Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Στη φυλακή ο άντρας που ξυλοκόπησε γυναίκα στη Λάρνακα έχοντας στη αγκαλιά της βρέφος
Στη φυλακή ο άντρας που ξυλοκόπησε γυναίκα στη Λάρνακα έχοντας στη αγκαλιά της βρέφος

Στη φυλακή ο άντρας που ξυλοκόπησε γυναίκα στη Λάρνακα έχοντας στη αγκαλιά της βρέφος

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολύ ακριβά πλήρωσε το μένος του κατά νεαρής γυναίκας αφρικανικής καταγωγής 44χρονος Ελληνοκύπριος, από τη Λάρνακα. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον καταδίκασε σήμερα σε οκτώ μήνες άμεσης φυλάκισης, επειδή ξυλοκόπησε 29χρονη, από τον Κονγκό, κι ενώ η γυναίκα κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της.

Πρόκειται για το ρατσιστικό επεισόδιο που ήλθε στο φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του 2022 έπειτα από ανάρτηση βίντεο στο twitter, που έδειχνε τον 44χρονο να επιτίθεται και να κτυπά την 29χρονη, στον δρόμο έξω από το διαμέρισμα όπου διαμένει ο κατηγορούμενος. Η δημοσιοποίηση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινωνία.

Η παραπονούμενη είχε πάει στο σπίτι του για να ζητήσει τα λεφτά της πίσω, επειδή το αυτοκίνητο που της είχε πωλήσει ο κατηγορούμενος λίγες μέρες προηγουμένως αποδείχθηκε ελαττωματικό.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της (κρίθηκε αξιόπιστη από το δικαστήριο), ο κατηγορούμενος με ρατσιστικό ύφος της φώναζε «αυτή είναι η χώρα μου και θα κάνω ότι θέλω», ενώ στη συνέχεια κατέβηκε από την πολυκατοικία όπου διαμένει και αφού την εξύβρισε, άρχισε να την κλωτσά στην πλάτη και να την γρονθοκοπά, την ώρα που η ίδια κρατούσε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για επίθεση που προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη, κοινή επίθεση και απειλές. Παρόλο που αθωώθηκε σε τέσσερις κατηγορίες που αφορούσαν το αδίκημα της καταπολέμησης ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας, αφού το δικαστήριο δεν εντόπισε στο στοιχείο της υποκίνησης, στον 44χρονο αποδόθηκαν ρατσιστικά κίνητρα στη βάση του άρθρου 35Α του ποινικού κώδικα.

Ανακοινώνοντας την ποινή, ο επαρχιακός δικαστής Ανδρέας Λουκά κατακεραύνωσε τις πράξεις του κατηγορούμενου, σημειώνοντας πως εντόπισε το κίνητρο της προκατάληψης. «Της είπε πως εδώ είναι η χώρα του και πως μπορεί να την διώξει. Την έφτυσε και την κτύπησε με μένος, χωρίς να μπορεί κανένας να τον ανακόψει.

Προέβη σε ρατσιστικές αναφορές και ακολούθως της επιτέθηκε», υπογραμμίζεται στην καταδικαστική απόφαση. Ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο κατά την επιμέτρηση της ποινής το δικαστήριο προσμέτρησε το γεγονός πως την ώρα του επεισοδίου η 29χρονη κρατούσε στην αγκαλιά της το 11 μηνών βρέφος της.

«Οι πράξεις του ήταν βίαιες, κτυπούσε μια γυναίκα που είχε στην αγκαλιά της ένα παιδί. Δεν δίστασε να την κτυπήσει σε δημόσιο δρόμο. Ο κόσμος ούρλιαζε, αλλά ο κατηγορούμενος κτύπησε την ίδια και ακόμα ένα πρόσωπο, ενώ προσπάθησε να κτυπήσει και τρίτο», τονίζεται στην απόφαση.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κατηγορούμενου για επιβολή ποινής φυλάκισης με αναστολή. «Επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα αποτελούν πρόβλημα για κάθε κοινωνία», ανέφερε ο δικαστής, σημειώνοντας πως ο 44χρονος είχε κίνητρο και πως τίποτα δεν τον νομιμοποιούσε να κτυπήσει μια ανυπεράσπιστη γυναίκα.

 

 

 

 

Send this to a friend