Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δρ. Ηλία: Νοσηλεύαμε παιδί που έκανε βουτιά σε ρηχά νερά και έμεινε τετραπληγικό
Δρ. Ηλία: Νοσηλεύαμε παιδί που έκανε βουτιά σε ρηχά νερά και έμεινε τετραπληγικό

Δρ. Ηλία: Νοσηλεύαμε παιδί που έκανε βουτιά σε ρηχά νερά και έμεινε τετραπληγικό

Για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς κατά τη θερινή περίοδο, όσον αφορά την έκθεση των παιδιών στον ήλιο, μίλησε ο Διευθυντής Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα». 

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραάμ Ηλία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε αυτή η περίοδος να μη μετατραπεί από περίοδος χαράς σε περίοδο θρήνου.

Πισίνες και θάλασσες 

Αρχικά, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν θάλασσες και πισίνες.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ουδέποτε τα αφήνουμε χωρίς να είναι υπό επιτήρηση, έστω και για λίγα λεπτά, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι με την πάροδο 5-6 λεπτών αν το παιδί πνιγεί, τότε θα χάσει τη ζωή του, ή αν επιζήσει οι επιπλοκές που θα έχει θα είναι ανεπανόρθωτες.»

Και επεσήμανε ότι, προτού ένα παιδί μπει στο νερό, θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα δύο ωρών από το τελευταίο του γεύμα.

Μάλιστα, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι κάθε χρόνο στο Μακάρειο νοσηλεύονται τέσσερα με πέντε παιδιά με παρ’ ολίγον παιδιά. «Είχαμε παιδιά και τα οποία χάσαμε από πνιγμό. Μπορεί να συμβεί αυτό, κάθε ένα με δύο χρόνια ένα παιδί να χάσει τη ζωή του από πνιγμό…Επίσης έχουμε νοσηλεύσει παιδί το οποίο έκανε βουτιά σε ρηχά νερά με αποτέλεσμα να μείνει τετραπληγικό» προσέθεσε.

Οι κίνδυνοι από τον ήλιο

Εξίσου σημαντικός είναι ο κίνδυνος από ηλιακά εγκαύματα και αφυδάτωση, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας.

«Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει ποτέ τα παιδιά να εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο από τις 11:00 με 16:00 το απόγευμα και πρέπει να αποφεύγεται τα παιδιά να τα εκθέτουμε στον ήλιο αυτή την περίοδο. Πρέπει οπωσδήποτε να έχει αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας 50+ για να μπορεί να προστατευθεί, πρέπεια να φέρει καπέλο και πρέπει να φέρει και γυαλιά ηλίου. Τα ακάλυπτα μέρη του σώματος καλό είναι να καλύπτονται με ένα καλό ύφασμα.»

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει τα παιδιά να πίνουν πολύ νερό και να τρώνε φρούτα.

Το σύνδρομο του ξεχασμένου βρέφους

Ένα από τα φαινόμενα που συναντάμε λιγότερο στην Κύπρο είναι αυτό του ξεχασμένου βρέφους. Στις ΗΠΑ περίπου 35 παιδιά τον χρόνο χάνουν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους.

Ο κ. Ηλία αναφέρθηκε στις συστάσεις που δόθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες ο γονέας που μπαίνει στο αυτοκίνητο καλείται να αφήνει μαζί με το παιδί στο πίσω κάθισμα το κινητό του, προκειμένου να μη ξεχαστεί.

Στη χώρα μας αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν μια φορά κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend