Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Εγκαινιάστηκε ο ανακαινισμένος Παιδοχειρουργικός Θάλαμος του Μακάρειου
Εγκαινιάστηκε ο ανακαινισμένος Παιδοχειρουργικός Θάλαμος του Μακάρειου

Εγκαινιάστηκε ο ανακαινισμένος Παιδοχειρουργικός Θάλαμος του Μακάρειου

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη ο Παιδοχειρουργικός Θάλαμος του Μακάρειου Νοσοκομείου, ο οποίος ανακαινίστηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Μικροί Εθελοντές», στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ομορφαίνουμε τον θάλαμο αγάπης».

Τα εγκαίνια τέλεσαν η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη και η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, στην παρουσία διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνας Γιαννάκη και του Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δρ Χρίστου Μηνά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν διαχρονικοί υποστηριχτές του Συνδέσμου, εθελοντές όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και οι πρώτες μικρές εθελόντριες του Συνδέσμου, Πάμελα και Στέφανη, που αποτέλεσαν τη βάση του Συνδέσμου και έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να ιδρυθεί ο Σύνδεσμος.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι ανάγκες που καλύφθηκαν από τον Σύνδεσμο «Μικροί Εθελοντές» κατά τα έτη 2020 – 2022, ενώ υπογραμμίστηκε ότι με την πρωτοβουλία των Μικρών Εθελοντών στο χώρο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής  δημιουργήθηκαν δύο νέα μπάνια σε δυο κλίνες που δεν υπήρχαν, ανακαινίστηκαν τέσσερα υφιστάμενα, προστέθηκε ταπετσαρία τοίχου με παιδικά σχέδια, έγινε πλήρης ανακαίνιση της κουζίνας ασθενών, αγοράστηκαν 19 νέες καρέκλες για κλίνες, καθώς και 17 νέα ερμάρια σε κλίνες.

Πέραν των 1.500 παιδιά  ετησίως

Σε ομιλία της, η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, ανέφερε πως το Μακάρειο Νοσοκομείο «αποτελεί κέντρο αναφοράς τόσο για τη γυναίκα όσο και το παιδί και αποτελεί ύψιστη απαίτηση η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας στα παιδιά στη βάση σύγχρονων διεθνών προτύπων», για να σημειώσει ότι η Παιδοχειρουργική Κλινική είναι η μοναδική οργανωμένη Τριτοβάθμια Κλινική στην Κύπρο.

Όπως είπε «σε ετήσια βάση ο Παιδοχειρουργικός θάλαμος φιλοξενεί περίπου 1.500 παιδιά», υπογραμμίζοντας ότι με την ανακαίνιση του θαλάμου «είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους μικρούς ασθενείς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παραμονής σε αυτόν».

Αναφερόμενη στα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί, η Δρ Κανάρη είπε πως αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως πληθώρα αναπτυξιακών έργων με συνολική αξία που εκτιμάται στα €38.272.310 + ΦΠΑ.

Ανάμεσα στα έργα, είπε, περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή Τμήματος Πρώτων Βοηθειών και η ανακαίνιση της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής, με το έργο να υλοποιείται σε φάσεις και να έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τα τέλη του 2026.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό «εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα κτηριακής αναβάθμισης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου», διαβεβαιώνοντας πως «οι διαδικασίες μέσω του ΟΚΥπΥ, θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Πρωταγωνιστές πάντα

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μικροί Εθελοντές» Λιάννα Χατζημηνά συνεχάρη όλους τους εθελοντές, εκφράζοντάς τους τις ευχαριστίες της για ανταπόκρισή και τη δουλειά που έχουν προσφέρει.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα παιδιά – εθελοντές του Συνδέσμου- λέγοντας πως «είναι πάντοτε οι πρωταγωνιστές».

Στον δικό της χαιρετισμό, η μικρή εθελόντρια, Ελίνα, είπε ότι οργανισμοί όπως οι Μικροί Εθελοντές μας θυμίζουν ότι «τα προβλήματα μας αφορούν όλους», για να σημειώσει ότι «ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση κάποια στιγμή και να χρειαστεί στήριξη».

Ο Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Μακάρειου, Δρ. Χρίστος Μηνάς, ευχαρίστησε τους Μικρούς Εθελοντές, για να υπογραμμίσει πως η Μικροί Εθελοντές έδωσαν δύναμη και κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας, ώστε να καταπολεμήσουν τη νόσο, αλλά κυρίως έδωσαν διάθεση και όπλα στους μικρούς μαχητές που νοσηλεύονται και στις οικογένειες τους να αντιμετωπίσουν την ασθένεια όσο καιρό χρειάζεται να παραμένουν ενδονοσοκομειακά.

Η προστασία της ανθρώπινης υγείας προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη

Η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, ανέφερε με τη σειρά της ότι «κάθε πρωτοβουλία που έχει ως τελικό αποδέκτη τα παιδία και την ευημερία τους, είναι εξαιρετικά σημαντική, πόσο μάλλον όταν συνδέεται με τον ευαίσθητο τομέα τη υγείας και την ποιοτική περίθαλψη των μικρών ασθενών».

«Η προστασία της ανθρώπινης υγείας», είπε, «αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και εύχομαι ότι μετά από αυτή την πενταετία θα είναι θετικό το αποτύπωμα και ο κάθε πολίτης θα νιώσει τη διαφορά και στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Send this to a friend