Στον οικισμό Ποτιστικά, το τοπίο είναι βομβαρδισμένο, επικρατεί αγωνία για τις έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. Χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθεί ολόκληρο.
Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.
Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.
Στη Σκιάθο, γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών. Η διαδικασία προχωρά γρήγορα ώστε να μην χαθεί και το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.
Πηγή: www.enikos.gr