Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απολογισμός ΠτΔ: Δυνατή οικονομία με στοχευμένα κοινωνικά μέτρα
Απολογισμός ΠτΔ: Δυνατή οικονομία με στοχευμένα κοινωνικά μέτρα

Απολογισμός ΠτΔ: Δυνατή οικονομία με στοχευμένα κοινωνικά μέτρα

Την ανάγκη για στοχευμένα κοινωνικά μέτρα, υπογράμμισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Προεδρικό, για τις 100 πρώτες ημέρες της Προεδρίας του.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στη σημασία η χώρα να έχει δημοσιονομική πειθαρχία και μια δυνατή οικονομία. Επεσήμανε ακόμη πως όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως τώρα έχουν κοστολογηθεί και πως η κυβέρνηση θα κριθεί από τον πρώτο της προϋπολογισμό, αυτόν δηλαδή για το 2024.

Είπε εξάλλου πως ήδη έχουν συναντηθεί όλοι οι Υπουργοί με τον Υπουργό Οικονομικών για να τεθούν οι οροφές σε κάθε Υπουργείο. “Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση μαζί μου, με τον Υπουργό Οικονομικών, ακριβώς για να συζητήσουμε αυτές τις οροφές και να δούμε πού θα κρατηθούν αυτές οι οροφές, πώς θα αλλάξουν αυτές οι οροφές, στη βάση του προεκλογικού μας προγράμματος”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρισμό και εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει την επιδότηση ρεύματος και να επαναφέρει τον ΦΠΑ στα καύσιμα κάτι που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά, καθώς και για το θέμα της αύξησης του αφορολόγητου εισοδήματος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των οριζόντιων μέτρων.

“Πρέπει να τα δούμε στοχευμένα”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι το πρώτιστο είναι να έχουμε μια δυνατή οικονομία. Θα συνεχίσουν, ανέφερε, με στοχευμένα μέτρα, αξιολογώντας κάθε στιγμή τα δεδομένα ενώπιόν τους. Θύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αναφερθεί στην κάρτα νέων και 350 ευρώ, όχι 200, που αποφάσισε το Υπουργικό στη βάση των οικονομικών δεδομένων.

Προτεραιότητα, δήλωσε, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η προσπάθεια για την οποία έχει ξεκινήσει και μέχρι να ολοκληρωθεί εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος. Οι αποφάσεις, είπε, θα λαμβάνονται στη βάση των δημοσιονομικών δεδομένων. «Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε  από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Και σε αυτό τον στόχο ζητώ και την βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Σε ερώτηση αν τελικά θα καταργηθούν τα μέτρα στήριξης στο ρεύμα και τα καύσιμα ή όχι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Άρα όταν φτάσουμε στις 30 Ιουνίου θα ανακοινωθεί και η απόφαση», ανέφερε.

Εξήγησε ότι «η γενικότερη φιλοσοφία είναι αυτή που ανέφερα, είμαστε υπέρ στοχευμένων μέτρων και την ίδια στιγμή για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική και η δημοσιονομική πειθαρχία. Γιατί αν δεν έχεις ισχυρή οικονομία δεν μπορείς να ανακοινώνεις κοινωνικά μέτρα». Σε επερώτηση αν θα υπάρξει αντικατάσταση των μέτρων είπε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές και συνέστησε υπομονή.

Ερωτηθείς για δράσεις που αυξάνουν τις δαπάνες του κράτους, όπως την ΑΤΑ και τον μηδενικό ΦΠΑ και αν λαμβάνονται δράσεις για έσοδα είπε πως “πάντα λαμβάνουμε υπόψη τα έσοδα και τα έξοδα”, σημειώνοντας ότι δεν θα ξεφύγουν από την δημοσιονομική πειθαρχία.

Για τις διεθνείς κυρώσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις που θα φέρουν νέα έσοδα, θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και πολλά άλλα.

Επανέλαβε ότι αυστηροποίησαν τις διαδικασίες για τις επενδύσεις, ώστε να τις προσελκύσουμε ως ένα αξιόπιστο κράτος με δημοσιονομική πειθαρχία, με ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που λειτουργεί και συνεχείς τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα που θα επιτρέπουν περισσότερη κοινωνική πολιτική, σημείωσε.

