Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ «Το κερασάκι στην τούρτα»: Το ΥΠΑΝ υποτιμά τη Βιολογία καταγγέλλουν οι καθηγητές
«Το κερασάκι στην τούρτα»: Το ΥΠΑΝ υποτιμά τη Βιολογία καταγγέλλουν οι καθηγητές

«Το κερασάκι στην τούρτα»: Το ΥΠΑΝ υποτιμά τη Βιολογία καταγγέλλουν οι καθηγητές

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους καθηγητές Βιολογίας, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στη νέα πρόταση της Υπουργού Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών, στην οποία προνοείται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της εξέτασης στο μάθημα της Βιολογίας, για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου.

Ο Σύνδεσμος Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Αθηνά Μιχαηλίδου, στην οποία γίνεται λόγος για εν γένει «θυματοποίηση» του μαθήματος.

Το AlphaNews.Live επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, Δρ. Μαρίνα Στυλιανού, η οποία, κληθείσα να σχολιάσει την κατάργηση της εξέτασης στην Α’ Γυμνασίου, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ήταν «το κερασάκι στην τούρτα», υποδεικνύοντας ότι «ο Σύνδεσμος Βιολόγων νιώθει ότι η Βιολογία είναι γενικά υποτιμημένη από το Υπουργείο».

Επεξηγώντας τους λόγους, η Δρ. Στυλιανού αναφέρθηκε στη μη εργαστηριοποίηση του μαθήματος, στο γεγονός ότι στην Α’ Λυκείου παρόλο που είναι εξεταζόμενο μάθημα, αφιερώνεται μόλις μία περίοδος για διδασκαλία του και στη μη συμπερίληψη των καθηγητών Βιολογίας στη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Ένας λόγος είναι ότι η Βιολογία είναι το μόνο μάθημα θετικών επιστημών, μεταξύ Χημείας και Φυσικής, που δεν είναι εργαστηριοποιημένο. […] Δεν μοιράζονται, δηλαδή, τα τμήματα για να μπορούν να χρησιμοποιούν εργαστήριο και να κάνουν πειράματα.

Επίσης είναι το μόνο μάθημα στην Α’ Λυκείου που εξετάζεται, αλλά είναι μόνο μία περίοδος. Δηλαδή σκεφτείτε, τα Θρησκευτικά είναι δύο περίοδοι, τα Γαλλικά είναι δύο περίοδοι την εβδομάδα. Στον δεύτερο κλάδο, που εξετάζεται κιόλας η Βιολογία, είναι μόνο μία περίοδος.

(Τρίτον), δεν μας συμπεριέλαβαν στο να διδάσκουμε μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που το Υπουργείο ονόμασε ολιστική προσέγγιση, αλλά δεν ξέρω πόσο ολιστική είναι όταν μόνο ο κλάδος της Οικιακής Οικονομίας θα τη διδάσκει».

Ερωτηθείσα για τους λόγους που οι Βιολόγοι ζητούν μη κατάργηση της εξέτασης στην Α’ Γυμνασίου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολόγων αναφέρθηκε σε κάποια σημεία που θίγονται και στην επιστολή προς την Αθηνά Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι α) οι μαθητές από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ήδη δυσκολεύονται με την πληθώρα μαθημάτων που βρίσκουν, ενώ β) από τα τέσσερα μαθήματα που εξετάζονταν μέχρι στιγμής, η Βιολογία είχε την υψηλότερο μέσο όρο, καθώς δεν δημιουργούσε φόβο και θέματα στους μαθητές.

«Είναι η μόνη από τις θετικές επιστήμες που διδάσκεται στην Α’ Γυμνασίου, στη Β’ μπαίνει και η Φυσική και η Χημεία και εξετάζονται και τα τρία. Άρα θεωρούμε ότι είναι ένας τρόπος να προσαρμοστούν πιο εύκολα, δίνοντας το πρώτο μάθημα τη μία χρονιά και ύστερα σιγά-σιγά να μπουν στα επόμενα».

