Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε χθες ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών. 

Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση της απόφασης, ομάδα γυναικών που βρισκόταν εντός της αίθουσας άρχισε να καταφέρεται εναντίον του καταδικασθέντα, ενώ δημιουργήθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας και ατόμων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.

Από τις 10.00 το πρωί είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο αρκετός κόσμος κυρίως ακτιβίστριες και ακτιβιστές, κυρίως γυναίκες, μέλη της ΠΟΓΟ, της ομάδας γυναικών «Κόρες Ξαπόλητες» και του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας τόσο εντός της αίθουσας όσο και στους χώρους του δικαστηρίου.

Ένταση μεταξύ Αστυνομικών και ατόμων που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο σημειώθηκε επίσης κατά την ώρα που το αυτοκίνητο με τον τέως Κιτίου προσπάθησε να εξέλθει του χώρου. Συγκεκριμένα ορισμένα άτομα μπήκαν μπροστά από το αυτοκίνητο εμποδίζοντας το να προχωρήσει ενώ μέλη της Αστυνομίας συνόδευαν πεζή το όχημα προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους.

Εν τω μεταξύ με δήλωση της η παραπονούμενη εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τέως Κιτίου βρέθηκε ένοχος και πρόσθεσε πως «στην ουσία περίμενα να ακούσω έστω μια καταδίκη συμβολική όχι με αναστολή. Καταλαβαίνω τους λόγους που έθεσε η δικαστής και το σέβομαι» είπε και πρόσθεσε πως «τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένω την Ιερά Σύνοδο, την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου και να γίνουν από τώρα και στο εξής τα δέοντα».

 

Το μπαλάκι στο Δήμο Λιβαδιών και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, φαίνεται να έριξε η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου σε σχέση με το αίτημα για ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής.

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα για δημιουργία νέου σχολείου στην Ορόκλινη, καθότι το υφιστάμενο δημοτικό ασφυκτιά, λόγω υπερπληθυσμού, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι η ίδια επισκέφθηκε πρόσφατα τις επηρεαζόμενες κοινότητες και συζήτησε το θέμα με τις τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας ήδη έχει προτείνει συγκεκριμένους χώρους για την ανέγερση δημοτικού σχολείου.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης δήλωσε ότι το υφιστάμενο σχολείο ασφυκτιά, εξηγώντας ότι πρόκειται για κτήριο με χωρητικότητα 300 μαθητών, αλλά σήμερα φοιτούν σ’ αυτό 400 μαθητές, ενώ, όπως ανέφερε, από τη νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών υπολογίζεται ν’ αυξηθεί στους 435.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης κ. Νεόφυτος Φακοντής μας δήλωσε ότι την Τρίτη το πρωί θα έχει σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λάρνακας τον κ. Ανδρέα Βύρα και τον Δήμαρχο Λιβαδιών κ. Μάριο Αρμένη, όπου θα ζητήσουν να έχουν και μια συνάντηση τόσο με την Υπουργό Παιδείας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, όσο και με τον Υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, διότι από του χρόνο θα γίνει και η μεταρρύθμιση, για να βρούν μια άμεση λύση από κοινού, διότι όλοι μιλούν για δημιουργία ενός Περιφερειακού δημοτικού σχολείου, κάτι που είναι λάθος και δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Γιατί; Γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά Περιφερειακό Σχολείο κάνεις όταν έχεις δυο κοινότητες μικρές. Αν είμασταν δυο κοινότητες όπου θα μιλούσαμε για πέντε μαθητές από το ένα χωριό και πέντε μαθητές από το άλλο χωριό να πούμε εντάξει. Πως γίνεται όμως όταν μιλάμε για δυο κοινότητες από τις μεγαλύτερες της Κύπρου και με 400 και 500 μαθητές το κάθε σχολείο, ενώ άλλες κοινότητες με ποιο λίγους μαθητές να έχουν δυο σχολεία, δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εμείς θέλουμε σχολείο και στις δυο κοινότητες.

Έχουμε 35 νέες εγγραφές αίθουσες δεν υπάρχουν πήραμε το χώρο στάθμευσης των εκπαιδευτικών για να βάλουμε λυόμενες αίθουσες, πήραμε την αίθουσα των οικοκυρικών για, βάλαμε αίθουσα στο στίβο, καταργήσαμε τις αίθουσες τέχνες, οικοκυρικών. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Κάποιος πρέπει να μας ακούσει».

 

Πλούσιο, όπως κάθε χρόνο, και για όλα τα γούστα,  το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την φετινή λαϊκή γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα, που θα πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 του μηνα διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να παρατηρηθεί κοσμοσυρροή.

Η εναρκτήρια παρέλαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις το βράδυ και θ’ ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου και τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Από το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεχωρίζει η συναυλία με τον Χρήστο Δάντη. Αύριο Σάββατο το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαγωνισμούς κυπριακών χορών και την συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, ενώ την Κυριακή θα γίνουν οι παραδοσιακοί χοροί κυπριακών ποιημάτων, ερωτικών τραγουδιών και τσιαττισμάτων.

Την Δευτέρα του Κατακλυσμού ξεχωρίζει η μεγάλη λαϊκή συναυλία με τον δημοφιλή Ελλαδίτη τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχο και οι διαγωνισμοί αυλού και μπάλου.

Το πρόγραμμα της Τρίτης  περιλαμβάνει παιδικό διαγωνισμό ελληνικού τραγουδιού καθώς κι ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ την τελευταία μέρα της γιορτής, θα γίνει ο διαγωνισμός ερασιτεχνών τραγουδιστών, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Αναστασίας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

Send this to a friend