Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δημήτριος Γ. Διανέλλος 1880 – 1950 (φώτο)
Δημήτριος Γ. Διανέλλος  1880 – 1950  (φώτο)

Δημήτριος Γ. Διανέλλος 1880 – 1950 (φώτο)

Γεννήθηκε στη Λάρνακα και σπούδασε στο Λύκειο Τέτση, Λάρνακα. Πατέρας του ο Γεώργιος Δ.Διανέλλος από το Πήλιο και μητέρα του η Δόμνα Δημητρίου Καρεμφυλάκι από τη Λάρνακα, με καταγωγή από την Κρήτη.

 

 

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Λάρνακας (1914-1917), επί δημαρχείας Ευάγγελου Χατζηιωάννου. Τιμήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος.

Με τη διαθήκη του άφησε περιουσία (κινητή και μετρητά), για την ανέγερση και συντήρηση Ορφανοτροφείου και Επαγγελματικής Σχολής.

Η πονεμένη αυτή ιστορία είναι πολύ μεγάλη και απασχολεί μέχρι τώρα τόσο τους Λαρνακείς όσο και τις διάφορες Υπηρεσίες. Ο εγκαταλελειμμένος χώρος ακόμη περιμένει να βρεθεί λύση. Κατά καιρούς ακούονται πολλά, πλην όμως η διαθήκη του Διανέλλου αναφέρει με σαφήνεια τη λειτουργεία Ορφανοτροφείου και Επαγγελματικής Σχολής.

 

 

Το καπνεργοστάσιο Διανέλλου ιδρύθηκε το 1874 από τον Γεώργιο Δ.Διανέλλο, ο οποίος καταγόταν από το Πήλιο. Ο Δημήτριος Γ. Διανέλλος, μετά τον θάνατο του πατέρα του (και έως τον δικό του θάνατο), συνέχισε τις εργασίες και ανέπτυξε την καπνοβιομηχανία του.

Μεταξύ 1950-1953 οι εργασίες διακόπηκαν και από το 1953 το εργοστάσιο εκσυγχρονίστηκε και επαναλειτούργησε, με την επωνυμία «Καπνοβιομηχανία Γ.Δ. Διανέλλος και Υιός Λτδ», με στόχο την εξασφάλιση πόρων, για τη συντήρηση του Ορφανοτροφείου και της Επαγγελματικής Σχολής, που είχαν δημιουργηθεί με το κληροδότημα του Δ.Γ. Διανέλλου στη Λάρνακα.

Η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίστηκε έως και τη δεκαετία του 1960. Διευθυντής του εργοστασίου αυτού ήταν ο Μιλτιάδης Τζέτζας, από τα Τρίκκαλα Θεσσαλίας, σύζυγος της γνωστής μουσικού Νίκης Αδάμου Τζέτζα.

Οι φωτογραφίες είναι από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας.
( Πηγές ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920, ΑριστείδηΛ.Κουδουνάρη,2010).

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend