Home ΛΑΡΝΑΚΑ Απομακρύνεται, λόγω υψηλού κόστους, το περιφερειακό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στην επαρχία Λάρνακα
Απομακρύνεται, λόγω υψηλού κόστους, το περιφερειακό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στην επαρχία Λάρνακα

Απομακρύνεται, λόγω υψηλού κόστους, το περιφερειακό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στην επαρχία Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ασήκωτο φαντάζει το οικονομικό βάρος για τη δημιουργία ενός περιφερειακού καταφυγίου αδέσποτων σκύλων για την επαρχία Λάρνακας, το οποίο πιστεύεται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα πολλών δήμων και κοινοτήτων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.

Και τούτο, διότι η κρατική επιχορήγηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου καλύπτει μόλις το 1/6 του συνολικού κόστους. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αθηένου Κυριάκου Καρεκλά, ο οποίος μίλησε για το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους αδέσποτους σκύλους που αντιμετωπίζει ο ακριτικός δήμος, ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν όλες τις τοπικές αρχές της επαρχίας.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο Δήμος Λάρνακας ενεργοποίησε το τελευταίο διάστημα τις διαδικασίες για δημιουργία ενός σύγχρονου περιφερειακού καταφυγίου στην περιοχή της κοινότητας Κλαυδιά.

Στις 7 περασμένου Οκτωβρίου οι αρχές της Λάρνακας υπέγραψαν με το Κτηματολόγιο συμφωνία μίσθωσης κρατικής γης για τον σκοπό αυτό, ωστόσο στην πορεία τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν σε οικονομικό επίπεδο, καθότι διαφάνηκε πως το κόστος είναι δυσβάστακτο.

Η απόφαση για κατασκευή καταφυγίου βασίστηκε στην προοπτική εξασφάλισης χρηματοδότησης από το Σχέδιο Ενίσχυσης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δημιουργία περιφερειακών υποστατικών προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκύλων, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2022.

Παρόλα αυτά, όμως, ο Δήμος Λάρνακας διαπίστωσε ότι αυτή η επιχορήγηση καλύπτει μόνο ένα μικρό τμήμα της υπολογιζόμενης δαπάνης, γεγονός που καθιστά τη δημιουργία του έργου εξαιρετικά δύσκολη.

1,5 εκατ. το κόστος

—————————     

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος ανέγερσης του επαρχιακού καταφυγίου στα Κλαυδιά, υπολογίστηκε περίπου στα 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά το μάξιμουμ ποσό, που μπορεί ν’ αντληθεί από το σχέδιο επιχορήγησης είναι μόλις 250 χιλιάδες ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απομακρυσμένο το σενάριο να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου καταφυγίου, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κρατική χρηματοδότηση που προνοείται για τέτοιου είδους έργα.

Ως εκ τούτου, στο παρών τουλάχιστον στάδιο το καταφύγιο αδέσποτων σκύλων οδηγείται στον «πάγο». Το Σχέδιο Ενίσχυσης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δημιουργία Περιφερειακών Υποστατικών Προσωρινής Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων, εκπονήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και στις 26 Ιανουαρίου 2022, εξασφάλισε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σκοπός του είναι η δημιουργία καταφυγίων με σύγχρονα πρότυπα και ταυτόχρονα η αποφόρτιση των ιδιωτικών καταφυγίων, τα οποία λειτουργούν υπό την ευθύνη εθελοντών.

 

Send this to a friend