Home ΛΑΡΝΑΚΑ Την 1η Ιουνίου θα επιβληθεί ποινή στον μητροπολίτη τέως Κιτίου για την άσεμνη επίθεση
Την 1η Ιουνίου θα επιβληθεί ποινή στον μητροπολίτη τέως Κιτίου για την άσεμνη επίθεση

Την 1η Ιουνίου θα επιβληθεί ποινή στον μητροπολίτη τέως Κιτίου για την άσεμνη επίθεση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την επιείκεια του δικαστηρίου και την αναστολή της ποινής φυλάκισης που ενδεχομένως θα επιβληθεί στον μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ζήτησε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχάλης Πικής, αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του 85χρονου πρώην ανώτερου ιεράρχη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στο αδίκημα της άσεμνης επίθεσης.

Αγορεύοντας ενώπιον της επαρχιακού δικαστού Εύης Ευθυμίου, ο κ.Πικής αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου και στο γεγονός ότι από το 1973 μέχρι το 2019 διετέλεσε Μητροπολίτης Κιτίου. Ο δικηγόρος υπεράσπισης είπε ότι το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή το 1981, αποτελούσε πλημμέλημα στην κυπριακή νομοθεσία και τιμωρείτο με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια.

Ο κ.Πικής, αφού υπενθύμισε ότι το αδίκημα συνέβη πριν από 42 χρόνια, ανέφερε ότι σήμερα ο τέως Κιτίου βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, παρουσίασε στο δικαστήριο και σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από τον γιατρό που παρακολουθεί τον πελάτη του. Όπως είπε ο Μιχάλης Πικής, η προχωρημένη ηλικία ενός κατηγορουμένου έχει ληφθεί υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής από δικαστήρια και σε άλλες σοβαρές ποινικές υποθέσεις.Ο κ.Πικής υποστήριξε, επίσης, ότι ένεκα της ηλικίας του, δεν υφίσταται ο κίνδυνος διάπραξης παρόμοιου αδικήματος εκ μέρους του κατηγορουμένου.

Ως επιπρόσθετος μετριαστικός παράγοντας, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη και την εξωδικαστική τιμωρία του πελάτη του ένεκα του σχήματός του, εξηγώντας ότι το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό από τις εκκλησιαστικές αρχές.

Ο Μιχάλης Πικής ανέφερε ότι αναμένεται να επιβληθεί στον κατηγορούμενο τιμωρία και από την Ιερά Σύνοδο, με την καθαίρεσή του να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ο δικηγόρος μίλησε για το έργο και την προφορά του κατηγορουμένου ως Μητροπολίτης Κιτίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και του ΚΕΝΘΕΑ. «Σε περίπτωση που το δικαστήριο προσανατολίζεται να επιβάλει ποινή στερητικής της ελευθερίας του κατηγορουμένου, καλούμε το δικαστήριο ν’ αναστείλει την ποινή φυλάκισης για όλους τους λόγους που έχω αναφέρει», κατέληξε ο κ.Πικής.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας θ’ ανακοινώσει την ποινή στον μητροπολίτη τέως Κιτίου την 1η Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί. Θυμίζουμε, ότι κρίθηκε ένοχος, μετά από ακροαματική διαδικασία, στο αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, το οποίο διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 1981, στο γραφείο του, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Τότε η παραπονούμενη ήταν 16 χρόνων. Είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθότι ήταν ορφανή από πατέρα.

Send this to a friend