Η ιστορία του μνημείου Πεσόντων Λάρνακας (ΦΩΤΟ)
Το Μνημείο Πεσόντων Λάρνακας γνωστό περισσότερο ως Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στο χώρο μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και είναι έργο του μεγάλου Έλληνα σύγχρονου γλύπτη Μάριου Γαρυφαλάκη (1934-2009).
Είναι ολόσωμο γλυπτό γυναικείας φιγούρας με το δεξί χέρι ανασηκωμένο κρατώντας σπαθί και το αριστερό κατεβασμένο με κλειστή την γροθιά. Είναι τοποθετημένο πάνω σε βάση από τσιμέντο στην οποία υπάρχει ανάγλυφη πλάκα με 2 στρατιώτες εκ των οποίων ο ένας είναι νεκρός ενώ ο άλλος ελαφρά ανασηκωμένος κρατά ιστό με την Ελληνική σημαία.
Ακριβώς κάτω από αυτό υπάρχει επιγραφή με στίχους από τον εθνικό ύμνο «απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη των ελλήνων τα ιερά» και ακολούθως υπήρχαν γραμμένα 5 ονόματα πεσόντων του 1955-1959: Αρτ. Φραντζέσκου, Τουμ. Τουμάζου, Πετρ. Κυπριανού, Ανδρ. Σουρουκλής, Μιχ. Παρίδης. (Το 1996 στην πε΄τεποιτα διαμόρφωσης του χώρου εκτός από τα 5 αυτά ονόματα προστέθηκε το όνομα του Δημητράκη Δημητριάδη).
Η περιοχή που βρίσκεται το άγαλμα (έξω από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας) εξωραΐστηκε με πρωτοβουλία των λεσχών Λαϊονς Λάρνακας (Λέσχη Λαιονς Λάρνακας, Λέσχη Λάιονς Λάρνακας – Αμμοχώστου «Σαλίνα» και Λέσχη Λεο Λάρνακας) το 1996. Το σχέδιο εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα του Δήμου Γιώργο Θεοκλή. Απομακρύνθηκε το παλαιό σιδερένιο κιγκλίδωμα και έγινε νέο χαμηλό περιτοίχισμα από πέτρα της περιοχής Κυβίδων. Αφού κόπηκαν τα παλιά γέρικα δέντρα, έγινε επιχωμάτωση με φυτόχωμα και τοποθετήθηκε αρδευτικό σύστημα ποτίσματος. Τοποθετήθηκε σύστημα κατάλληλου φωτισμού, συντηρήθηκε το άγαλμα και επενδύθηκε με μάρμαρο η παλιά βάση του μνημείου. Στο πλευρό υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των συντελεστών της αναδιαμόρφωσης του χώρου.
Το έργο αυτό στοίχησε 32.000 Λ.Κ., ποσό που καλύφθηκε από τον Δήμο Λάρνακας (16.000Λ.Κ.), τις λέσχες Λάιονς Λάρνακας (11.000Λ.Κ.) και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (5.000Λ.Κ.). Τα εγκαίνια τέλεσε στις 8 Δεκεμβρίου 1996 ο Δήμαρχος Λάρνακας Γεώργιος Λυκούργος παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του τότε προέδρου της λέσχης Λαιονς Λάρνακας κ. Γιαννάκη Νικολάου, της προέδρου Λέσχης Λάιον Λάρνακας – Αμμοχώστου «Σαλίνα» κ. Λούλλα Παντελή, εκπρόσωπου της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου Αρχιμανδρίτη κ. Λάζαρο Γεωργίου, εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.