Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επικίνδυνες 20 από τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ποιες κατεδαφίζονται
Επικίνδυνες 20 από τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ποιες κατεδαφίζονται

Επικίνδυνες 20 από τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ποιες κατεδαφίζονται

Άμεσης επικινδυνότητας και οικονομικά ασύμφορες προς επιδιόρθωση, κρίνονται οι 20 από τις 43 πολυκατοικίες, που εντάσσονται στην α’ φάση του Σχεδίου Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «κτίΖΩ», δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος είπε ότι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο, με ενέργειες των  Δημοτικών Συμβουλίων, που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι οι αρμόδιες Αρχές, για επικύρωση της σύστασης και έκδοση Διατάγματος για εκκένωση.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την υλοποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «κτίΖΩ», ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί η αυτοψία σε 43 από τις συνολικά 358 πολυκατοικίες σε Δήμους των Επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίες αντιμετωπίζουν στατικά ζητήματα και η επιδιόρθωσή τους κρίνεται ως μη βιώσιμη και οικονομικά ασύμφορη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε από την αυτοψία των ειδικών, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από τις 43 πολυκατοικίες είναι άμεσης επικινδυνότητας και πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο.


Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως οι 20 πολυκατοικίες βρίσκονται στον Δήμο Λατσιών, στον Δήμο Στροβόλου, στον Δήμο Αγλαντζιάς, στην Κοινότητα Δευτεράς και στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, στον Δήμο Λατσιών οι πολυκατοικίες που πρέπει να εκκενωθούν άμεσα είναι στις Οδούς Μαχαιρά 4, Οδυσσέως 11 και Δωδεκανήσου 13 στον Οικισμό Αγίου Ελευθερίου, καθώς και στις οδούς Τήνου 1 και Τήνου 3 στον Οικισμό Αποστόλου Ανδρέα.

Στον Δήμο Στροβόλου άμεσα εκκενωθείσες κρίθηκαν οι πολυκατοικίες στις Οδούς Ορέστου 2, Ορέστου 4, Δωδεκανήσου 14, Δωδεκανήσου 16, Δωδεκανήσου 18, Επαμεινώνδα 19 και Επαμεινώνδα 21 στον Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, καθώς και στη Λεωφόρο Καντάρας 155 και Λεωφόρο Καντάρας 163 στον Οικισμό Κόκκινες, ενώ στον Δήμο Αγλαντζιάς οι πολυκατοικίες στις Οδούς Βουφαβέντο 8 και Πλατεία Καρπασίας 6 στον Οικισμό Πλατύ.

Στην Κοινότητα Δευτεράς πρόκειται για τις πολυκατοικίες στις Οδούς Χρυσοσπηλιώτισσας 49 και Χρυσοσπηλιώτισσας 50 στον Οικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας, ενώ στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, οι πολυκατοικίες στον Αριθμό 4 και Αριθμό 6 στον 95ο Δρόμο στον Οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρχίζει επιτόπιες επισκέψεις για λεπτομερή ενημέρωση των ενοίκων, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες έχουν ήδη ενημερωθεί», για να σημειώσει ότι και οι υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες είναι οικονομικά μη βιώσιμες και για αυτό θα προωθηθεί η διαδικασία εκκένωσής τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως οι ένοικοι στις 23 πολυκατοικίες μπορούν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους, ωστόσο, πρόσθεσε «προτρέπονται να δηλώσουν από τώρα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Σχέδιο, λαμβάνοντας εφάπαξ ποσό χορηγίας και καταβάλλοντας συνεισφορά με βάση την Κατηγορία Δικαιούχου.

Επίσης, είπε ότι εάν και εφόσον το επιθυμούν «θα μπορούν να εκκενώσουν και να παραδώσουν το διαμέρισμά τους, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και να καταστούν και αυτοί δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου».

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

——————-

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σχέδιο οι κατηγορίες δικαιούχων αφορούν σε εκτοπισθέντες 1ης γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, κάτοχοι Τίτλου Ιδιοκτησίας ή Πιστοποιητικού Μίσθωσης ή Άδειας Χρήσης, σε εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, που απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή, καθώς και σε μεταγενέστερους αγοραστές, εκτοπισθέντες, οι οποίοι για την αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος έλαβαν στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος.

Επίσης, άλλες κατηγορίες δικαιούχων είναι οι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες, και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος.

Εντός 6 μηνών η δήλωση ενδιαφέροντος

—————————————-

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης, «οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ή όχι στο Σχέδιο «κτίΖΩ» εντός 6 μηνών, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής στο Σχέδιο, καθίστανται δικαιούχοι επιδόματος ενοικίου, το οποίο παραχωρείται από την ημερομηνία επικύρωσης της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και για μέγιστη περίοδο 24 μηνών.

Εάν η ημερομηνία εκκένωσης του διαμερίσματος προηγείται της ημερομηνίας επικύρωσης, ο δικαιούχος δύναται να λαμβάνει επίδομα ενοικίου και για την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία επικύρωσης.

