Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «Άκρως ειρωνικός και υπερόπτης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου»
«Άκρως ειρωνικός και υπερόπτης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου»

«Άκρως ειρωνικός και υπερόπτης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε μια ιστορική απόφαση, για τα εκκλησιαστικά χρονικά της Κύπρου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε χθες ένοχο, μετά από ακροαματική διαδικασία, τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο στην υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος ανήλικου κοριτσιού που διαπράχθηκε πριν από 42 χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1981, στο γραφείο του, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.

Το αδίκημα έγινε λίγους μόλις μήνες μετά που το κορίτσι είχε μείνει ορφανό από πατέρα. Είναι για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας που δικαστήριο εκδίδει καταδικαστική απόφαση σε βάρος πρώην ανώτερου ιεράρχη σε υπόθεση που αφορά αδίκημα σεξουαλικής φύσης. Εκδίδοντας την απόφαση, η δικαστής Εύη Ευθυμίου ήταν καταπέλτης σε βάρος του 85χρονου σήμερα τέως Μητροπολίτη Κιτίου.

Αξιολογώντας τη μαρτυρία του, την χαρακτήρισε απογοητευτική, σημειώνοντας ότι ήταν άκρως ειρωνικός και υπεροπτικός έναντι της εκπροσώπου της κατηγορούσας αρχής, Άννας Γιάλλουρου, κατά την διαδικασία της αντεξέτασης.

«Κάποιες φορές θύμωνε και σε μία από τις εκρήξεις του κτύπησε με το χέρι του το ιερό Ευαγγέλιο που ήταν στο εδώλιο του μάρτυρα, κάτι που προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση», παρατήρησε η δικαστής, η οποία πρόσθεσε ότι η μαρτυρία του κατηγορουμένου στερείτο πειστικότητας, γι’ αυτό και το δικαστήριο δεν μπορεί να βασιστεί σ’ αυτήν.

Αντίθετα, το δικαστήριο χαρακτήρισε «υψηλής ποιότητας» την μαρτυρία της παραπονούμενης, η οποία σήμερα είναι 58 χρόνων. «Εξέτασα ενδελεχώς τη μαρτυρία της. Ουσιώδη στοιχεία που ανέφερε δεν αμφισβητήθηκαν. Ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί θετικά για τη λεπτομέρεια και την πειστικότητά της, κάτι που δείχνει ότι η μαρτυρία της ήταν βιωματική και όχι φανταστική, χωρίς αλλότρια κίνητρα», τόνισε χαρακτηριστικά το δικαστήριο.

Εξαιρετική εντύπωση στο δικαστήριο προκάλεσε και η μαρτυρία του γιατρού, ο οποίος εξέτασε την 16χρονη, τότε, παραπονούμενη και της χορήγησε ηρεμιστική ένεση αμέσως μετά την άσεμνη επίθεση που δέχθηκε από τον Μητροπολίτη. «Η παρουσία του δεν είχε κανένα αλλότριο σκοπό», αναφέρθηκε.

Αξιόπιστες μάρτυρες κρίθηκαν, επίσης, η μητέρα και η αδελφή της παραπονούμενης, οι οποίες επίσης κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη.

Το χρώμα του καναπέ

——————————-

Ένα από τα ζητήματα που εξετάστηκαν και απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν και το χρώμα του καναπέ που είχε κατά τον επίδικο χρόνο στο γραφείο του ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου.

Η δικαστής Ε. Ευθυμίου αποφάνθηκε ότι το χρώμα του καναπέ ήταν… «ασήμαντη λεπτομέρεια», παρόλο που, όπως είπε, η υπεράσπιση το ανήγαγε σε μείζον θέμα.

Θυμίζουμε, ότι η παραπονούμενη κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου την έσπρωξε στον καναπέ του γραφείου του, ξάπλωσε πάνω της κι επιχείρησε να την φιλήσει. Όταν το κορίτσι αντέδρασε και άρχισε να φωνάζει, τότε ο κατηγορούμενος σηκώθηκε από πάνω της και της άνοιξε την πόρτα του γραφείου του για να φύγει, λέγοντάς της «ότι έγινε εδώ, να μείνει μεταξύ μας»…

Για την καθυστέρηση

——————————-

Σε σχέση με την καθυστέρηση πολλών χρόνων που παρατηρήθηκε στην υποβολή της σχετικής καταγγελίας στην Αστυνομία από πλευράς παραπονούμενης, το δικαστήριο την έκρινε απόλυτα αιτιολογημένη, υπενθυμίζοντας τον μεγάλο και σημαντικό ρόλο που διαδραμάτιζε τότε, και που εξακολουθεί να διαδραματίζει, η εκκλησία στα πολιτικά δρώμενα και στην κοινωνία της Κύπρου γενικότερα.

«Πώς ήταν δυνατόν, ένα ανήλικο, φτωχό και ορφανό κορίτσι να προχωρούσε, τότε, σε μια τέτοια καταγγελία εναντίον αρχιερέα, αφού ένα σκάνδαλο τέτοιου είδους θα ταλάνιζε την κραταιά εκκλησία της Κύπρου», είπε η δικαστής.

Περαιτέρω, το δικαστήριο απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης ότι λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει, επηρεάστηκε το δικαίωμα του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου για να τύχει δίκαιης δίκης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη τη θέση αυτή.

Χειροκροτήματα

———————–

Με το άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, γυναίκες μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών που κατέκλυσαν την αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, κάποια από τα άτομα που ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του 85χρονου πρώην ανώτερου ιεράρχη, ο οποίος άκουσε ανέκφραστος την απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς ν’ αντιδράσει ή να πει κάτι σε κανένα σημείο.

Η υπόθεση ορίστηκε στις 23 Μαῒου, προκειμένου ο δικηγόρος υπεράσπισης Μιχάλης Πικής ν’ αγορεύσει για μετριασμό της ποινής που θα επιβληθεί στον πελάτη του.

Να σημειωθεί, ότι κατά τον επίδικο χρόνο, το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης προνοούσε επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι δύο έτη.

Σε δηλώσεις της έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας, η γενική γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, αφού είπε ότι ακούστηκαν συγκλονιστικά πράγματα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης, ανέφερε πως έχουν γίνει κι άλλες παρόμοιες καταγγελίες εναντίον του τέως Μητροπολίτη Κιτίου, αλλά οι παραπονούμενες στις περιπτώσεις αυτές τελικά έκαναν πίσω, μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας στην υπόθεση βιασμού που είχε εκδικαστεί πριν από ένα χρόνο με τον ίδιο κατηγορούμενο. «Ελπίζουμε αυτή η απόφαση, που είναι ιστορική και συγκλονιστική, να ενθαρρύνει κι άλλες γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης να προβούν σε σχετικές καταγγελίες», ανέφερε η κ.Κουκουμά.

Send this to a friend