Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρώτη συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο Waterverse στο ΣΥΛ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τη Λάρνακα
Πρώτη συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο Waterverse στο ΣΥΛ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τη Λάρνακα

Πρώτη συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο Waterverse στο ΣΥΛ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τη Λάρνακα

Με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Waterseve, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος διαχείρισης δεδομένων στον τομέα των υδάτων, πραγματοποιήθηκε, η πρώτη συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών, στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, από τα Ερευνητικά Κέντρα Αριστείας ΚΟΙΟΣ, CYENS και Ερατοσθένης, το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΕΤΕΚ, την εταιρεία καινοτομίας PHOEBE Research and Innovation Ltd και άλλους ενδιαφερόμενους οργανισμούς.

Όπως αναφέρεται, μια μεγάλη πρόκληση που έχουν σήμερα οι οργανισμοί υδροδότησης, είναι η διασύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων τους με καινούργια υπολογιστικά εργαλεία που προσφέρονται από άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Στόχος του Waterverse, προστίθεται, είναι να αναπτύξει ένα Οικοσύστημα Διαχείρισης Δεδομένων στον τομέα διαχείρισης των υδάτων, για να καταστήσει τις πρακτικές διαχείρισης δεδομένων και πόρων στον τομέα του νερού, προσιτές, ασφαλείς, δίκαιες και εύχρηστες, να βελτιώσει την ευκολία στην χρήση των δεδομένων, να μειώσει τις δυσκολίες πρόσβασης στους χώρους δεδομένων και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση των δεδομένων στον τομέα του νερού, ενώ παράλληλα, θα δοθούν συστάσεις προς τους φορείς στον τομέα του νερού, σχετικά με τις κύριες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ορθή υιοθέτηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα δεδομένα.

Στο έργο Waterverse, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon – Europe, με ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν 17 εταίροι από 10 χώρες της ΕΕ.

Σε αυτό εκπροσωπούνται οργανισμοί από τον τομέα του νερού, ερευνητικοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων ειδικών στις κοινωνικές επιστήμες), επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, πάροχοι τεχνολογίας στον τομέα του νερού και εταιρείες καινοτομίας, καθώς και η τεχνική κοινότητα στον τομέα ανάπτυξης των χώρων δεδομένων.  Από την Κύπρο συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό Έργο το ΣΥΛ και η εταιρεία καινοτομίας PHOEBE Research and Innovation Ltd.

«Το ΣΥΛ αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από την ανάπτυξη και εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που σχετίζεται με τη λήψη, επεξεργασία, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και προστασία μεγάλου όγκου δεδομένων από διαφορετικές πηγές, με στόχο την πιο αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης», σημειώνει η ανακοίνωση.

Send this to a friend