Το ύψος του επιδόματος ενοικίου έχει καθοριστεί σε €400 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, €600 για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και €800 για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, στη βάση του τύπου του διαμερίσματος που ο δικαιούχος κατέχει και αφήνει.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα ενοικίου παραχωρείται σε όλους τους δικαιούχους που θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο είτε θα στεγαστούν προσωρινά σε διαμέρισμα στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, θα λάβουν ανά Κατηγορία Δικαιούχου εφάπαξ ποσό κρατικής χορηγίας ανά διαμέρισμα, ανεξαρτήτως εμβαδού και περιοχής.

Συγκεκριμένα, για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου οι εκτοπισθέντες 1ης γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, κάτοχοι Τίτλου Ιδιοκτησίας ή Πιστοποιητικού Μίσθωσης ή Άδειας Χρήσης και οι εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, που απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή, θα δικαιούνται εφάπαξ ποσό 30 χιλιάδες ευρώ, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 40 χιλιάδες ευρώ και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 50 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, οι μεταγενέστεροι αγοραστές, εκτοπισθέντες, οι οποίοι για την αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος έλαβαν στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος θα δικαιούνται εφάπαξ ποσό 20 χιλιάδες ευρώ για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 30 χιλιάδες ευρώ και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 40 χιλιάδες ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, οι δικαιούχοι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες, και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος, θα είναι δυνατό να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Αναδόμησης, νοουμένου ότι είναι φυσικά πρόσωπα και χρησιμοποιούν το διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία.

Ωστόσο, δεν είναι δικαιούχοι εφάπαξ ποσού χορηγίας, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους ίδιους.

Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή στο Σχέδιο Αναδόμησης δικαιούχου από τη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν είναι δυνατή, σε περίπτωση που ο δικαιούχος αγόρασε το διαμέρισμα μετά την ημερομηνία επίσημης εξαγγελίας του Σχεδίου Χορηγιών, ήτοι στις 7 Απριλίου του 2023.

Δικαιούχοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, θα καταβάλουν τη δική τους συνεισφορά εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των οικοδομικών εργασιών.

Η συνεισφορά καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία έκαστου δικαιούχου, καθώς και από τον τύπο του διαμερίσματος που θα αποκτήσει στη νέα πολυκατοικία.

Συγκεκριμένα, οι εκτοπισθέντες 1ης γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, κάτοχοι Τίτλου Ιδιοκτησίας ή Πιστοποιητικού Μίσθωσης ή Άδειας Χρήσης και οι εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, που απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή θα πρέπει να συνεισφέρουν 10 χιλιάδες ευρώ για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 20 χιλιάδες ευρώ και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 25 χιλιάδες ευρώ.

Οι μεταγενέστεροι αγοραστές, εκτοπισθέντες, οι οποίοι για την αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος έλαβαν στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος θα καταβάλουν  ποσό 20 χιλιάδες ευρώ για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 30 χιλιάδες ευρώ και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 35 χιλιάδες ευρώ.

Εξάλλου, οι δικαιούχοι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες, και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος θα συνεισφέρουν ποσό 40 χιλιάδες ευρώ για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 60 χιλιάδες ευρώ και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 75 χιλιάδες ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής στο Σχέδιο, οι δικαιούχοι των Κατηγοριών Α και Β, θα λάβουν το εφάπαξ ποσό κρατικής χορηγίας που αντιστοιχεί στον τύπο του διαμερίσματος που κατέχουν στην υφιστάμενη πολυκατοικία, καθώς και εφάπαξ ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομά τους μερίδιο στον Τίτλο Ιδιοκτησίας, βάσει της πιο πρόσφατης γενικής εκτίμησης αξίας γης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Στους δικαιούχους της Κατηγορίας Γ, που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, καθώς επίσης και σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία Γ και δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, θα παραχωρείται εφάπαξ ποσό χορηγίας, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομά τους μερίδιο στον Τίτλο Ιδιοκτησίας, βάσει της πιο πρόσφατης γενικής εκτίμησης αξίας γης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ενημέρωσης θα τύχουν οι δικαιούχοι το αμέσως επόμενο διάστημα

————————————————————-

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, τις αμέσως επόμενες μέρες οι δικαιούχοι των πολυκατοικιών θα τύχουν λεπτομερούς ενημέρωσης σε επιτόπια επίσκεψη Λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, διευκρινίστηκε ότι στις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες θα διενεργηθούν άμεσα εργασίες αναίρεσης επικίνδυνων κατασκευών από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ θα πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες για επαναξιολόγηση της στατικής επάρκειας της πολυκατοικίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 4 μήνες ή/και συχνότερα όπου κρίνεται απαραίτητο.

Για τις διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν για τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες, θα γίνει ενημέρωση των δικαιούχων το συντομότερο.

Send this to a friend