Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Εκλογές Ελλάδα: Μεγάλος θριαμβευτής ο Μητσοτάκης – Κερδισμένοι οι «μικροί»
Εκλογές Ελλάδα: Μεγάλος θριαμβευτής ο Μητσοτάκης – Κερδισμένοι οι «μικροί»

Εκλογές Ελλάδα: Μεγάλος θριαμβευτής ο Μητσοτάκης – Κερδισμένοι οι «μικροί»

Ξεκάθαρη και ασφαλή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές της 25η Ιουνίου στην Ελλάδα, δίνοντας στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα ισχυρό ποσοστό της τάξης του 40,5%, που ισοδυναμεί με 158 έδρες.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι ότι αύξησε τη διαφορά της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 17,8% και 48 έδρες, έναντι 20% που είχε καταγράψει στις εκλογές του Μαΐου.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης είναι το επίπεδο της αποχής, η οποία κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της τάξης του 48%. Επίσης, το στίγμα των εκλογών δίνει η διαμόρφωση ενός πολυκομματικού πολιτικού σκηνικού, με τη νέα Βουλή που προέκυψε να απαρτίζεται από οκτώ κόμματα.

Σύμφωνα με την κατάταξη των κομμάτων, στην τρίτη θέση ανέρχεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,8% και 32 έδρες. Πρόκειται για ένα ποσοστό που κινείται στα επίπεδα των εκλογών του Μαΐου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εκφράζει ικανοποίηση, κάνοντας λόγο για αναγέννηση του κόμματος.

Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ, καταγράφοντας ένα ποσοστό της τάξης του 7,6% και 20 έδρες, εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο, καθώς πέτυχε σημαντική αύξηση της κοινοβουλευτικής του δύναμης σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Μεγάλη ανατροπή των εκλογών αποτέλεσε η ανάδειξη στη θέση του πέμπτου κοινοβουλευτικού κόμματος, των «Σπαρτιατών», με ποσοστό 4,6% και 12 έδρες. Με Πρόεδρο τον Βασίλη Στίγκα, το συγκεκριμένο κόμμα δεν είχε κατέλθει στις προηγούμενες εκλογές και δεν καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις παρά μόνο τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη δήλωση του φυλακισμένου και υπόδικου πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ότι θα στηρίξει το κόμμα.

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών, κατά τις πρώτες του δηλώσεις, τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του, ενώ ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, αμέσως μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος έκανε ανάρτηση στο Twitter από τη φυλακή, με λεζάντα «Νενικήκαμεν», επικροτώντας την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή.

Στην έκτη κοινοβουλευτική θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με  ποσοστό 4,4% και 12 έδρες, στην έβδομη θέση το πρωτοεμφανιζόμενο κοινοβουλευτικά κόμμα “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού με 3,6% και 10 έδρες και στην όγδοη θέση η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, συγκεντρώνοντας 3,1% και 8 έδρες.

Κατά τις πρώτες του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επικράτηση του κόμματός του ως ένα «νέο ιστορικό κεφάλαιο» και μια «ισχυρή εντολή», ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει εξαγγείλει.

«Οι πολίτες έδωσαν ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Αλλά μας έδωσαν και ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αναγκών που έχει η πατρίδα μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχόμενος ότι θα είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

«Σας βεβαιώνω ότι θα παραμείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά, χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και κυρίως καμία αλαζονική συμπεριφορά», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα συνιστά μια πολύ σοβαρή ήττα για το κόμμα του, δηλώνοντας ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για την παρουσία ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξα έναν εθνικιστικό και διχαστικό λόγο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Υπό το φως της παραδοχής του Προέδρου του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χρειάζεται στελεχιακή ανανέωσ,η αλλά και αναστοχασμό για τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να φέρει σημαντικές εσωκομματικές διεργασίες στην Κουμουνδούρου, με ανοικτό, ωστόσο, να παραμένει ακόμα το ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν σε επίπεδο ηγεσίας.

Όσον αφορά τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, εξέφρασαν στο σύνολό τους ικανοποίηση για τα εκλογικά ποσοστά που συγκέντρωσαν, προεξαγγέλλοντας ισχυρή αντιπολίτευση με βάση τις προγραμματικές τους θέσεις.

Send this to a friend