Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Με μεγάλη διαφορά της τάξης των 20 μονάδων η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε ξεκάθαρη νικήτρια στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό 40,8% και 145 έδρες.

Χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται είναι ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πρωτιά σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, πλην του νομού Ροδόπης, όπου είναι η μόνη περιοχή στην οποία προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπέστη πολύ σοβαρή υποχώρηση, με ποσοστό 20,06% και 71 έδρες, γεγονός που κάνει παραδεκτή και από το κόμμα της Κουμουνδούρου τη διαπίστωση ότι «πρόκειται για ένα πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία κινήθηκε λίγο άνω του 60%, ενώ σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης περίπου του 30% αποφάσισε την τελευταία στιγμή (από την τελευταία εβδομάδα έως τη στιγμή της ψήφου) ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται βάσει των αναλύσεων ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της μεγάλης διαφοράς του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για το γεγονός ότι η πραγματική τελική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, στις εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μεν ο μεγάλος ηττημένος, ωστόσο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν ενισχυμένα, αυξάνοντας το ποσοστό και τον αριθμό των εδρών τους. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έλαβε ποσοστό 11,51% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,21% και 26 έδρες, ενώ η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή που συγκροτείται από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πεντακομματική, με το ΜέΡΑ25 να μην συγκεντρώνει το απαιτούμενο 3%, που αποτελεί και το όριο εισόδου στη Βουλή.

Παράλληλα, ενίσχυση παρουσιάζουν και τα μικρά κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς ωστόσο και αυτά να εισέρχονται στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως προδιαγράφονται ήδη από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες θεωρείται βέβαιη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι θα προβεί μεν στις οριζόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει «σαφή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση». «Οι πολίτες μάς ζήτησαν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα δώσουμε μαζί τον επόμενο αγώνα που ξεκινάει αύριο κιόλας, ώστε στις επόμενες εκλογές να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη αυτό το οποίο αποφάσισαν ήδη οι πολίτες, την αυτοδύναμη ΝΔ», ανέφερε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από τα γραφεία του κόμματος το βράδυ της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα» για το κόμμα, αλλά σημείωσε ότι ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται να δοθεί και η επόμενη τελική εκλογική μάχη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και σύσσωμων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις μέχρι τώρα εμφανίσεις τους, θα πρέπει άμεσα να συγκληθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ώστε να δοθούν ερμηνείες για τις αιτίες της σοβαρής ήττας αλλά και για το αν θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών θεωρείται η 25η Ιουνίου.

Send this to a friend