Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τ/κ νομικός: Εφικτή υπό προϋποθέσεις η διεκδίκηση τ/κ περιουσιών
Τ/κ νομικός: Εφικτή υπό προϋποθέσεις η διεκδίκηση τ/κ περιουσιών

Τ/κ νομικός: Εφικτή υπό προϋποθέσεις η διεκδίκηση τ/κ περιουσιών

Εφικτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι η διεκδίκηση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, θεωρεί ο Τουρκοκύπριος νομικός Μουράτ Μετίν Χακκί, σύμφωνα με δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κίμπρις».

Κληθείς από την «Κίμπρις Ποστασί», να σχολιάσει την αγωγή που κατέθεσε ο τ/κ καταγωγής, Αμερικανός πολίτης, Ορχάν Χιουσεγίν Ντερβίς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περιουσία του στη Λεμεσό και την αποζημίωση που κέρδισε, ο κ. Χακκί αναφέρθηκε σε «σημαντικά ζητήματα», που «αναμένουν όσους θέλουν να κάνουν αγωγή για να πάρουν πίσω την περιουσία τους ή να εξασφαλίσουν αποζημίωση».

Ανέφερε ότι «για παράδειγμα, ο Ντερβίς, ο οποίος κατέθεσε και κέρδισε την αγωγή, δεν πήρε πίσω στην κατοχή του την περιουσία» και είπε ότι «οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό πριν από το 1974 μπορούν γενικά να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στη νότια Κύπρο».

Ο κ. Χακκί τονίζει ότι μετά την υπόθεση του Μουσταφάογλου Αρίφ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004, οι άνθρωποι που ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές και δεν κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

«Οι Τουρκοκύπριοι που πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή δεν κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στην τδβκ και μετανάστευσαν στο εξωτερικό πριν από το 1974, μπορούν να κινηθούν νομικά χωρίς να περιμένουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος και μπορούν να λάβουν συγκεκριμένη αποζημίωση στο τέλος της διαδικασίας», σημειώνει ο κ. Χακκί.

 «Το να έχεις μεταναστεύσει στο εξωτερικό πριν από το 1974 και το να μην κατέχεις ελληνοκυπριακή περιουσία στην τδβκ είναι τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια. Αν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, οι δικαιούχοι μπορούν να εισέλθουν σε μια διαδικασία που εκτείνεται μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο του εσωτερικού δικαίου, ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων μπορεί να πληροί αυτά τα κριτήρια και να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους», κατέληξε.

Send this to a friend