Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Την γλίτωσε με φυλάκιση μ’ αναστολή ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος
Την γλίτωσε με φυλάκιση μ’ αναστολή ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος

Την γλίτωσε με φυλάκιση μ’ αναστολή ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δύο ήταν οι ουσιώδεις μετριαστικοί παράγοντες που λήφθηκαν πολύ σοβαρά υπόψη από το δικαστήριο, προκειμένου ν’ αναστείλει για τρία χρόνια την 12μηνη ποινή φυλάκισης, που επέβαλε σήμερα στον μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στο αδίκημα της άσεμνης επίθεσης.

Πρώτον, ο μεγάλος χρόνος που παρήλθε από την διάπραξη του αδικήματος, συγκεκριμένα 42 χρόνια μετά, γεγονός που, όπως επισήμανε το δικαστήριο, είναι πρωτοφανές για τα κυπριακά χρονικά και δεύτερον, η προχωρημένη ηλικία του σε συνάρτηση με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ν’ αναστείλει την ποινή φυλάκισης στον 85χρονο πρώην ανώτερο ιεράρχη προκάλεσε την έντονη δυσφορία των γυναικών – μελών του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, οι οποίες κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου και με το άκουσμα της ποινής αποδοκίμασαν έντονα τον κατηγορούμενο, ο οποίος από το εδώλιο άκουγε απαθής και ανέκφραστος τις ύβρεις που εκστομίζονταν εναντίον του χωρίς ν’ αντιδράσει σε κανένα σημείο.

Για κάποια στιγμή προκλήθηκε μεγάλη ένταση εντός της αίθουσας του δικαστηρίου και χρειάστηκε η επέμβαση των μελών της Αστυνομίας για ν’ απομακρυνθούν οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες.

Την ίδια ώρα, άλλα μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρνακας, ζητώντας παραδειγματικές τιμωρίες σ’ όσους κρίνονται ένοχοι σε αδικήματα σεξουαλικής φύσης σε βάρος ανυπεράσπιστων γυναικών.

Ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος κρίθηκε ένοχος, μετά από ακροαματική διαδικασία, στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης, αδίκημα που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 1981, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου (στο γραφείο του), σε βάρος 16χρονου, τότε, ορφανού κοριτσιού.

Η δικαστής Εύη Ευθυμίου ανέφερε ότι αφετηρία της ποινής που επέβαλε, αποτέλεσε το νομικό πλαίσιο που ίσχυε κατά τον επίδικο χρόνο, αφού τότε το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης ήταν πλημμέλημα στην Κύπρο και τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης μέχρι τα δύο χρόνια.

Έντεχνος σχεδιασμός

—————————— 

Καταπέλτης ήταν η δικαστής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος κατά τον επίδικο χρόνο σε βάρος της ανήλικης, η οποία είχε αποταθεί κοντά του προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια οικονομική βοήθεια μετά τον θάνατο του πατέρα της. «Υπήρξε έντεχνος σχεδιασμός εκ μέρους του κατηγορουμένου για ν’ απομονώσει την παραπονούμενη.

Ο ίδιος προγραμμάτιζε πάντοτε τις συναντήσεις του μαζί της απογεύματα Σαββάτου, ώστε να την υποδέχεται μόνος του στην Μητρόπολη. Προσπάθησε, δε, να την εντυπωσιάσει, δείχνοντάς της διάφορες φωτογραφίες από ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό. Επέλεξε για θύμα του μια 16χρονη ορφανή, την οποία αντί να βοηθήσει, προτίμησε να της συμπεριφερθεί άσεμνα.

Είναι αχαρακτήριστη η ενέργεια του κατηγορουμένου, που προκάλεσε μια εξευτελιστική εμπειρία στην κοπέλα», υπογραμμίζεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Περαιτέρω, κατά την επιβολή της ποινής τονίστηκε ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε εξέφρασε, μέσω του δικηγόρου του, μεταμέλεια για την πράξη του, υπενθυμίζοντας ότι η ανήλικη κατέληξε σε κατάσταση υστερίας μετά το συμβάν και πως ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να βιώνει αυτή την τραυματική εμπειρία.

«Διαφορετική ποινή, εκτός από την ποινή φυλάκισης, θα εκλαμβανόταν ως ανοχή και θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα σ’ επίδοξους παραβάτες σε σχέση με αδικήματα σεξουαλικής φύσης», επισήμανε η δικαστής Ε. Ευθυμίου, η οποία, ωστόσο, έκρινε πως συντρέχουν οι προυποθέσεις αναστολής της ποινής φυλάκισης, κυρίως λόγω των 42 χρόνων που έχουν παρέλθει και της μεγάλης ηλικίας του κατηγορουμένου.

Η εξωδικαστηριακή τιμωρία

—————————————-

Το δικαστήριο συμφώνησε με όλους τους μετριαστικούς παράγοντες που επικαλέστηκε κατά την αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής ο δικηγόρος υπεράσπισης Μιχάλης Πικής, πλην του στοιχείου της εξωδικαστηριακής τιμωρίας.

Παρόλο που σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανόν ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος να τιμωρηθεί από την Ιερά Σύνοδο και να καθαιρεθεί, το δικαστήριο τόνισε μ’ έμφαση πως «είναι αντιφατικό να ζητά επιείκεια από την στιγμή που ο ίδιος δεν σεβάστηκε το σχήμα του. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της εξωδικαστηριακής τιμωρίας ολίγη σημασία έχει».

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες το λευκό ποινικό του μητρώο, την προχωρημένη ηλικία του, τον σημαντικό χρόνο που παρήλθε από την διάπραξη του αδικήματος, καθώς και το εύρος των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο 85χρονος πρώην ανώτερος ιεράρχης, σημειώνοντας ότι το 2020 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε πιο μικρό βαθμό, λήφθηκε υπόψη και το φιλανθρωπικό έργο που επιτέλεσε ο κατηγορούμενος στα 43 χρόνια που διετέλεσε Μητροπολίτης Κιτίου.

 

Send this to a friend