Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Έφοδος σε σπίτι Ε/κ στην Ξυλοφάγου: Βρήκαν αμπελοπούλια και δίχτυα στην κατάψυξη
Έφοδος σε σπίτι Ε/κ στην Ξυλοφάγου: Βρήκαν αμπελοπούλια και δίχτυα στην κατάψυξη

Έφοδος σε σπίτι Ε/κ στην Ξυλοφάγου: Βρήκαν αμπελοπούλια και δίχτυα στην κατάψυξη

Πρόστιμο έως και €6,000 αντιμετωπίζει ένας Ελληνοκύπριος από την Ξυλοφάγου, μετά τη σύλληψη του χθες για κατοχή διχτύων παγίδευσης και Αμπελοπουλιών, τα οποία φυλάσσονταν στην κατάψυξη του σπιτιού του.

Οι αστυνομικοί (κατά της παγίδευσης πτηνών) των Βρετανικών Βάσεων, έκαναν επιδρομή στην ιδιοκτησία του κατηγορούμενου, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης νωρίς το πρωί και κατάφεραν να καταλάβουν δύο δίχτυα διαστάσεων έξι μέτρα επί τρία μέτρα, ενώ απελευθέρωσαν παγιδευμένα πουλιά προτού σκοτωθούν.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του άνδρα, το οποίο βρισκόταν στο ίδιο οικόπεδο με τα δίχτυα, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στη συνέχεια το θάλαμο κατάψυξης με 23 αμπελοπούλια αποθηκευμένα μέσα.

Μιλώντας το πρωί της σύλληψης, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλιας, Πανίκος Παναγή εξήγησε την πιθανή τιμωρία για αυτό το είδος εγκλήματος. «Εμείς ως αστυνομική δύναμη εφαρμόζουμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής, για την παγίδευση πτηνών και ως εκ τούτου, τα πρόστιμα για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της παρανομίας αυτής.

«Τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο €2,000 για κατοχή διχτυών και επιπλέον €500 για κάθε επιπλέον δίχτυ. «Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιβολής προστίμου €2,000 για την κατοχή αμπελοπουλιών και επιπλέον €100 για κάθε πουλί, οπότε ελπίζουμε ότι αυτά τα βαριά πρόστιμα αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για όσους σκέφτονται να παγιδεύσουν πτηνά».

Σε προηγούμενη επιχείρηση στις 31 Αυγούστου, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής επιβεβαίωσε ότι ένας Ελληνοκύπριος από το Δασάκι Άχνας είχε επίσης συλληφθεί για ύποπτα αδικήματα λαθροθηρίας και κατοχή πυροβόλου όπλου και φυσιγγίων στο όχημα του.

Μετά από αστυνομικές πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τον άνδρα, οι αστυνομικοί μπόρεσαν να εντοπίσουν το όχημα του και να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας στο σπίτι του, όπου ένας καταψύκτης περιείχε 100 περιστέρια, τέσσερις λαγούς και πάπιες.

Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Παναγή συνέχισε: «Το κυνήγι επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους και αυτός ο άνδρας συνελήφθη αφού τον ανακάλυψαν με πυροβόλο όπλο στο αυτοκίνητο του εκτός κυνηγετικής περιόδου και αυτό είναι παράβαση. «Στη συνέχεια, η έρευνα μας στο σπίτι του αποκάλυψε πουλιά μέσα σε ένα καταψύκτη, οπότε θα κατηγορηθεί επίσης για αδικήματα λαθροθηρίας.

«Αυτό τονίζει για άλλη μια φορά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί μας για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης πτηνών και θα συνεχίσουμε με αυτές τις προσπάθειες και δεν θα υπάρξει υποχώρηση απο μέρους μας». Από την έναρξη λειτουργίας της Ειδικής Ομάδας Κοινοτικής Δράσης της Αστυνομίας των ΒΒ το 2016, οι αριθμοί παγίδευσης πουλιών έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 100%. Και οι δύο άνδρες πρόκειται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο τις επόμενες ημέρες κατηγορούμενοι για τα σχετικά αδικήματα.

 

Send this to a friend