Κληθείς να πει αν αναμένεται νέο κύμα κυρώσεων και πώς προχωρά η διερεύνηση για τα δικηγορικά γραφεία που έχουν υποστεί κυρώσεις, είπε πως δεν έχει πληροφόρηση για νέες κυρώσεις.

Σε ερώτηση για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, είπε πως υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΕΔ, ανέφερε παραπέμποντας στις τρεις δράσεις που εξήγησε στην εισαγωγική του ομιλία. “Η πλήρης αναστολή των εκποιήσεων θα βοηθήσει μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Εμείς αυτούς δεν θέλουμε να τους προστατεύσουμε. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπατριώτες μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την ανάγκη  για δημοσιονομική πειθαρχία, για μείωση του δημόσιου χρέους και για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου καθώς και για το κόστος από διάφορες αποφάσεις που λήφθησαν, καθώς και από τη συμφωνία για την ΑΤΑ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ό,τι ανακοινώνεται έχει κοστολογηθεί.

«Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν κοστολογηθεί. Για μας στην προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και εκεί που θα κριθούμε είναι ο πρώτος μας προϋπολογισμός», ανέφερε.

Είπε πως ήδη έχουν συναντηθεί όλοι οι Υπουργοί με τον Υπουργό Οικονομικών για να τεθούν οι οροφές σε κάθε Υπουργείο. “Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση μαζί μου με τον Υπουργό Οικονομικών ακριβώς για να συζητήσουμε αυτές τις οροφές και να δούμε πού θα κρατηθούν αυτές οι οροφές, πώς θα αλλάξουν αυτές οι οροφές, στη βάση του προεκλογικού μας προγράμματος”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “η ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική”.

Αναφερόμενος στις αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο, είπε πως δεν είναι νέες θέσεις, αλλά αφορούν ένα προϋπολογισμό που υποβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι θέσεις ατόμων που έχουν φύγει από τη δημόσια υπηρεσία. «Δεν είναι νέες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν», επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις η ΑΤΑ να καταβάλλεται στοχευμένα είπε πως το πιο σημαντικό δεν είναι η αύξηση από το 50% στο 66,7% αλλά το ότι υπάρχει αυτή τη σχέση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους που θα τους επιτρέψει να διαπραγματευτούν μέχρι τον Ιούνιο του 2025, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.

Σε ερώτηση για το πότε θα έρθει φθηνό ρεύμα στην Κύπρο και για τη χρήση του φυσικού αερίου της για ίδια κατανάλωση, απάντησε ότι δεν θα δώσει  ακριβή ημερομηνία. “Θέλω να είμαι συνεπής προς τον κυπριακό λαό. Εκείνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι από την πρώτη ημέρα αναλάβαμε πρωτοβουλίες ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα», επεσήμανε.

«Είναι γι αυτό το λόγο που βλέπετε την κινητικότητα. Είναι γι αυτό τον λόγο που υπήρξε η συμφωνία όταν μετέβηκα στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να διευρύνουμε αυτή την προοπτική και είναι γι’ αυτό τον λόγο που είπε ο Υπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ, ξεκινούν εργασία σχετικές τεχνικές επιτροπές και όταν προχωρήσει η διαβούλευση θα μπορώ να μιλήσω πιο συγκεκριμένα. Αλλά αυτός είναι ο στόχος μας», σημείωσε.

«Και δεν θέλω, πρόσθεσε, «να μιλήσω συγκεκριμένα, γιατί εδώ και πάρα πολλά χρονιά, η κυπριακή κοινωνία αναμένει. Άκουσαν πολλές ημερομηνίες αλλά δεν ανταποκριθήκαμε. Άρα θέλω όταν μιλήσω για συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή η ημερομηνία να επαληθευθεί από τα ίδια τα γεγονότα».

Ερωτηθείς στη βάση ποιας φόρμουλας θα προχωρήσει με τους διορισμούς για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς απάντησε ότι στο κείμενο που έχει δοθεί στους δημοσιογράφους υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο γνωμοδοτικό συμβούλιο. «Ναι το γνωμοδοτικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα αφορά σε πρώτη φάση τους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «θα κάνει συστάσεις προς την εκτελεστική εξουσία, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές», εξηγώντας ότι αυτό είναι γιατί μαζί με τη Νομική Υπηρεσία έχουν δει και τη νομική πτυχή βάσει του Συντάγματος. «Εισηγήσεις, οι οποίες αν δεν ακολουθηθούν από την εκτελεστική εξουσία, το Υπουργικό Συμβούλιο, θα πρέπει δημόσια να δικαιολογηθούν».

Σε ερώτηση αν παρέλαβε το χάος απάντησε ότι «ήμουν πολύ συγκεκριμένος στις αναφορές μου και είμαι σίγουρος ότι αν διαβάσετε προσεχτικά την ομιλία μου αλλά και το κείμενο που σας έχει δοθεί, μιλά συγκεκριμένα για αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με αναφορά στις ημερομηνίες». Πρόσθεσε ότι στην εισαγωγική του παρέμβαση «αναφέρθηκα και αναγνώρισα δουλειά που έγινε προηγουμένως». Μιλώ, είπε, για το μεταναστευτικό, για το βιώσιμο ομόλογο, για την οικονομία, υπενθυμίζοντας ότι για αυτές τις αναφορές και προεκλογικά και μετεκλογικά έχει δεχθεί κριτική.

Σε σχόλιο πως «το νέο πάλιωσε νωρίς» σε σχέση με το κομματικό πάρε-δώσε για διορισμούς ανέφερε ότι «αν συνέβαινε αυτό που αναφέρετε περί των κομμάτων, τότε τα κόμματα που στήριξαν τη υποψηφιότητά μου, θα συμφωνούσαν και στα θέματα που πάνε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Άρα δεν υπάρχει αυτό το οποίο επισημαίνετε».

Για το θέμα των συνεργατών είπε ότι «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου κινηθήκαμε στο υφιστάμενο πλαίσιο», προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε συγκεκριμένη πρόταση που διέπει τους διορισμούς για την εκτελεστική εξουσία.

“Όταν παρόμοια πρωτοβουλία λήφθηκε για τους συνεργάτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχει σχετική πρόνοια που λέει ότι ο νόμος ισχύει από τώρα και στο εξής, για όλους τους προηγούμενους συνεργάτες δεν υπάρχει κανένα κριτήριο. Στη δική μας περίπτωση δεν έχει περιληφθεί καμιά τέτοια πρόνοια και κατά δεύτερο – και σας καλώ να τη μελετήσετε- δεν δημιουργείται η όποια δημοσιοϋπαλληλική σχέση για να έχουμε φαινόμενα που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν», ανέφερε.

Σε σχόλιο ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προεκλογική του υπόσχεση για ίση εκπροσώπηση των γυναικών στο Υπουργικό, απάντησε ότι «δεν θα υποτιμήσω τους Υφυπουργούς». Πρόσθεσε ότι την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ανακοίνωσε 25 διορισμούς, 14 άνδρες και 11 γυναίκες. «Ξέρετε, δεν μπορεί να ξεγελαστεί ο κυπριακός λαός», είπε.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που θα προβλέπει την προσφυγή δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, απάντησε ότι είναι στο τελικό στάδιο και εξέφρασε την ελπίδα «την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κουρεμένους της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «έχω ήδη συναντηθεί μαζί τους στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσουμε».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή ή την αγορά νέων οπλικών συστημάτων με άλλες χώρες με την προοπτική να παραχωρηθεί στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής οπλισμός που κατέχει τώρα η Εθνική Φρουρά, ο Πρόεδρος είπε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό κατοχή. Οι στρατιωτικοί πόροι που χρησιμοποιεί είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν μπορούμε να προβούμε σε οποιανδήποτε ενέργεια που θα αφήνει την Κυπριακή Δημοκρατία απροστάτευτη”, ανέφερε.

