4 Δήμοι της Κύπρου ανοίγουν το δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα
Ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση πρακτικών και λύσεων στο πεδίο του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκαναν τέσσερις Δήμοι της Κύπρου, με συντονιστή τον Δήμο Λεμεσού.
Ο Δήμος Λεμεσού όπως είναι γνωστό είναι ανάμεσα στις 100 Πόλεις που έχουν επιλεχθεί στην Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030.
Οι Δήμαρχοι Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, Στροβόλου Αντρέας Παπαχαραλάμπους, Πάφου Φαίδων Φαίδωνος και Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης συνυπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο, συνεργασίας και συναντίληψης, το οποίο ορίζει το πλαίσιο για την από κοινού υιοθέτηση με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την μετατροπή τους σε έξυπνες πόλεις.
Ο σκοπός του μνημονίου είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών έργων, για την προώθηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Στο περιθώριο της υπογραφής του Μνημονίου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της σημερινής μέρας εκφράζοντας την εκτίμησή του προς τους συναδέλφους Δημάρχους και στις προσπάθειες που κάνουν για ψηφιακό μετασχηματισμό.
«Σήμερα καταθέτουμε τον θεμέλιο λίθο μιας προσπάθειας των τεσσάρων Δήμων, για να βγούμε μπροστά με συγκεκριμένες δράσεις, πλάνα και σχεδιασμό έτσι ώστε να οδηγήσουμε και τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, για να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν η χώρα μας να μπορεί να πει ότι άγγιξε την κλιματική ουδετερότητα» είπε.
Το Δίκτυο Πόλεων Αποστολής Κύπρου θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την επίδειξη της εφαρμογής και της αναπαραγωγής των δράσεων σε άλλες κυπριακές πόλεις, προωθώντας την ποιότητα ζωής των πολιτών μέσω των δράσεων της αποστολής.
Το Δίκτυο θα διευκολύνει επίσης την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση και θα διασφαλίζει μια αμφίδρομη ροή πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με την αποστολή.
Συγκεκριμένα, οι τομείς που θα στοχεύσουν να συνεργαστούν οι συμβαλλόμενοι Δήμοι είναι οι μεταφορές και η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, η αειφόρα διαχείριση αστικών αποβλήτων και η Κυκλική Οικονομία, οι αειφόρες μέθοδοι παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, ο μετασχηματισμός του Δομημένου Περιβάλλοντος, η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση και η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.
«Είμαστε τέσσερις Δήμοι οι οποίοι έχουμε το ίδιο όραμα και θα το υλοποιήσουμε με τη συνεργασία όλων. Το ότι είμαστε από τέσσερις διαφορετικές επαρχίες και σε μελλοντικές κινήσεις μας θα μπορέσουμε να τραβήξουμε μαζί μας ο καθένας τους Δήμους οι οποίοι συνορεύουν μαζί μας» είπε ο Δήμαρχος Αραδίππου ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Λεμεσού για την συνεργασία.
«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση μέσα από συντονισμό, ξεκινώντας από σήμερα δουλειά, σε συνεργασία και με το κεντρικό κράτος το οποίο πρέπει να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή γιατί η πράσινη μετάβαση είναι ότι πιο σημαντικό στις μέρες μας» είπε ο Δήμαρχος Στροβόλου.
«Το σημαντικό είναι να κάνουμε έργα που θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση για να διευρύνουμε το δίκτυο αυτό ανά το Παγκύπριο» ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης στο καταληκτικό του σχόλιο μίλησε δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα πως σήμερα ξεκινά η προσπάθεια για σύσταση μιας συντονισμένης και στοχευμένης συνεργασίας για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από όλους.