Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Κιτίου στη Λάρνακα !!!
Τα αρχιτεκτονικά απομεινάρια της αρχαίας πόλης – βασιλείου του Κιτίου, παρέχουν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι οι Μυκηναΐοι Αχαιοί έφτασαν στη Λάρνακα τον 13ο αιώνα π.Χ. και παρέμειναν μέχρι το τέλος του 11ου αιώνα π.Χ. Οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην πόλη τον 9ο αιώνα π.Χ.
Περί τα τέλη του 13ου αιώνα οι Μυκηναΐοι Αχαιοί οχύρωσαν την πόλη με Κυκλώπεια Τείχη, αποτελούμενα από τεράστιους ογκόλιθους ασβεστόλιθου. Αργότερα, οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 9ο αιώνα και έχτισαν το ναό της Αστάρτης, θεάς της γονιμότητας, που σχετίζεται με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης.
Το 312 π.Χ το Κίτιον αρχικά καταλαμβάνεται και στη συνέχεια καταστρέφεται από τον Πτολεμαίο τον 1ον (Αιγύπτιος Φαραώ). Παρά το γεγονός αυτό, συνεχίστηκε η κατοίκηση της περιοχής μέχρι και τους Χριστιανικούς Χρόνους.
Το Κίτιον ήταν γνωστό στην αρχαιότητα για το λιμάνι του, από το οποίο πολλά γεωργικά προϊόντα εξάγονταν προς την ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και το Αιγαίο.
Επιπλέον η στρατηγική θέση του το καθιστούσε μια εξαιρετική ναυτική βάση. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα χαραγμένα σχέδια των πλοίων στους τοίχους των κτιρίων στο αρχαίο λιμάνι.
Τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά ερείπια είναι αυτά του ναού της Αφροδίτης-Αστάρτης, που χτίστηκε από τους ίδιους Φοίνικες μαστόρους που κατασκεύασαν το ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, και τα δύο κτίσματα του 9ου αιώνα π.Χ.
Έχουν βρεθεί επίσης σε κοντινή απόσταση ναοί σε αιγυπτιακό στιλ της 18ης Αιγυπτιακής Δυναστείας, οι οποίοι είναι παλαιότεροι από τους αντίστοιχους ελληνικούς ναούς, και οι οποίοι εξυπηρετούσαν τον πληθυσμό της Κύπρου κατά την προ-ελληνική εποχή.
Η τοποθεσία είναι ένας από τους πρώτους αρχαιολογικούς χώρους που έφερε στο φως το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, αφού το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη βρετανική κυριαρχία στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ο αρχαιολογικός χώρος συνδέεται με την Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.