Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται να προκηρύξει προσφορές για αναζήτηση εργολάβου που θα αναλάβει τις εργασίες συντήρησης του παραλιακού πεζόδρομου της Πιαλέ Πασά και κυρίως του περιτοιχίσματος που εφάπτεται της θάλασσας, το οποίο έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και σε πολλά σημεία.

Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο της εφημερίδας μας, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας μας ενημέρωσε ότι μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα θα προκηρυχθούν προσφορές για εργασίες συντήρησης του πολυσύχναστου παραλιακού πεζόδρομου, το περιτοίχισμα του οποίου που εφάπτεται της θάλασσας όντως εκπέμπει μία πολύ άσχημη εικόνα.

Και τούτο, διότι έχει γεμίσει ρωγμές, ενώ σε αρκετά σημεία έχει υποχωρήσει το μπετόν, με αποτέλεσμα τα σίδερα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου να κρέμονται στον αέρα (βλέπε φωτό)…


Πρόκειται για παραλιακό πεζόδρομο με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά μήκος της τουρκοκυπριακής συνοικίας της πόλης, όπου το κοινό μεταβαίνει για περπάτημα, τρέξιμο κι εξάσκηση καθώς και για στιγμές ξεγνοιασιάς.

Ο κ.Βύρας μας είπε, ακόμα, ότι αρχές Σεπτεμβρίου ο δήμος προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα ενημερώσει λεπτομερώς τους δημότες για τις εργασίες συντήρησης που θα γίνουν στον πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά, τι θα περιλαμβάνουν τα έργα και πόση θα είναι η διάρκειά τους.

Τα σοβαρά προβλήματα κακοτεχνιών και διάβρωσης στον παραλιακό πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά άρχισαν να εμφανίζονται έντονα τα τελευταία τρία χρόνια.

Η εξ’ ολοκλήρου ανάπλαση της παραλιακής οδού στην τουρκοκυπριακή συνοικία θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχουν γίνει στη Λάρνακα για σκοπούς αναβάθμισης του τουριστικού της προϊόντος.

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο, 6-7 χρόνια αργότερα παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα. Τον χειμώνα του 2020 είχε υποστεί σοβαρή διάβρωση και το χαμηλωμένο πλάτωμα της παραθαλάσσιας οδού, με τον Δήμο Λάρνακας ν’ αποκλείει, τότε, το προβληματικό σημείο και να εκδίδει προειδοποιητική ανακοίνωση στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, καλώντας το κοινό να είναι προσεκτικό.

Παρά το γεγονός ότι αναθέτουσα αρχή στην κατασκευή του έργου ήταν το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την ευθύνη συντήρησης του συγκεκριμένου τμήματος ανέλαβε ο δήμος της πόλης. Το έργο βελτίωσης της οδού Πιαλέ Πασά συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αραδίππου, καθιστώντας τον Δήμο και επίσημα τον πρώτο της Κύπρου που θα αποκτήσει το δικό του πάρκο.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «την Παρασκευή, 11 Αυγούστου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη, η σχετική σύμβαση με την κοινοπραξία S. Hadjichristofi Construction Ltd & Inteso Construction Ltd & Tques LLC, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 2.96 MW ιδιοκτησίας Δήμου Αραδίππου».

Με την δημιουργία του πάρκου «η Αραδίππου γίνεται και επίσημα ο πρώτος Δήμος της Κύπρου, που θα αποκτήσει δικό της φωτοβολταϊκό πάρκο, συνεχίζοντας την ραγδαία και σταθερή ανάπτυξή των τελευταίων ετών, με την επένδυση σε ένα σημαντικό έργο που θα δώσει στην πόλη σημαντική περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική «ανάσα».

Το έργο θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 46.866 τ.μ. στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, συνολικής αξίας €3.111.860,86, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής του Δήμου Αραδίππου για πράσινη μετάβαση προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησης είναι 15 μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «με την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος Αραδίππου όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του για οδικό και δημόσιο φωτισμό, αλλά και θα αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης για όλη την Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο και προς άλλους Δήμους για να το εφαρμόσουν».

Send this to a friend