Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Άγρια ζώα ξεδιψούν από τεχνητές ποτίστρες στα δάση της Κύπρου
Άγρια ζώα ξεδιψούν από τεχνητές ποτίστρες στα δάση της Κύπρου

Άγρια ζώα ξεδιψούν από τεχνητές ποτίστρες στα δάση της Κύπρου

 

 

Εκατοντάδες άγρια ζώα στα δάση του νησιού, ξεδιψούν από τις τεχνητές ποτίστρες, που τοποθέτησε σε όλες τις επαρχίες η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τον άνθρωπο αλλά και την άγρια ζωή.  Η κάμερα που βρίσκεται τοποθετημένη κοντά σε ποτίστρα στις παρυφές του δάσους Πάφου καταγράφει Αγρινά, λαγούς, αλεπούδες, φίδια, και διάφορα είδη πουλιών, που επισκέπτονται τις ποτίστρες κατά την περίοδο του καύσωνα.

Νίκος Κασίνης – Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας
Έχουν τοποθετηθεί κυρίως για την ύδρευση των αγρινών όμως μέσω των ακρινών τροφοδοτούνται όλα τα είδη άγριας ζωής όπως βλέπετε μικρά και μεγάλα και ιδιαίτερα αυτή τη μακρά περίοδο του καλοκαιριού που στην Κύπρο είναι 6 μήνες και οι περισσότερες περιοχές εκεί είναι ξηρές και χωρίς φυσικά νερά βοηθούν πολύ την άγρια ζωή.

 

Εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες με την οικογένεια Περδικιών αλλά των αγρινών με τη φίνα που συνυπάρχουν στο σημείο με στόχο να δροσιστούν. Τα αγρινά φαίνεται πως δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζονται τις ποτίστρες με τα υπόλοιπα άγρια ζώα.

Νίκος Κασίνης – Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας
Υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποτιστρών παντού, εδώ και δεκαετίες, δεν είναι τώρα, απλά στο δάσος Πάφου έχουμε ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο συν αρκετές πηγές τις οποίες συντηρούμε κάθε χρόνο όπως συντηρούνται και άλλες πηγές σε άλλες επαρχίες και με τη βοήθεια κυνηγετικών συλλόγων υπάρχει αυτή η προσπάθεια ώστε να υπάρχει νερό για την άγρια ζωή.

Στο πλαίσιο του έργου LIFE IP pandoteira θα προωθηθούν επιπλέον δράσεις ενίσχυσης των βιοτόπων των Αγρινών και για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν νέες ποτίστρες σε περιοχές και του δικτύου Natura2000. Με κύριο στόχο να βελτιωθεί το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν τα αγρινά, τα οποία και επηρεάζονται πολύ από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend