Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επιδιώκει συνάντηση με Τατάρ στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ
Επιδιώκει συνάντηση με Τατάρ στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Επιδιώκει συνάντηση με Τατάρ στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

 

 

Η ενεργότερη, πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων που διεξάγεται στον Ύψωνα της επαρχίας Λεμεσού. Αναφέρθηκε παράλληλα στα επόμενα ορόσημα για το Κυπριακό, με τη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ και τη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ενώ είπε ότι θα επιδιώξει και μια συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, όπως και στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνομιλία του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τι αναμένει πλέον η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κρατά την πρόθεση του κ. Γκουτέρες να εργαστεί προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν και επισκέψεις στην Κύπρο.

Συμπλήρωσε πως σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει η προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του, προσθέτοντας πως γίνονται προσπάθειες σε διπλωματικό και κυρίως τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να αξιολογηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

 

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα και τις δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό από δικής μας πλευράς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων αφενός, αφετέρου να υπάρξει αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και θα γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Σε ερώτηση για το τι αναμένεται από τη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ στο τέλος του μήνα και αν θα τεθεί ξανά το Κυπριακό και το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν διάφορα σημαντικά ορόσημα, προσθέτοντας πως θα αναφερθεί και στο περιθώριο και κατά τη διάρκεια του επίσημου μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ετοιμότητα της Κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ βλέπουν την προστιθέμενη αξία, ασπάζονται την εν λόγω προσέγγιση και σε αυτό το πλαίσιο εργάζονται προς την κατεύθυνση υλοποίησής της».

Ερωτηθείς για τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η προσπάθεια αυτή προσκρούει στην άρνηση της τουρκικής πλευράς.

«Δεν επαναπαυόμαστε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς, ούτε θέλω να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως ο διορισμός απεσταλμένου ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης με τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος, όπως ανέφερε, εργάζεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Σχετικά με τον ορισμό απεσταλμένου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως υπάρχουν συμπεράσματα της ΕΕ που καταγράφουν ρητά ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Δεν είμαστε όμως ακόμα στις συνομιλίες. Αυτή τη στιγμή το βασικό ζήτημα είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και θεωρούμε ότι η ενεργότερη, πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν για το τι προσδοκεί και αναμένει από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως και σε δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις οποίες η Κυβέρνηση επιχειρεί, όπως είπε, να αξιοποιήσει με δική της πρωτοβουλία για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών.

Προσέθεσε πως γνωρίζει πολύ καλά και τις θέσεις του Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας πως θα ήταν εύκολο να θωρακιστεί πίσω από τις απαράδεκτες δηλώσεις που γίνονται και να μην πράξει τίποτα, αντιθέτως όμως, επειδή υπάρχει αντίληψη της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, η Κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατό μέχρι να πετύχει τον στόχο της.

Στα προσεχή ορόσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπεριέλαβε και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως θα επιδιώξει μια συνάντηση με τον κ. Τατάρ στη Νέα Υόρκη, όπως θα συνεχίσει να επιδιώκει και μια συνάντηση στην Κύπρο.

Send this to a friend