Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙΡΟΣ Σπάνιο κύμα σκόνης «έπνιξε» την Κύπρο, πότε αναμένεται να υποχωρήσει (βίντεο)
Σπάνιο κύμα σκόνης «έπνιξε» την Κύπρο, πότε αναμένεται να υποχωρήσει  (βίντεο)

Σπάνιο κύμα σκόνης «έπνιξε» την Κύπρο, πότε αναμένεται να υποχωρήσει (βίντεο)

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα τα τελευταία 24ωρα, καθώς η Κύπρος επηρεάζεται από ένα ισχυρό σύννεφο σκόνης. Ο χάρτης της χώρας κοκκίνισε με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να καταγράφουν υψηλά επίπεδα σκόνης, με περισσότερα από 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Χρύσανθος Σαββίδης, Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα
«Οι πιο ψηλές τιμές καταγράφονται στα Νότια παράλια, Αμμόχωστο, Παραλίμνι, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Είναι από τα φαινόμενα που είναι σπάνια, παρόλο που έχουμε συχνά επεισόδια σκόνης στην Κύπρο, τέτοιες τιμές συγκέντρωσης δεν τις βλέπουμε πολύ συχνά.»

Όπως φαίνεται και στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Alpha, νωρίς απόγευμα η Λεμεσός είχε σκεπαστεί από τη σκόνη. Σταδιακή υποχώρηση της αναμένεται την Τρίτη – ωστόσο σύμφωνα με την μετεωρολογική φαίνεται πως επιστρέφει δριμύτερη την Πέμπτη.

Παναγιώτης Λίγκης, Μετεωρολογικός Λειτουργός
«Ελπίζουμε ότι οι συγκεντρώσεις δεν θα είναι όπως τις σημερινές και τις αυριανές αλλά ναι φαίνεται ότι πάλι θα μας επηρεάσει.»

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

Χρύσανθος Σαββίδης, Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα
«Πολύ υψηλές τιμές, επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας, να αποφύγουν μετακινήσεις σε ανοικτούς χώρους, όσοι όμως θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε ανοικτούς χώρους καλύτερο είναι να φορούν μάσκα.»

Άστατος καιρός

Τα τερτίπια του καιρού δεν έχουν τελειωμό και σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας θα συνεχιστούν και αυτή τη βδομάδα. Στα ορεινά και στο εσωτερικό αναμένονται κάποια φαινόμενα αύριο, ενώ βροχές και ενδεχομένως χαλάζι αναμένεται την Τρίτη.

Παναγιώτης Λίγκης, Μετεωρολογικός Λειτουργός
«Αναμένουμε, κάποιες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, πολύ πιθανόν να έχουμε και χαλάζι στις καταιγίδες και μιλούμε πάλι για ορεινά και κάποιες περιοχές του εσωτερικού.»

Τετάρτη και Πέμπτη αυξημένες νεφώσεις μετά το μεσημέρι ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά. Όσο αφορά τώρα την θερμοκρασία, φαίνεται πως ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς το επόμενο τετραήμερο.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend