Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βύρας: Η γιορτή του Κατακλυσμού είναι μια λαϊκή έκφραση χαράς και αισιοδοξίας
Βύρας: Η γιορτή του Κατακλυσμού είναι μια λαϊκή έκφραση χαράς και αισιοδοξίας

Βύρας: Η γιορτή του Κατακλυσμού είναι μια λαϊκή έκφραση χαράς και αισιοδοξίας

Η γιορτή του Κατακλυσμού είναι μια λαϊκή έκφραση χαράς και αισιοδοξίας που συνδέεται με την έλευση του καλοκαιριού και την είσοδο σε μια εποχή ανεμελιάς και ανάπαυσης ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, κατά την έναρξη των εορτασμών του κατακλυσμού 2023. Τους επίσημους εορτασμούς στην Λάρνακα κήρυξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.

Ο κ. Βύρας ανέφερε πως «ζούμε σε έναν αξιόλογο τόπο. Έχουμε ιστορία, λαογραφία, παράδοση. Έχουμε τέχνες και πολιτισμό, που όταν συναντιούνται στο σταυροδρόμι της δημιουργικότητας φανερώνουν μία κιβωτό αξιών που καλλιεργεί τον άνθρωπο, τον υψώνει, τον μορφώνει. Η επίδραση αυτή μετουσιώνεται σε μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή πολιτισμού που διοργανώνεται από τον Δήμο Λάρνακας», ανέφερε.

Σημείωσε πως «εκδηλώσεις όπως αυτές της εορτής του Κατακλυσμού αποτελούν τον κρίκο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοσή μας. Άλλωστε ο πολιτισμός είναι παράθυρο στους ανθρώπους και πηγή αισιοδοξίας για το λαό μας. Διαμορφώνει σκέψεις και ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Με γνώμονα αυτό, η Λάρνακα βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής της πρότασης της για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030», σημείωσε.

Ανέφερε πως «ο Δήμος Λάρνακας για έξι συνεχόμενες μέρες μέχρι και την Τετάρτη 7 Ιουνίου, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών με τους πλανόδιους πωλητές να βρίσκονται στη θέση τους κατά μήκος του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων».

Σημείωσε πως «με την ταυτόχρονη λειτουργία 2 εξέδρων, τόσο της κεντρικής όσο και της εξέδρας στην Πλατεία Ευρώπης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν την τιμητική τους».

Ο Δημαρχος Λάρνακας ανέφερε πως «είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πως μέσα από το πέρασμα τόσων αιώνων, αλλά κυρίως τόσων κατακτητών από το νησί, το έθιμο αυτό διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Παρά τις αλλαγές στον εορτασμό, ο Κατακλυσμός δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μέρος της λαϊκής μας παράδοσης. Αυτή λοιπόν την παράδοση οφείλουμε να φροντίσουμε και να διαφυλάξουμε».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «η πόλη θα καταφέρει να αφήσει πίσω της οτιδήποτε παλιό, είτε είναι βρώμικο είτε είναι σκοτεινό, έτσι ώστε η πόλη προς το μέλλον, να είναι όπως της αρμόζει καθαρή και φωτεινή».

Και είμαι σίγουρος, σημείωσε, «ότι όλοι μαζί με την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης, με την στήριξη της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και την συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας, θα καταφέρουμε το καλύτερο».

Send this to a friend