Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ιατρικός έλεγχος για έγκαιρη ανίχνευση παθήσεων θυρεοειδούς, λέει ο ΠΑΣΥΚΑΦ
Ιατρικός έλεγχος για έγκαιρη ανίχνευση παθήσεων θυρεοειδούς, λέει ο ΠΑΣΥΚΑΦ

Ιατρικός έλεγχος για έγκαιρη ανίχνευση παθήσεων θυρεοειδούς, λέει ο ΠΑΣΥΚΑΦ

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Θυρεοειδή ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους και παραθέτει συμπτώματα που παραπέμπουν σε πιθανό ογκίδιο στον λαιμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου, σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς καθώς θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.

Σημειώνει ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, αποτελεί το 90% αυτών και του αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας (64%) απ’ ό,τι οι άλλοι μαζί ενδοκρινικοί καρκίνοι.

Αναφέρει ακόμα πως σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 15 – 19 ετών.

Προσθέτει περαιτέρω ότι τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου παρουσιάζουν ότι οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών και αναφέρει ότι η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ένας από τους καρκίνους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισής τους και οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό τον καρκίνο από τους άνδρες.

Παραθέτει επίσης συμπτώματα στα οποία συστήνει προσοχή, όπως η βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερο από μερικές βδομάδες, μία μάζα στην περιοχή του λαιμού που δεν προκαλεί πόνο και μεγαλώνει αργά και σε σπάνιες περιπτώσεις μια του θυρεοειδούς μπορεί να ασκήσει πίεση στον οισοφάγο και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.

Ως επιπρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες παραθέτει το φύλο, την ηλικία, την κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, την έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία), την παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη και την έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.

Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, προσκαλεί τα άτομα με εμπειρία αυτού του καρκίνου που θα ήθελαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, να ενταχθούν στην ειδική Ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος.

Για εγγραφή και περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ https://pasykaf.org/el-thyroid-cancer/

Send this to a friend