Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Missing Children Europe: Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη
Missing Children Europe: Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη

Missing Children Europe: Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη

Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη, λέει το Missing Children Europe με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο Missing Children Europe καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δράσουν για την καταπολέμηση της διαδικτυακής αποπλάνησης που οδηγεί σε εξαφανίσεις και για να διασφαλιστεί η συνεχή λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών 116000 για την στήριξη των εξαφανισμένων παιδιών και των οικογενειών τους.

Στην Ευρώπη, αναφέρει, 250.000 παιδιά αγνοούνται ετησίως – αυτό ισοδυναμεί με ένα παιδί να εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά και προσθέτει πως μόνο το 2022, οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές 116 000 για τα  εξαφανισμένα παιδιά έλαβαν 70,855 σημεία επαφής για 6668 περιπτώσεις. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών 66% αφορούσε νέες περιπτώσεις  παιδιών  που έφυγαν από το χώρο διαμονής τους. Επιπλέον, το 24% αφορούσε απαγωγές παιδιών από γονείς, ενώ ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό, το 3%, αφορούσε εξαφανισμένα παιδιά σε μεταναστευτική πορεία .

“Οι τηλεφωνικές γραμμές 116000 έχουν αναδειχθεί ως ζωτικής σημασίας για όσους έχουν ανάγκη. Είναι διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο, λειτουργούν από ΜΚΟ-μέλη του δικτύου Missing Children Europe και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως υποστήριξη ψυχικής υγείας, νομικές συμβουλές και κοινωνικούς πόρους, διασφαλίζοντας ότι καμία οικογένεια ή παιδί δεν αισθάνεται μόνο στο ταξίδι του”.

Σημειώνεται ότι οι τηλεφωνικές γραμμές 116000 τον περασμένο χρόνο, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο  στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία για τον εντοπισμό αγνοούμενων παιδιών χάρη στον διασυνοριακό συντονισμό τους.

Το δίκτυο Missing Children Europe καλεί άτομα, οργανώσεις και Αρχές να συνεργαστούν με τα μέλη του δικτύου για να στηρίξουν την αποστολή για τα εξαφανισμένα παιδιά και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της αποπλάνησης. Προτρέπει τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών.

Στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί από την κοινοπραξία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και του CRC Policy Center.

Send this to a friend