Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον, λέει η Υπουργός Παιδείας
Οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον, λέει η Υπουργός Παιδείας

Οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον, λέει η Υπουργός Παιδείας

Οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον, ανέφερε την Τρίτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά την ενημέρωση της για θέματα νεολαίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυρών Διασποράς, όπου παρουσίασε τις δράσεις της Κυβέρνησης για την εκπαίδευση.

Η Υπουργός ανέφερε στην παρουσίασή της ότι οι νέοι «είναι το παρόν και το μέλλον» και ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης καταλαμβάνει πολύ σημαντική θέση η επένδυση στο μέλλον.

Σημείωσε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σήμερα και τοπικά και σε διεθνές επίπεδο και ότι στο Υπουργείο της, εργάζονται «μεθοδικά και συλλογικά» για να υλοποιήσουν τις πολιτικές που έχουν σχεδιάσει που θα βελτιώσουν τον τόπο και θα συμβάλουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

 

 

Είπε ότι προχωρούν στην ετοιμασία της 2ης Εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία, με την οποία ενισχύεται ο υφιστάμενος οργανισμός νεολαίας, και γίνεται πιο αποτελεσματικός.

Η Υπουργός είπε ακόμη ότι διαμορφώνουν ένα σύγχρονο, μαθητοκεντρικό σχολείο, ενσωματώνουν  σύγχρονες τεχνολογίες και ενδυναμώνουν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, επεκτείνουν τον θεσμό των σχολείων STEAM  (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) σε όλες τις πόλεις και ενθαρρύνουν  κορίτσια να συμμετέχουν. Είπε ότι υπάρχουν πέντε πιλοτικά σχολεία στην Κύπρο

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του θεσμού του επαγγελματικού προσανατολισμού, για να ξέρουν, όπως είπε, οι νέοι τις προοπτικές εργοδότησης στον τόπο, και ότι ενισχύεται η τεχνική εκπαίδευση για να αναβαθμιστεί και να διασυνδεθεί με την αγορά εργασίας.

Είπε ακόμη ότι αξιοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι οι ίσες ευκαιρίες είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με φοιτητικές εστίες σε κάποιες πόλεις, και έδωσε τη Λεμεσό ως παράδειγμα όπου τα ενοίκια, όπως είπε, είναι πολύ ψηλά. Είπε ότι στηρίζουν τα πανεπιστήμια, μελετώντας ως Κυβέρνηση την ανέγερση εστιών εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε παρατήρηση συνέδρου ότι έχουν πέσει τα επίπεδα των μαθητών στα μαθηματικά και σε ερώτησή του αν θα επανέλθει  η μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία, η Υπουργός είπε ότι μέλημά τους είναι η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και ότι η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς έρευνες.

Είπε ότι αυτή τη χρονιά ο στόχος είναι βελτίωση στα μαθηματικά και στα Ελληνικά. Για τα μαθηματικά, ο χρόνος διδασκαλίας είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, είπε και σημείωσε ότι κοιτάζουν τι φταίει, αν είναι το σύστημα διδασκαλίας, η μέθοδος αξιολόγησης,  κλπ. Είπε ότι στο δημοτικό πέρσι είχαν «εξαιρετικά αποτελέσματα» στα μαθηματικά, σε παγκόσμιες έρευνες «και αυτό μας έδωσε θάρρος να προχωρήσουμε παρακάτω, και στο εκπαιδευτικό σύστημα στην μέση εκπαίδευση».

Όσον αφορά στα Αρχαία Ελληνικά, σημείωσε ότι δεν έχουν φύγει από το σχολείο και ότι είναι επιλεγόμενο μάθημα ενώ αρκετά παιδιά το επιλέγουν και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο η γνώση στα Αρχαία Ελληνικά. Το υλικό που έχει ετοιμαστεί από τους εκπαιδευτικούς είναι εξαιρετικό, είπε.

Στην δική της παρουσίαση, η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδου, εστίασε στα ζητήματα νεολαίας και πιο αναλυτικά για θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Μέσα από έρευνες που πραγματοποιεί ο ΟΝΕΚ σε τακτά χρονικά διαστήματα, είπε, το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι η απασχόληση και η επαγγελματική ανέλιξη.

Γι΄αυτό, είπε, προχωρούν στην ετοιμασία της 2ης Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία με ορίζοντα το 2030, στην οποία ένας βασικός πυλώνας θα είναι η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα.

Σημείωσε ότι, στον πυλώνα που αφορά στη νεανική επιχειρηματικότητα έχει τεθεί στόχος, για ένα ορίζοντα εξαετίας σε σχέση με την ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στους νέους αλλά και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων και της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Είπε ακόμη ότι, στα πλαίσια του νέου Προϋπολογισμού του ΟΝΕΚ για το 2024 δημιουργείται μια δέσμη νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών που στόχο έχουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και παράλληλα τη προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας στον τόπο και γενικότερα.

Η κ. Μιλτιάδου αναφέρθηκε και στο Συνέδριο Career Academy  που απευθύνεται στη νεολαία με σκοπό να τους δώσει ενημέρωση για τις ευκαιρίες κατάρτισης που υπάρχουν την Κύπρο, τις ευκαιρίες καριέρας και πληροφορίες σχετικά με τις δεξιότητες και την βελτίωσή τους για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Είπε ότι αν ενδιαφέρει την ΝΕΠΟΜΑΚ θα μπορούσε ο ΟΝΕΚ να διερευνήσει και το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε αυτό το συνέδριο για ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών.

Αναφέρθηκε και στην στήριξη του ΟΝΕΚ προς την ΝΕΠΟΜΑΚ, και είπε ότι ο Οργανισμός στηρίζει οικονομικά, πέρα από τη διοργάνωση του τακτικού συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, και το πρόγραμμα «NEPOMAK Discover Cyprus» («Ανακαλύπτω την Κύπρο»), όπου δίνει την ευκαιρία σε περίπου 50 Κύπριους νέους από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν την Κύπρο και να γνωρίσουν την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της, παρακολουθώντας μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά από πολιτιστικά γεγονότα, εκδρομές και ξεναγήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον, ευχαρίστησε τον ΟΝΕΚ για την στήριξη.

Send this to a friend