Αντίθετα, επεσήμανε, “η δική μας προσπάθεια που περιλαμβάνεται και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ως στόχος πενταετίας είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών, της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να φτάσει στα επίπεδα του 2% του προϋπολογισμού”.

“Και έχουμε σχεδιασμό τον οποίο συζητήσαμε με τον Υπουργό Άμυνας. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ειδικότερα όσον αφορά το ναυτικό και την αεροπορία στη χώρα μας όπου επικεντρωνόμαστε και εκεί θα είναι η στοχοπροσήλωσή μας την επόμενη πενταετία”, ανέφερε.

Κληθείς να πει αν παραμένει ο διπλός στόχος της κυβέρνησης για κατασκευή τερματικού και αγωγού για έλευση ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρου και τη μετέπειτα εξαγωγή του στην Ευρώπη ή αλλού ή προηγείται η κατασκευή αγωγού για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι να ανακαλυφθούν και άλλες ποσότητες φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημείωσε πως “και τα δυο είναι στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να αναμένουμε τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών, των διαβουλεύσεων που γίνονται με το Ισραήλ και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά την προώθηση νομοσχεδίων στη Βουλή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως “έχω εκλεγεί από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού και θεωρώ ότι και η Βουλή και τα κόμματα σέβονται τις επιλογές του κυπριακού λαού”.

Ανέφερε πως προσεγγίζει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα – κι αυτά που τον στήριξαν κι αυτά που δεν το έπραξαν – ως συνεργάτες στην προσπάθεια να δημιουργηθεί όραμα κι ελπίδα στον κυπριακό λαό, ν’ αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας.

Είπε πως πιστεύει ότι τα κόμματα θα ανταποκριθούν στην προσδοκία της κοινωνίας γιατί και τα κόμματα, πιο συχνά απ’ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κρίνονται από την κοινωνία, που σε πολλά θέματα είναι πιο μπροστά και θα κρίνει τις συμπεριφορές τους.

Δίδοντας ένα παράδειγμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, μια σημαντική βοήθεια από την ΕΕ και θα επωφεληθεί η ΚΔ για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι υπάρχει σε κάποια ζητήματα ως προαπαιτούμενο η ψήφιση νόμων στη Βουλή.

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι το οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα θα θυσιάσει αυτή την τεράστια βοήθεια από πλευράς ΕΕ, θα χάσει ο κυπριακός λαός τα λεφτά και θα πληρώσει το κόστος μιας τέτοιας απόφασης, για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κάνουν την δουλειά της κυβέρνησης δύσκολη», ανέφερε.

Επιδιώκει, είπε, ο ίδιος και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την συνεργασία με όλα τα κόμματα, αλλά στο τέλος «όλοι θα κριθούμε από τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς με αφορμή το τραγικό γεγονός με το ναυάγιο στην Πύλο αν η Κύπρος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιου είδους περιστατικό, είπε πως ελπίζει να μην φτάσουμε ποτέ σε ένα τέτοιο γεγονός, μια τραγική εξέλιξη.

Πρόσθεσε πως όταν συζητούν το μεταναστευτικό και ειδικότερα την εξωτερική διάστασή του σε επίπεδο ΕΕ λένε για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το τι προκαλεί αυτή τη μαζική μετανάστευση, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα και κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να φύγουν από τις χώρες τους.

“Αν προκύψει μια τέτοια ανάγκη (θα αντιμετωπιστεί) σε συνεργασία και με τα γειτονικά κράτη”, είπε.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν στο παρελθόν τέτοιου είδους φαινόμενα σε μικρότερη έκταση που αντιμετωπίστηκαν, ειδικότερα με τον γειτονικό Λίβανο. “Θυμάμαι και από την προηγούμενη μου ιδιότητα ως Υπουργός Εξωτερικών που το χειριστήκαμε μαζί με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως έφθασε τον πήχη των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν προεκλογικά, αν αισθάνεται αδικημένος από την κριτική που του γίνεται και αν νιώθει την ανάγκη να πει ένα mea culpa στον κόσμο για κάτι είπε πως “δεν με ενοχλεί καθόλου η κριτική και δεν με ενοχλεί γιατί ήμουν προηγουμένως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, άρα έζησα μέσα από αυτή την κριτική”.

