Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙΡΟΣ Στο “κόκκινο” σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα της Λάρνακας – Πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Στο “κόκκινο” σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα της Λάρνακας – Πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Στο “κόκκινο” σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα της Λάρνακας – Πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εφαρμογή “Air Quality” της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επίπεδα ατμοσφαιρικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Λάρνακας φτάνουν τα 834.6μg/m3 με τα φυσιολογικά επίπεδα να κυμαίνονται από 0 έως και 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Πρόκειται για σωματίδια απειροελάχιστης ύλης, μικρότερης των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία αποτελούνται από χημικές οργανικές και ανόργανες ενώσεις, μικροσκοπικά κομμάτια άνθρακα στοιχεία που βρίσκονται κυρίως από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια στον αέρα μπορούν να είναι πολύ βλαβερά για την υγεία μας και το περιβάλλον. Τα μικρότερα από αυτά (μικρότερα από 2,5 μικρονούμερα) μπορούν να διεισδύουν στα πνευμόνια μας και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως ασθματικές και ρευματοειδείς ασθένειες και ακόμα και καρδιακά προβλήματα. Το έλκος τραυματίζει τον αέρα, καθιστώντας την αναπνοή δύσκολη. Τα μεγαλύτερα ατμοσφαιρικά σωματίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα υγείας και διαταράξεις στο περιβάλλον.

Η προστασία από τα ατμοσφαιρικά σωματίδια, για τις αναγκαίες μετακινήσεις σε τέτοιες περιόδους που τα επίπεδα βρίσκονται ψηλά, είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας. Επίσης, η χρήση φίλτρων αέρα μπορεί να μειώσει την παρουσία ατμοσφαιρικών σωματιδίων εντός των σπιτιών.

Larnakaonline

Send this to a friend