Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κινδυνεύουν δάση από γυμνά καλώδια και παράνομες ηλεκτροδοτήσεις
Κινδυνεύουν δάση από γυμνά καλώδια και παράνομες ηλεκτροδοτήσεις

Κινδυνεύουν δάση από γυμνά καλώδια και παράνομες ηλεκτροδοτήσεις

Η μόνιμη ομάδα που θα δει ενδελεχώς το ζήτημα του ηλεκτροφόρων καλωδίων μέσα στα κυπριακά δάση – η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε πριν από δύο βδομάδες – αναμένεται να αρχίσει την παραγωγή έργου πολύ σύντομα.

Μέχρι όμως να γίνουν όλα όσα πρέπει, τα δάση θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κίνδυνο, με δεδομένο ότι οι αρμόδιοι επισήμως ανακοίνωσαν ότι μέσα στα δάση υπάρχουν χαρτογραφημένα 475 επικίνδυνα σημεία και ποιος ξέρει πόσα άλλα παράνομα.

Πολλά από τα προβλήματα τα εντοπίζει η Υπηρεσία Θήρας, σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνει κάτι άμεσα, τότε θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μπροστά σε περιστατικά ηλεκτροπληξίας πτηνών, τα οποία χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη γίνονται η αιτία για πρόκληση πυρκαγιών.

Υπηρεσία Θήρας
Υπολογίζεται ότι δεκάδες άτομα διάφορων αρπακτικών πτηνών θανατώνονται κάθε χρόνο από ηλεκτροπληξία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ηλεκτροπληξία δύναται να είναι και η αιτία πρόκλησης πυρκαγιών.

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, είναι η ηλεκτροδότηση παράνομων οικοδομών και  υποστατικών στην ύπαιθρο.

Υπηρεσία Θήρας
Έχει παρατηρηθεί η εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροδότησης για εξυπηρέτηση/ κάλυψη μη αδειούχων υποστατικών/ οικιών, ακόμα και εντός περιοχών προστασίας ή/ και εντός περιοχών του δικτύου περιοχών Natura 2000.

Περαιτέρω, ανησυχία υπάρχει και για την ηλεκτροδότηση υδραντλιών και συστημάτων υδατοπρομήθειας και αποθηκών στο ύπαιθρο.

Υπηρεσία Θήρας
Παρατηρείται ραγδαία εναέρια ηλεκτροδότηση υδραντλιών/ συστημάτων υδατοπρομήθειας, συχνά με την εγκατάσταση μεγάλου μήκους δικτύου ηλεκτροδότησης, ακόμα και εντός περιοχών προστασίας.

ΑΗΚ, Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών λένε πάντως ότι τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σύντομα θα βρεθεί και η λύση, για να μην παρατηρηθούν ξανά επικίνδυνα περιστατικά, όπως αυτό που ζήσαμε πριν από ένα μήνα στην περιοχή του Κύκκου.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend