Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σταθερή η εικόνα των νέων περιστατικών Covid στην Κύπρο, είπε η Κωνσταντίνου
Σταθερή η εικόνα των νέων περιστατικών Covid στην Κύπρο, είπε η Κωνσταντίνου

Σταθερή η εικόνα των νέων περιστατικών Covid στην Κύπρο, είπε η Κωνσταντίνου

Σταθερότητα καταγράφεται στον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά μέσο όρο καταγράφονται περίπου χίλια νέα περιστατικά την εβδομάδα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Eris, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο, η κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για παραλλαγή χαμηλού ρίσκου, εξηγώντας ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχει κοινοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) «δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία».

Κληθείσα να αναφέρει εάν καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε πως δεν φαίνεται συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες να υπάρχει αύξηση.

«Υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό των κρουσμάτων», είπε, «δηλαδή, κατά μέσο όρο είναι περίπου χίλια την εβδομάδα».

Η ίδια ανέφερε πως αύξηση είχε παρατηρηθεί μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο, σημείωσε ότι για την εβδομάδα 4 μέχρι 10 Αυγούστου του 2023 (τελευταία στοιχεία) παρατηρείται μια σταθερότητα, με περίπου χίλια κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Διευκρίνισε ότι με τη λήξη της πανδημίας το Υπουργείο Υγείας δεν διενεργεί πλέον τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ωστόσο, σημείωσε ότι παρακολουθεί κάποιους δείκτες και κάποια νούμερα, ώστε να γνωρίζει την τάση.

Σύμφωνα με την Ελισάβετ Κωνσταντίνου το Υπουργείο Υγείας παίρνει στοιχεία από περιστατικά που θα εντοπιστούν, μετά από επίσκεψη σε νοσοκομεία ή γηριατρεία, αφού στην Κύπρο είπε έχουν διατηρηθεί  τα βασικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες, που είναι η χρήση μάσκας και το αρνητικό ραπιτ τεστ 72 ωρών σε νοσοκομεία, στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές.

Στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα τα επικαιροποιημένα δεδομένα

——————-

Σημειώνεται ότι το απόγευμα σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα δεδομένα από τη νέα αλληλούχιση των θετικών δειγμάτων, τα αφορούν στην εβδομάδα 11 με 17 Αυγούστου του 2023.

Σε σχέση με τα τέσσερα κρούσματα από την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Eris, που έχουν ανιχνευθεί στην Κύπρο, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως αφορά το 5% επί των θετικών περιστατικών που υπάρχουν για την Covid 19 στην Κύπρο.

Ερωτηθείσα αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το Φθινόπωρο, ενόψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως εκείνο που έχει διαπιστωθεί σε άλλες χώρες είναι η ταχεία μετάδοση αυτού του στελέχους, για να σημειώσει πως αυτό αναμένεται να ακολουθήσει και στην Κύπρο.

Εξήγησε πως το ECDC «δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα γι’ αυτή την παραλλαγή της Covid», προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι ναι μεν θα επικρατήσει, δηλαδή θα είναι το στέλεχος που θα βρίσκουμε πιο συχνά μεταξύ των θετικών κρουσμάτων, δεν φαίνεται όμως να αλλάζει η κλινική εικόνα ή να έχουμε ιδιαίτερη επιβάρυνση στην κλινική συμπτωματολογία».

Σύσκεψη για αποφάσεις ενόψει Φθινοπώρου

—————–

Σε ερώτηση αν το Υπουργείο Υγείας έχει πλάνο διαχείρισης μιας τυχόν έξαρσης το επόμενο Φθινόπωρο, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι με την επιστροφή όλων των αρμοδίων από τις διακοπές του καλοκαιριού θα γίνει σύσκεψη και θα αποφασίσουν.

«Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και να συνυπολογίσουμε όλα τα ενώπιον μας δεδομένα. Φυσικά, μόλις επανέλθουν από τις διακοπές όλοι οι αρμόδιοι θα συσκεφθούμε και θα αποφασίσουμε. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας θα αξιολογήσει όλα τα ενώπιον του δεδομένα, ωστόσο, συμπλήρωσε  «δεν φαίνεται να εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία η κατάσταση».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός της Γρίπης, γριπώδεις συνδρομές και RSV, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως η δραστηριότητά τους κρίνεται χαμηλή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μειωμένος ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία

—————–

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν αρκετά μειωμένος, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την εβδομάδα 4 μέχρι 10 Αυγούστου του 2023 υπήρξαν 28 νέες εισαγωγές, ενώ μια εβδομάδα προηγουμένων είχαν καταγραφεί 49 νέες εισαγωγές.

Εξάλλου, οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την εβδομάδα 4 μέχρι 10 Αυγούστου του 2023 ήταν μηδενικές.

Send this to a friend