Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ενάντια στη λήθη η συναυλία της Παρασκευής, λέει o Π. Κυριάκου
Ενάντια στη λήθη η συναυλία της Παρασκευής, λέει o Π. Κυριάκου

Ενάντια στη λήθη η συναυλία της Παρασκευής, λέει o Π. Κυριάκου

 

 

Tραγούδια και ποιήματα που αφυπνίζουν τη μνήμη των τραγικών γεγονότων του καλοκαιριού του 1974 σε απόδοση πλειάδας καλλιτεχνών και χορωδίας, με κύριο ερμηνευτή, τον Έλληνα τραγοποποιό, Μίλτο Πασχαλίδη, περιλαμβάνει η συναυλία μνήμης για την 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας η οποία πραγματοπιείται το βράδυ της 28ης Αυγούστου στο «Σκαλί» Αγλαντζιάς έχει ο στιχουργός, Πόλυς Κυπριάκου, ο οποίος έζησε για σειρά ετών στην Αμερική ως Ελληνοκύπριος της Διασποράς.

 

Όπως ο κ. Κυριάκου δήλωσε στο ΚΥΠΕ στόχος της συναυλίας είναι η αφύπνηση γύρω από το κυπριακό πρόβλημα και η διατήρηση της μνήμης της τουρκικής θηριωδίας του 1974 το αντίκτυπο της οποίας υφίσταται ακόμη στο νησί, 49 χρόνια μετά.

Πρόσθεσε ότι στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια με κύριο θέμα την Κύπρο και το εθνικό μας θέμα ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κ. Κυριάκου σημείωσε την παρουσία στη συναυλία του μεγάλου φίλου της Κύπρου, Μίλτου Πασχαλίδη, ο οποίος πλαισιώνεται από τους Μαρίνα Βερζανλή, Πάρη Παράσχο και Χρυσάνθη Σχίζα, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Αδούλωτη Κερύνεια» υπό τη διεύθυνση της Ρούλας Τυρίμου. Τους ερμηνευτές συνοδεύει 7μελής ορχήστρα υπό την μουσική επιμέλεια κα ενορχήστρωση, Φώτου Μουσουλίδη ενώ ποίματα θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Αστέρω Κυπριανού και Ανδρέας Τσέλεπος.

Όπως είπε ο κ. Κυριάκου, η συναυλία πραγματοποιείται την τελευταία μέρα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων και αποτελεί τεράστια ευκαιρία για όλους όσοι συμμετέχουν στο συνέδριο αλλά και στο ευρύ κοινό, όπως ενώσουν τη φωνή τους διατρανώνοντας την προσήλωση στο «Δεν ξεχνώ» αλλά και την αφοσίωσή τους προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της πατρίδας μας.

Οπως είπε ο κ. Κυριάκου, χαιρετισμό στην έναρξη της συναυλίας θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο Πόλυς Κυριάκου αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που κυρίως η μουσική διαδραματίζει ενάντια στη λήθη μιας και μέσα κυρίως από το στίχο διατηρεί την ιστορική μνήμη και συνδέει τους απόδημους με τον μητροπολικό ελληνισμό.

Απηύθυνε θερμό κάλεσμα σε σε όλους όσοι πονούν αυτό τον τόπο και είναι ευασθητοποιημένοι πολίτες να προσέλθουν την Παρασκευή στη συναυλία, με φόντο τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο

Ανάμεσα στα τραγούδια που επιλέγηκαν για τη συναυλία είναι και αυτό με τίτλο «Κερύνεια μου» σε μουσική, Παντελή Θαλασσινού και στίχους του Πόλυ Κυριάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραψε : «Θ’ ανάψω απόψε ένα κερί, με μουσική λυπητερή Κερύνεια μου. Να ‘ρθει το φως και να με βρει, ν’ ανοίξει η μνήμη την πληγή Κερύνεια μου…».

Send this to a friend