“Και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχω αναπτύξει τέτοιου είδους αντισώματα τα οποία με βοηθούν στο να διαχειρίζομαι τη σημερινή κριτική. Άρα δεν με ενοχλεί σε καμία απολύτως περίπτωση η κριτική”, πρόσθεσε

Είπε ακόμη πως “αν χρειαστεί να πω mea culpa θα το πω δημόσια χωρίς κανένα δισταγμό”.

Ερωτηθείς για την κρίση που παρουσιάζεται σε θεσμούς και κληθείς να πει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως “εμείς από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας και το πράξαμε σε κάποιες των περιπτώσεων θα δώσουμε όλα τα εχέγγυα έτσι ώστε όλες αυτές οι έρευνες να προχωρήσουν”.

“Είχαμε για παράδειγμα πρόσφατα ένα θέμα το οποίο βλέπει καθημερινά σχεδόν το φως της δημοσιότητας. Είναι το θέμα των κόκκινων φακέλων. Ήταν για αυτό τον λόγο που με την Επιτροπή είχαμε συνάντηση, είχαμε συζήτηση. Είχαν συγκεκριμένα αιτήματα για να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στην εργασία τους και αμέσως την ίδια ημέρα ανταποκριθήκαμε σε αυτά τα αιτήματα. Και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ως εκτελεστική εξουσία για να διευκολύνουμε να γίνουν οι έρευνες”, επεσήμανε.

“Βλέπετε και στη δική μας διακυβέρνηση, πρόσφατα, βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε και δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τον οποιονδήποτε, αλλά σε Υπουργείο γίνονται έρευνες και εμείς συνεργαζόμαστε απόλυτα από την πρώτη στιγμή ακριβώς για να προχωρήσουν αυτές οι έρευνες”, επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως κάποιοι τον κατηγορούν ότι συμπεριφέρεται σαν να συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία και ότι δεν ασχολείται επί της ουσίας με τα προβλήματα των πολιτών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: “Να είναι βέβαιοι όλοι αυτοί που με κατηγορούν ότι θα συνεχίσω να είμαι σε επαφή με τον κόσμο. Είναι κάτι που το υποσχέθηκα προεκλογικά, είναι κάτι που το κάνω μετεκλογικά και θα συνεχίσω να το κάνω και ελπίζω να έχω τη δύναμη να το κάνω γιατί μέσα από την επαφή με τον κόσμο, με την κοινωνία αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ποια είναι τα δεδομένα, πως μας προσεγγίζει η κοινωνία, τι δεν ικανοποιεί την κοινωνία, με τι διαφωνεί η κοινωνία, τι επικροτεί η κοινωνία και η επαφή με την κοινωνία να είναι σίγουροι όλοι αυτοί ότι θα συνεχιστεί”.

“Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την πενταετία δεν θα συμμετέχω με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία έτσι ώστε αυτή η επαφή μου με την κοινωνία να είναι για προεκλογικούς σκοπούς”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις αστοχίες και παραλείψεις στις οποίες αναφέρθηκε στην αρχική ομιλία του και για τυχόν αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αστοχίες και παραλείψεις θα υπάρξουν στο πλαίσιο των πέντε χρόνων. “Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση”, δήλωσε, λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση των Υπουργών του θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα σχέδια δράσης.

«Κι αν προκύψει μια τέτοια ανάγκη (για ανασχηματισμό) θα πάρω μια τέτοια απόφαση. Δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή με απασχολεί”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις ανακαινίσεις στο Προεδρικό, απάντησε ότι «βασικές ανακαινίσεις που γίνονται στην κατοικία στο Προεδρικό αφορούν την ενεργειακή αναβάθμισή του και εξασφαλίστηκαν μέσα από πρόγραμμα το οποίο υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης». Κληθείς να πει αν θα δώσει τα σχέδια των εργασιών ανέφερε ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω τα οποιαδήποτε σχέδια».

Send this to a friend