Δεν υπήρξε διαβούλευση

Η Δρ. Στυλιανού σημείωσε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία ή διαβούλευση με τους Βιολόγους πριν κατατεθεί η πρόταση της Υπουργού Παιδείας, ενώ ανέφερε ότι η επιθεωρήτρια του μαθήματος της Βιολογίας, ερωτήθηκε αλλά δεν συμφώνησε στην κατάργηση της εξέτασης.

Οι προβληματισμοί

Οι Βιολόγοι εκφράζουν προβληματισμό, καθώς πέραν του ότι το μάθημα δεν θα εξετάζεται, δυστυχώς το σύστημα στην Κύπρο, επισημαίνει η Δρ. Στυλιανού, (ωθεί τους) μαθητές (να) δίνουν έμφαση στα μαθήματα που εξετάζονται. «Στα μαθήματα που δεν εξετάζονται, «παίζουν λίο πελλό», είπε χαρακτηριστικά.

«Πολύ πιο εύκολα θα μπορούν να τους μείνουν κενά, αφού δεν θα έχουν την «ανάγκη» να διαβάζουν για την εξέταση».

Ένα ακόμα σημείο που απασχολεί τους καθηγητές Βιολογίας, είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι στηρίξεις που προσφέρονται σε μαθητές σε κάποια μαθήματα, θα σταματήσουν στη Βιολογία, εφόσον δεν θα θεωρείται εξεταζόμενο μάθημα.

Επιδιώκουν κατ’ ιδίαν συνάντηση

Πάντως, ο Σύνδεσμος έχει ήδη επιδιώξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό μέσω της ΟΕΛΜΕΚ, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση, προκειμένου να διευθετηθεί ραντεβού με τις δύο πλευρές, με την Δρα. Στυλιανού να αναφέρει ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου συνάντηση με την Αθηνά Μιχαηλίδου.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου:

Προς : Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου
Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Θέμα: Καθορισμός μαθήματος Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου από εξεταζόμενο σε μη εξεταζόμενο

Έντιμη Κυρία Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Βιολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ με προσοχή μελέτησε την πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή στη Μέση Εκπαίδευση, που καταθέσατε, όπου με προβληματισμό και έντονη δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε την αφαίρεση της Βιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου.

Πιο κάτω παραθέτουμε τους προβληματισμούς  και τα επιχειρήματα του Συνδέσμου για την υπεράσπιση του μαθήματος της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου :

Οι φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) εξακολουθούν ορθώς να εξετάζονται στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου. Πιστεύουμε πως η μετάβαση των μαθητών  στη Β΄ Γυμνασίου γίνεται πιο ομαλή αν έχουν ήδη εξεταστεί σε μια από τις τρεις φυσικές επιστήμες στην Α ΄ Γυμνασίου και έχουν έτσι ξεκινήσει, με μεγαλύτερη σοβαρότητα, την κατάκτηση  του επιστημονικού τους εγγραματισμού. Αναντίλεκτα, η επιστημονική σκέψη ενισχύει την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών.

Κατανοούμε ότι από μέρους σας γίνεται μια προσπάθεια να αποφορτιστούν τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου.

Έχουμε, όμως, την εντύπωση  ότι, αδίκως, θυματοποιείται το μάθημα της Βιολογίας για την εξοντωτική και ψυχοφθόρα σχολική  χρονιά μέσα από την οποία διήλθαν  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς(εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στον θεσμό των τετραμήνων  στον Γυμνασιακό κύκλο.

Αυτό, εμμέσως, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα του ΥΠΑΝ, για τους μέσους όρους των εξετάσεων τετραμήνων, το μάθημα της Βιολογίας Α΄ είχε τον πιο ψηλό μέσο όρο, 13.9, σε σχέση με τα άλλα τρία μαθήματα. (Νέα Ελληνικά: 11.3, Μαθηματικά 10.6 και Ιστορία 13.8) Σε αδρές γραμμές, η Βιολογία δεν ήταν το μάθημα που δυσκόλεψε τα παιδιά αλλά το μάθημα που όντως βοήθησε την ομαλή μετάβαση τους από το δημοτικό ανεβάζοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθησή τους. Η χαρά της μάθησης μέσα από το μάθημα της Βιολογίας συνεχίστηκε όταν εκατοντάδες παιδιά παγκύπρια δήλωσαν συμμετοχή στην Ολυμπιάδα της Βιολογίας Θεόφραστος  διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας βραβεία και επαίνους , ανυψώνοντας έτσι την αυτοεικόνα τους και κάνοντας περήφανους τους γονείς τους.

