Home ΕΞΟΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαίνιασε την νέα μονάδα της γαλακτοβιομηχανίας «Alambra» στην Αραδίππου (φώτο)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαίνιασε την νέα μονάδα της γαλακτοβιομηχανίας «Alambra» στην Αραδίππου (φώτο)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαίνιασε την νέα μονάδα της γαλακτοβιομηχανίας «Alambra» στην Αραδίππου (φώτο)

 Τελέστηκαν το βράδυ της Τρίτης τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος της Alambra Fresh Milk, στην Αραδίππου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε την πολυετή προσφορά της γαλακτοβιομηχανίας «Αλάμπρα» στον κλάδο και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας πως μέσω της δραστηριοποίησής της συμβάλλει ουσιαστικά στην αυξητική πορεία των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων.

«Η μονάδα που εγκαινιάζουμε σήμερα στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και η οποία αφορά μια επένδυση 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί τη νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία της οικογένειας Πέτρου», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για να υπογραμμίσει ότι η σημαντική αυτή επένδυση επιβεβαιώνει πως ο τομέας της μεταποιητικής βιομηχανίας κατέχει ηγετική θέση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας και παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων.

Διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει πάντα έγνοια και βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας και ως εθνικό στοίχημα την αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων της Κύπρου.

«Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε, «ήταν με ιδιαίτερη ικανοποίηση, κάτι που αφορά και την ALAMBRA, κάτι που άκουσα από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μας, ότι πλέον η ισραηλινή αγορά θα ανοίξει για γαλακτοκομικά προϊόντα, με ιδιαίτερη έμφαση, σε προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Ποιο κάτω ακολουθεί αυτούσια ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση της γαλακτοβιομηχανίας «Αλάμπρα» για την τέλεση των εγκαινίων της νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος και χυμού.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε οικογενειακές επιχειρήσεις του τόπου μας να ευημερούν, να προοδεύουν και να εκσυγχρονίζονται. Και επειδή γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια την οικογένεια Πέτρου και την καθημερινή και σκληρή δουλειά τους, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για τη διαχρονική τους πορεία, ως αποτέλεσμα πολύ σκληρής, συστηματικής δουλειάς και αφοσίωσης.

Ξεκινώντας από τις ταπεινές καταβολές στο χωριό και τις συνταγές της γιαγιάς Κακουλλούς, η «Αλάμπρα», με 40 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή και επεξεργασία γάλακτος, έχει καταστεί πλέον μια από τις πιο πρωτοπόρους εταιρείες στον κλάδο, στηρίζοντας την κυπριακή οικονομία ποικιλοτρόπως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέσω της δραστηριοποίησής της συμβάλλει ουσιαστικά στην αυξητική πορεία των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων, οι οποίες, παρά τις όποιες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανήλθαν το 2022 σε 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, 2021.

Τα 284 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε εξαγωγές χαλουμιού, εκ των κύριων εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου, με την «Αλάμπρα» να κατέχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, εξάγοντας σήμερα χαλούμι ΠΟΠ σε συνολικά 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, η εταιρεία παρέχει και στηρίζει, άμεσα και έμμεσα, μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στη χώρα μας, αφού, για παράδειγμα, συλλέγει γάλα από περισσότερους από 400 παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.

Η μονάδα που εγκαινιάζουμε σήμερα στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και η οποία αφορά μια επένδυση 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί τη νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία της οικογένειας Πέτρου.

Μέσα σε ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, με έντονο ανταγωνισμό εντός και εκτός Κύπρου, αλλά και τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι σας απασχολεί, η σημαντική αυτή επένδυση επιβεβαιώνει πως ο τομέας της μεταποιητικής βιομηχανίας κατέχει ηγετική θέση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας και παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων.

Με την αρωγή πάντα της Πολιτείας διαχρονικά, γιατί βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας και όλους τους προκατόχους μου, οι βιομηχανίες μας επιβάλλεται να εργαστούν για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, αναβαθμίζοντας πρωτίστως τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, καινοτομώντας στην παραγωγική τους διαδικασία και δημιουργώντας νέα ανταγωνιστικά προϊόντα, τόσο με εξαγωγικό προσανατολισμό όσο και για αντικατάσταση εισαγόμενων προϊόντων.

Η στήριξη και αρωγή της Πολιτείας είναι ουσιαστική και έμπρακτη και η μονάδα της «ALAMBRA FRESH MILK», αποτελεί παράδειγμα, αφού η εταιρεία έχει εγκριθεί για χορηγία ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ για τον καινούργιο, υπερσύγχρονο εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει, στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη Δημιουργία, Εκσυγχρονισμό και Ψηφιακή Αναβάθμιση Μονάδων Μεταποίησης ή/και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων.

Με προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 25 εκατομμύρια ευρώ, το εν λόγω Σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Έχουν εγκριθεί 122 αιτήσεις για συνολικές χορηγίες 21.7 εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση έχει πάντα έγνοια και βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας, παρέχοντας σε όλους εσάς έμπρακτη στήριξη σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν για ανάπτυξη και πρόοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία σύγχρονων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων μονάδων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε απόψε, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα Σχέδια ενίσχυσης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά.

Και θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας, και θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό, την αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας, των προϊόντων μας, είναι ένα εθνικό στοίχημα για την Κυβέρνηση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν με ιδιαίτερη ικανοποίηση, κάτι που αφορά και την ALAMBRA, κάτι που άκουσα από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μας ότι πλέον η ισραηλινή αγορά θα ανοίξει για γαλακτοκομικά προϊόντα, με ιδιαίτερη έμφαση, σε προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Συγχαίρω, λοιπόν, ξανά την εταιρεία «Αlambra» για το νέο της επιχειρηματικό βήμα, συγχαίρω ιδιαίτερα τον φίλο μου Γιώργο για την τόλμη, διότι ήθελε τόλμη και θράσος να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια πριν τόσα χρόνια, αλλά επίσης κάτι που τον χαρακτηρίζει είναι που δίνει ουσιαστικό χώρο και πρωτοβουλίες στη νέα γενιά που τη βλέπουμε απόψε μαζί μας. Φυσικά όλοι θα πρέπει να συγχαρούμε τη Μαρία που είναι η ραχοκοκαλιά της εταιρείας και στηρίζει όλους.

Send this to a friend