Το πόσο σημαντικές, εξάλλου, είναι οι θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να αποκομίσουν οι μαθητές μας σε όλα τα μαθήματα των Φυσικών επιστημών, από το γυμνάσιο, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η πλειονότητα των μαθητών μας στο λύκειο επιλέγει την Ομάδα Προσανατολισμού 2. Άρα υποβάθμιση των μαθημάτων αυτών στο γυμνάσιο θα έχει και  αντίκτυπο στην επίδοση των μαθητών στον λυκειακό κύκλο.

Γεγονός αποτελεί και το ότι οι μαθητές του Γυμνασίου καλούνται να παρακάθονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA και  TIΜSS (Trends in International Mathematics and Science Study). Συγκεκριμένα, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού PISA, όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα, αναγράφεται «PISA is the OECD’s Programme for International Student Assessment. PISA measures 15-year-olds’ ability to use their reading, mathematics and science knowledge and skills to meet real-life challenges.» Συνεπώς και οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί εξετάζουν τις δεξιότητες των μαθητών μας τόσο στα μαθηματικά όσο και στις φυσικές επιστήμες και δυστυχώς σε προηγούμενες χρονιές η Κύπρος δεν καταλάμβανε καθόλου τιμητικές θέσεις για αυτή. Προφανώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν παρέχει τα κατάλληλα εφόδια στους μαθητές μας για την επιτυχία σε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Ανά το παγκόσμιο, η Βιολογία είναι μία από τις πλέον εξελισσόμενες επιστήμες και εν τούτοις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όλο και υποβαθμίζεται και νιώθουμε ως κλάδος ότι βαλλόμαστε συνεχώς. Η Βιολογία αποτελεί το μοναδικό εξεταζόμενο μάθημα με μία διδακτική περίοδο στην Α΄ Λυκείου, το μοναδικό μη εργαστηριοποιημένο μάθημα θετικών επιστημών (πλην της Γ ΄Λυκείου) και τελευταία το παντελώς αποκλεισμένο μάθημα από την ολιστική  σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που προωθεί το ΥΠΑΝ , ασχέτως αν σε όλες τις άλλες χώρες η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τη Βιολογία.

Καθιστώντας το μάθημα της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου και μη εξεταζόμενο και μη εργαστηριοποιημένο, αφού η εργαστηριοποίηση του αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου μας εδώ και χρόνια, βασικά , κατά την ταπεινή μας γνώμη, εκμηδενίζεται πλήρως η δυνατότητα εφαρμογής μεθόδων Αυθεντικής Μάθησης. Οι μαθητές που θα υποστούν, μακροπρόθεσμα, τις πιο μεγάλες συνέπειες είναι οι μαθητές της ειδικής αγωγής.

Ως εκ τούτου, αν ακόμα και μετά από όλα τα πιο πάνω επιχειρήματα που σας έχουμε παραθέσει, δε σας έχουμε πείσει έτσι ώστε να κάνετε δεύτερες σκέψεις για αλλαγή της πρώτης σας απόφασης, εισηγούμαστε, τουλάχιστον, όπως οι στηρίξεις στο μάθημα της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου συνεχιστούν ως έχουν, έτσι ώστε να μην μείνουν μεγάλα κενά στους μαθητές της ειδικής αγωγής σε ένα μάθημα στο οποίο θα εξετάζονται στα επόμενα σχολικά τους έτη.

Είμαστε σίγουροι ότι θα επιληφθείτε του θέματος, με όλο τον επαγγελματισμό που σας διακρίνει, και ότι θα εγκύψετε πάνω στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των Βιολόγων εδώ και χρόνια.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ

Δρ Στυλιανού Μαρίνα                                                                                  Δρ Σπύρου Παντελής
Πρόεδρος                                                                                                           Γραμματέας

 

Send this to a friend